henioo82 Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 Siemanko mam pytanie, chciał bym kupic tura 5 z firmy Matstal i chciał bym się dowiedzieć jak się to sprawuje Quote
VoYtek8 Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 Ja się z tą firmą jeszcze nie spotkałem, ale myślę że jak to będzie nowy tur to powinien się dobrze sprawować. Do jakiego ciągnika zamierzasz go zamontować i ile kosztuje ten tur? Pozdrawiam Quote
henioo82 Posted March 13, 2013 Author Report Posted March 13, 2013 do ursusa 902 a co do ceny to 10tys Quote
VoYtek8 Posted March 14, 2013 Report Posted March 14, 2013 No jak na nowego tura do takiego ciągnika to cena przystępna. A jak jest ze sprzętem jakaś szufla czy krokodyl? I nie zbyt dobrze że chcesz zamontować do tego Ursusa tura bo on nie ma przedniego napędu więc przy dużym obciążeniu tura koła będą lgnąć. Pozdrawiam Quote
henioo82 Posted March 18, 2013 Author Report Posted March 18, 2013 To go kupilem tur spisuje sie dobrze tylko osprzet troszke słaby tej firmy ale jaka cena taki towar chwytak działa super krokodyl sie pogjoł szufli nie kupywałem bo zrobie sobie sam ; ) Quote
kubusjettaII Posted March 18, 2013 Report Posted March 18, 2013 znakiem tego że krokodyl słaby ile go miałeś tydzień? Quote
henioo82 Posted March 20, 2013 Author Report Posted March 20, 2013 jeden dzien praowal i to nie caly Quote
kubusjettaII Posted March 20, 2013 Report Posted March 20, 2013 to nie rozumiem co takiego zrobiłeś że się pogiął? Quote
grzepaku1 Posted March 20, 2013 Report Posted March 20, 2013 krokodyl się powyginał bo siłowniki do niego są za duże a konstrukcja słaba i zależy jeszcze od ciągnika współpracującego 902 w układzie hydrauliki ma 160bar a co by było gdyby ten tur pracował w ciągniku o ciśnieniu 200 bar moim zdaniem jest to wielki bubel ktoś to pospawał a nie ma pojęcia o naprężeniach jakie tam występują i nie życzę ci żle ale podejrzewam że to początek twoich kłopotów a co do tego krokodyla to czym prędzej składaj reklamację niech wymieni na taki bez wad konstrukcyjnych lub odda pieniądze za krokodyla a ty kup sobie innego Quote
kubusjettaII Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 fakt że ramka nie wygląda masywnie ale żeby takie siłowniki mu dały radę? Quote
grzepaku1 Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 nie wiem jaka jest średnica tego tłoczyska ale na każdy cm kwadratowy tłoka w ciągniku 912 to 160 kg zakładam że ma przekrój 5 cm to wychodzi około 20 cm kwadratowych 20x160= 3200 kg a są dwa siłowniki więc x 2 = 6400kg więc jak takie siły występują (maxymalnie ) to musi to być solidne a niekiedy się zdarza że jest nie równe obciążenie każdej ze stron i wtedy cała konstrukcja ramki się skręca następuje zmęczenie materiału i musi pękać i giąć Quote
henioo82 Posted March 27, 2013 Author Report Posted March 27, 2013 Zgłosilem reklamacje czekam na odpowiec Quote
grzepaku1 Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 reklamacje zgłaszaj w takiej formie byś mógł udowodnić że zgłaszałeś najlepiej na piśmie email bo niekiedy się zdarza że odciągają jak najdłużej by gwarancja się skończyła jeśli mają na usunięcie usterki 14 dni to pilnuj tego terminu i ponownie przetestuj po naprawie bo wynika z twojego opisu że to jest bubel i być może trzeba będzie kilkakrotnie reklamować Quote
kubusjettaII Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 po trzech reklamacjach możesz się ubiegać o zwrot pieniędzy w tym przypadku nie za całego tura a samego krokodyla Quote
DuzyGrzegorz Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 Art. 560. § 1. kodeksu cywilnego:"Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne."Zatem jeżeli raz naprawiał i wada występuje dalej to nabywca może odstąpić od umowy kupna-sprzedaży lup zażądać obniżenia ceny. Ale uwaga! Tak jest gdy niema gwarancji. Umowa gwarancyjna może zmienić tę zasadę gdyż art. 558. § 1. kodeksu cywilnego stanowi:"Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych."Warto czytać postanowienia gwarancji!Pozdrawiam! Quote
grzepaku1 Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 jeśli zwrócą pieniądze za krokodyla to po co wtedy ten tur bez krokodyla a nie wiadomo czy krokodyl innej firmy będzie pasował bez przeróbek a wtedy mogą zabrać gwarancje za niewłaściwą eksploatacje tura z niewłaściwym osprzętem moim zdaniem wymiana krokodyla na taki bez wad lub zwrot pieniędzy za całego tura Quote
kubusjettaII Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 zaciekawiło mnie grzesiu co piszesz, pracuję jako sprzedawca i wiem że jeżeli coś zostanie reklamowane trzy razy to potem już tylko zwrot pieniędzy za dany towar, ale przestudiuję sobie ten kodeks. a co do krokodyla to jeśli na euroramce to jakie przeróbki są potrzebne? Quote
henioo82 Posted April 17, 2013 Author Report Posted April 17, 2013 panowie nie ciekawa to firma miało byc naprawione po swietach a tu nic trzeba dzwonic przypominac i taka to ich gwarancja pozdrawiam ? Quote
henioo82 Posted April 24, 2013 Author Report Posted April 24, 2013 no wrescie zwracam honor tej firmie gwarancja uznana towar otrzymałem taki jak prosiłem teraz to jest to pozdro!!!! Quote
Recommended Posts