bardzomalorolny Posted March 13, 2013 Posted March 13, 2013 Witam Ostatnio natrafiłem na internecie na pszenicę odmiany orkisz. Może ktoś z forumowiczów ją uprawia. Chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy na jej temat. Mianowicie, niektórzy piszą, że można młócić kombajnem, a niektórzy że tylko ręcznie, więc jak to jest. Oraz czy trzeba np żeby zmielić jakoś obrać z łusek, czy można zmielić i przesiać? Mam nadzieję że ktoś odpowie na moje pytania, ponieważ bardzo mnie to zaciekawiło, bo ma małe wymagania oraz może być uprawiane ekologicznie. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted March 13, 2013 Posted March 13, 2013 W Polsce jest trochę upraw orkiszu. Gdzieś chyba w okolicach Płocka lub Torunia jak przejeżdżałem to widziałem uprawę. Nie jest to odmiana pszenicy zwyczajnej lecz inny gatunek. Sieje się kłoski, bo to się nie wymłaca kombajnem. Wysypać ze zbiornika kombajnu to czysta i w najwyższej formie "przyjemność". Orkisz jest ozimy i jary, ale odmian zarejestrowanych w Polsce chyba niema bo nic nie słyszałem. Chyba w świętokrzyskim mąka orkiszowa jest zarejestrowana jako produkt regionalny. Quote
Recommended Posts