KJ. Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 Przeczytałem ciekawy artykuł i przyznam,że konopie to jedna z wielkich nieobecnych upraw w rolnictwie. Ciekawe jak by Polska wyglądała jak by sprawy inaczej się potoczyły. Wątek konopi jako używki jest pobocznym i chyba dobrze. Zapraszam do zapoznania się i dyskusji http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2013/03/09/prawdziwa-historia-konopi/ Quote
muzyk Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 Przeczytałem ten artykuł pobieżnie i wynika z tego iż konopie mają zastosowanie prawie każdej dziedzinie naszego życia od lekarstw na ubraniu kończąc i wydaję mi się że największe straty poniosły by wielkie kolporację dlatego nie dopuszczają tej rośliny do jej zastosowania.Pozdrawiam. Quote
Aga Posted March 12, 2013 Report Posted March 12, 2013 To jednak nie do końca tak, jak przedstawia autor artykułu Wydaje mi się, że nie ma on pojęcia, że konopie "odurzające" to jednak nie to samo co konopie włókniste Które mają się coraz lepiej... W Polsce istnieje Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich,a wniosek projektowy "Nowa metoda rekultywacji terenów zdegradowanych w rejonie KWB Konin z zastosowaniem uprawy konopi włóknistych" uzyskał dotacje Unii Europejskiej. Tu strona Instytutu i więcej o projekcie:http://iwnirz.pl/strona,5,67.html Quote
VoYtek8 Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 No to wiadomo że różne gatunki konopi były używane w medycynie, włókiennictwie od wieków. Babcia mi kiedyś opowiadała że pamięta jak ś.p. sąsiadka jeszcze sadziła za stodołą. I wiem że konopie włókniste są używane do dziś, ale jestem za legalizacją każdej z konopi i uważam że to stanie się prędzej czy później. Jakoś w Czechach czy Holandii ta roślinka jest legalna i wszystko jest dobrze, a w Polsce to nadal "narkotyk". Myślę że konopia indyjska to byłby świetny interes (oczywiście gdyby ją zalegalizowali bo teraz nie warto ryzykować) bo 1 gram suszu kosztuje teraz w granicach 30zł, wiadomo że jakby zalegalizowali to cena odrobinę poszłaby w dół, ale i tak taka uprawa byłaby bardzo opłacalna. To jest niestety tylko moje zdanie.. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts