Jump to content

Recommended Posts

Posted
Przeczytałem ten artykuł pobieżnie i wynika z tego iż konopie mają zastosowanie prawie każdej dziedzinie naszego życia od lekarstw na ubraniu kończąc i wydaję mi się że największe straty poniosły by wielkie kolporację dlatego nie dopuszczają tej rośliny do jej zastosowania.Pozdrawiam.
Posted

To jednak nie do końca tak, jak przedstawia autor artykułu :)

Wydaje mi się, że nie ma on pojęcia, że konopie "odurzające" to jednak nie to samo co konopie włókniste :)

Które mają się coraz lepiej...

W Polsce istnieje Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich,

a wniosek projektowy "Nowa metoda rekultywacji terenów zdegradowanych w rejonie KWB Konin z zastosowaniem uprawy konopi włóknistych" uzyskał dotacje Unii Europejskiej.

Tu strona Instytutu i więcej o projekcie:

http://iwnirz.pl/strona,5,67.html

Posted
No to wiadomo że różne gatunki konopi były używane w medycynie, włókiennictwie od wieków. Babcia mi kiedyś opowiadała że pamięta jak ś.p. sąsiadka jeszcze sadziła za stodołą. I wiem że konopie włókniste są używane do dziś, ale jestem za legalizacją każdej z konopi i uważam że to stanie się prędzej czy później. Jakoś w Czechach czy Holandii ta roślinka jest legalna i wszystko jest dobrze, a w Polsce to nadal "narkotyk". Myślę że konopia indyjska to byłby świetny interes (oczywiście gdyby ją zalegalizowali bo teraz nie warto ryzykować) bo 1 gram suszu kosztuje teraz w granicach 30zł, wiadomo że jakby zalegalizowali to cena odrobinę poszłaby w dół, ale i tak taka uprawa byłaby bardzo opłacalna. To jest niestety tylko moje zdanie.. Pozdrawiam :)