Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak to jest z tym importem, czemu w Dani gdzie siła robocza jest taka droga mięso, a jest takie tanie że opłaca się je jescze do nas wozić. Z drugiej strony tam w sklepie schab to 80zł/kg kosztuje . To o co tutaj chodzi. Nam mówią że my rolnicy jesteśmy oszukiwani bo tylko pośrednicy zarabiają. Co ma powiedzieć Duński rolnik, który sprzedaje wieprzowinę taniej jak my, a za mięso w sklepie płaci 5 razy tyle co my.

 

Jak to jest?

Posted

Czemu ty się dziwisz , nie możesz na globalną gospodarkę patrzeć z poziomu Twojego gospodarstwa. Nie wolno tez za dużo gazet czytać.

 

Ostatni Dania i Chiny podpisały w Pekinie porozumienie, na mocy którego na rynek chiński będą mogły być eksportowane duńskie kiełbasy, konserwy i inne przetwory wieprzowe. Do tej pory Dania mogła wysyłać cło Chin jedynie świeżą wieprzowinę oraz popularne na tamtejszym rynku produkty uboczne - nogi, uszy, ozory, jelita świńskie. Według Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności, wartość sprzedaży produktów rolnospożywczych z Danii do Chin wzrośnie w tym roku o 17% do 5,5 mil DKK. W pierwszym półroczu br. wyeksportowano cło Cliin towary o wartości 2,3 mld I)KK (wzrost o 41% w porównaniu z analogicznym okresem 2009 r.). Co innego ceny w sklepie a co innego światowa wymiana towarowa.

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...