Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Szukam możliwości dofinansowania mojego pomysłu- opisuje stan istniejący

prowadzę działalność gospodarczą / nie rolniczą / , ale mam pomysł założenia gospodarstwa pasiecznego/ na posiadającym 0,5 ha polu / czyli ;

postawienie budynku pracowni pasiecznej do wykonywania niezbędnych prac + hodowla matek pszczelich oraz możliwość prowadzenia w niej

warsztatów pszczelarskich , wytwarzanie świec i figur woskowych , 2-3 pokoje socjalne / ,

stworzenie ścieżki edukacyjnej , nabycie dodatkowych terenów około 1ha pod przyszłe pasieki , wprowadzenie nasadzeń na tych terenach lipy , oraz inne rośliny miododajne ,

- postawienie mini inhalatorium mikroklimatem rodziny pszczelej

To tyle z pomysłem , nadmienię że posiadam średnie wykształcenie rolnicze , ale trochę więcej jak 40-stke,

za ew. podpowiedz z góry dziękuje !

Posted
Nie napisałeś z jakiego jesteś województwa, bo teraz jest nabór w niektóych na rozwój mikroprzedsiębiorstw. Można wyciągnąć 300 tysięcy. Jak nie teraz to mżesz poczekać do następnego roku z tego co się słyszy to dużo będzie na ekologie i tutaj pod to możesz podciągnąć, ale co bedzie to nie wiadomo. Możesz zrobić teraz na to działanie na mikroprzedtśbiorstow ale musisz się śpieszyć. Acha na zakup gruntu napewno nic nie dostaniesz ale pozostałe rzeczy jak dobrze to opiszesz to chyba na wszytsko 50%.
Posted

Zapomniałem dodać woj małopolskie, inwestycja na ternie wiejskim w Obszarze Południowo-małopolskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu , ale zamieszkuje w mieści pow. 5000 miesz.

O obecnych naborach gdzieś czytałem , ale nie wiem kiedy uzyskam pozwolenie na budowę - dopiero za4-6 miesięcy

Posted

Krajowy program wsparcia pszczelarstwa przewiduje dofinansowanie:

A. Pomoc techniczna dla pszczelarzy i grup pszczelarzy,

B. Zwalczanie warrozy,

C. Racjonalizacja sezonowego przenoszenia uli,

D. Środki wspierające laboratoria przeprowadzające analizy dotyczące właściwości fizyko-chemicznych miodu,

E. Środki mające na celu wsparcie zasiedlania uli,

F. Współpraca z wyspecjalizowanymi organami w zakresie wdrażania stosowanych programów badawczych w dziedzinie pszczelarstwa i

produktów pszczelarskich.

Gospodarstwo pasieczne musi posiadać weterynaryjny numer identyfikacyjny lub musi być wpisane do rejestru prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii. O środki mogą ubiegać się związki pszczelarskie, stowarzyszenia pszczelarzy, zrzeszenia pszczelarzy, spółdzielnie pszczelarskie, grupy producentów rolnych w zakresie działalności pszczelarskiej, instytuty badawcze zajmujące się problematyką pszczelarską. Pieniądze na ten cel są w Agencji Rynku Rolnego.

Poziom refundacji:

? koszty poniesione na przeprowadzenie szkoleń, kursów, konferencji ? 100% (netto),

? koszty poniesione na zakup sprzętu pszczelarskiego ? do 60% (netto),

? koszty poniesione na zakup leków do zwalczania warrozy ? 100% (netto),

? koszty poniesione na zakup przyczep i lawet do przewozu uli ? do 60% (netto),

? koszty poniesione na zakup sprzętu laboratoryjnego ? do 60% (netto),

? koszty poniesione na przeprowadzenie analiz fizyko ? chemicznych miodu ? 100% (netto),

? koszty poniesione na zakup pszczół do 70% poniesionych kosztów netto,

? koszty poniesione na wdrożenie stosowanych programów naukowo ? badawczych w dziedzinie pszczelarstwa i produktów pszczelich ?100% (netto).

Na tym koniec dobrych informacji, a złe ...