miodusy123 Posted September 18, 2010 Report Posted September 18, 2010 Witam.Mam problem polegający na tym że krowy wydalają na swoje stanowiska a mam ich 55 i tak 5 razy dizezie to muszę w sumie od 275 krówek pozgarniać bo inaczej są brudne w itp.. Słyszem że istnieje taki treser polegający na tym ze montuje się drut pastuch-owy gdzieś nad krową pod napięciem takim jak ogrodzenie na łące i kiedy krowa się wydmie do wydalania to ją wyprostuje i się cofnie i znowu wydmie ale wtedy nie dostanie do tego druta i załatwi się do kanału a nie na stanowisko. To jest możliwe?? Mam oborę uwięziową, jakby co.Edytuj/Usuń Wiadomość Quote
hirek Posted September 20, 2010 Report Posted September 20, 2010 Według mnie takie rzeczy raczej się nie sprawdzą. Lepiej zastosować wyciąg, albo odpowiednio przystosować stanowiska. Quote
Guest Gość Posted September 22, 2010 Report Posted September 22, 2010 niestety na obrzze uwiązowej nigdy nie bedziesz miał idelnych czystych krów a z pastuchem to roznie bywa zeby to działalo to musisz miec bardzo wyrównane bydło aby to zadziałało Quote
Patryk Posted December 27, 2010 Report Posted December 27, 2010 Ja mam w oborze tego ''tresera'' i mam krowy czyściutkie, ze mi zazdroszczą i nie mam żadnych przystosowanych stanowisk.Wystarczy, że się ma pastucha pastwiskowego i drut ogrodzeniowy.Musi pan rozprowadzić ten drut, który jest połączony z pastuchem nad kręgosłup krowy. Quote
Recommended Posts