Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mnie to wygląda na tantnisia krzyżowiaczka. Gdybyś zrobił jeszcze dolną część liścia to byłoby można określić pewnie. Sprawdź czy na dolnej części liścia jest przędza po której uciekają do ziemi. Zastosuj Coragen 200 SC lub coś podobnego.
Posted
Zdarzają się na rozsadniku porażenia tantnisiem, ale brak pajęczyn to wyklucza. Moje obawy wynikały właśnie z zbyt wczesnego terminu. Z tych drugich zdjęć które przysłałeś może wskazywać, że jest więcej niż jeden szkodnik. Na liściach są bardzo wyraźne miny. Ponadto zasychają całe liście wraz z ogonkami. Obejrzyj dokładnie całą roślinę wraz z korzeniami po dokładnym umyciu i zobacz czy niema gdzieś otworków. Jeżeli jest odpowiedzialna szklarniówka za miny to zasychające łodygi wskazują na jeszcze jakiegoś szkodnika, np. drążyny. A skąd pochodzi ziemia?
Posted
Wciornastki wysysają sok, a tam są wyraźne miny. Mogą również być wciornastki, ale za miny odpowiada coś innego. Mnie się wydaje że coś zostało przywleczone z zakażoną ziemią, i to kilka szkodników. Jak sprawdzi to co napisałem będziemy pewni.
Posted
Podczas dokładnych oględzin rośliny nie zauważyłem jakichkolwiek śladów pozostawionych przez szkodnika. Dodam jeszcze że w sąsiedztwie porażonej kapusty znajdują się sadzonki kalafiorów w doskonałej formie oraz późniejsza odmiany kapusty Gregorian w której porażone zostały pojedyncze paletki. Także siewka papryki i selerów nie wykazuje jakiejś osłabionej formy. Ziemia użyta to tylko i włącznie "Klasmann Select" Pikówka przyjęła się bezproblemowo wykazywała silny wigor wzrostu, po dwóch tygodniach roślinki przyżółkł i zaczęły przysychać listki. Część sadzonek uległo całkowitej degradacji w tym monecie z 40 tys. pozostało tak ok 10 tys. Był moment poprawy, rośliny odżyły ale nastąpił nawrót dolegliwości...
Posted
A może to jakiś grzyb? Duża wilgoć i temperatura idealne warunki do rozwoju grzybni. Jaki środek byście polecili aby też nie zaszkodził innym warzywa?
Posted
Ja polecialbym Bi58 bo od lat go stosuje na kapustne smietka i inne gady sie nietykaja pozaty zaaplikowal bym odrzywke do kapustnych i ewentualnie topsin bo raczej by niezaszkodzil Jeszcze male pytanko wodzu czy kapusta przerosla juz paletke i co jest pod paletka? Pozdrawiam
Posted
Kapusta przerosła paletki. Parapety wyłożone są folią plus cienką warstwą ziemi. Jutro pójdze odżywka i środek grzybobójczy Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Posted

Daj Bi58 jak radzi tofikarius, to sprawdzony środek. Liście są wyraźnie minowane, więc to szkodnik. Najpierw proponowałbym podlać np. Reldan'em (tylko nie zapomnij spłukać preparatu z roślin!) lub Confidor'em (nie patrz na etykietę w przypadku tego środka bo tam są wypisane bzdury).

Posted
Tak propo Wodzu to kiedy odkarzales szklarnie (wychowek) ja bynajmniej wypalam wychowek siarka co 2 lata i mam spokuj sadzonki sa ok bo z natury zawsze jakies wirusy i "gady":) zasiedlaja sie i tworza sie gniazda tak jak czasami na polu a teraz jak palisz to szkodnikom to pasuje i zeruja na sadzonkach wiec odkazenie mogloby ci pomuc na przyszlosc Pozdrawiam
Posted
Odkażania jeszcze nie robiłem bo to dopiero drugi sezon użytkowania ale w tym roku to już na pewno zrobię. A co do tej mojej nieszczęsnej kapusty, zastosowałem wszelkie możliwe zabiegi a jedną paletkę dałem jeszcze do zbadania w Krajowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Warszawie. Wynik za tydzień, zobaczymy co stwierdzą. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
Posted
Witaj Wodzu no takiej diagnozy to sie niespodziewalem a powiedz torf to miales z zestawu i go mieszeles z nawozami czy kupowales gotowy w workach jak tak to jaki? Pozatym co z reszta kapusty przezyla? Pozdrawiam
Posted
Znakiem tego podloze miales przeazotowane ja uzywam "uniwersalne podloze warzywne" 50l z dodatkiem piadku(firmy nie pamietam koszt ok8zl worek) ale bynajmniej niemialem nigdy peoblemu z sadzonkami nie dodeje zadnych nawozow, jedynie przy pikowaniu np.ogorkow na 4 worki torfu daje 15litrowe wiadro piasku wislanego zeby zatrzymac na dluzej wilgoc bo sam torf szybko wysycha:( noi odrzywki w zaleznosci jaka i czego sadzonka. Co do twojej kapusty to szkoda bo czasu nie oszukasz i na bardzo wczesna raczej nie zdazysz:( Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Posted
Wodzu15 słyszałem że przez tą przedłużającą się zimę to klienci nie chcą odbierać zamówionych sadzonek od rozsady no bo wiadomo nie mają gdzie ich przetrzymać. Czy takie sadzonki nie przerosną i będą się później nadawały jeszcze do sadzenia?
Posted
Garzew jezeli chodzi o multiplaty to oczywiscie ze przerosnie wyciagnie sie i pokrzywi bo jedna bedzie gonila druga jedyna szansa na przetrzymanie jest przepikowanie w donniczki wtedy sadzonka ma wiecej miejsca i po pierwsze nieciagnie sie a po drugie jest bardziej siodlata (grubsza kszaczasta) ale na przepikowane potrzeba duzo wiecej miejsca nalezy tez wziasc pod uwage ze nawet przepikowana kapusta nie morze stac w nieskonczonosc bo tez potem guzik z niej bedzie a nie kapusta:) Pozdrawiam