Kropacz Posted September 17, 2010 Report Posted September 17, 2010 Jak to jest z tym importem, czemu w Dani gdzie siła robocza jest taka droga mięso, a jest takie tanie że opłaca się je jescze do nas wozić. Z drugiej strony tam w sklepie schab to 80zł/kg kosztuje . To o co tutaj chodzi. Nam mówią że my rolnicy jesteśmy oszukiwani bo tylko pośrednicy zarabiają. Co ma powiedzieć Duński rolnik, który sprzedaje wieprzowinę taniej jak my, a za mięso w sklepie płaci 5 razy tyle co my. Jak to jest? Quote
Kowalik Posted September 17, 2010 Report Posted September 17, 2010 Czemu ty się dziwisz , nie możesz na globalną gospodarkę patrzeć z poziomu Twojego gospodarstwa. Nie wolno tez za dużo gazet czytać. Ostatni Dania i Chiny podpisały w Pekinie porozumienie, na mocy którego na rynek chiński będą mogły być eksportowane duńskie kiełbasy, konserwy i inne przetwory wieprzowe. Do tej pory Dania mogła wysyłać cło Chin jedynie świeżą wieprzowinę oraz popularne na tamtejszym rynku produkty uboczne - nogi, uszy, ozory, jelita świńskie. Według Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności, wartość sprzedaży produktów rolnospożywczych z Danii do Chin wzrośnie w tym roku o 17% do 5,5 mil DKK. W pierwszym półroczu br. wyeksportowano cło Cliin towary o wartości 2,3 mld I)KK (wzrost o 41% w porównaniu z analogicznym okresem 2009 r.). Co innego ceny w sklepie a co innego światowa wymiana towarowa. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.