Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ciekaw jestem ile srednio musi zjesc zboza(kg) przecietny byczek zeby osiagnol optymalna wage do sprzedania, zakladajac ze bedzie jadl i rosnol a nie jadl i stal w miejscu jak skrzek:) Pytam z ciekawosci bo szwagier chce kupic 5 cielakow uchodowac i sprzedac a przeciez zeby urusl musi jesc i wydaje mi sie ze lepiej by wyszedl sprzedajac zboze bo przeciez nietylko zbozem sie go zywi. Ciekaw jestem waszych odpowiedzi Pozdrawiam
Posted
Ja myślę że jak się prawidłowo karmi żeby ten by rzeczywiście rósł to trzeba coś około 1,5 roku, ale jak jest karmiony samym zbożem to może dłużej rosnąć. Nie wiem dokładnie ile może taki byk rosnąć. Pozdrawiam :)
Posted
Zależy jakie chce sprzedawać. Jeśli takie 100-110kg to podstawą jest mleko i jak już są starsze to mąka i siano. Takiego byczka, oczywiście zależy jak się chowa, ale od 6 tyg w wzwyż. Ja odchowuje właśnie takie cielęta. Pozdrawiam
Posted
Ile musi zjeść by osiągnoł odpowiednio wagę to chyba nikt takiej odpowiedzi nie udzieli bo zwierze zwierzęciu nierówneale żeby byczek miał odpowiednią wagę 800 kg i wyżej to myślę że musi być chowany ok. 2 lat.Pozdrawiam.
Posted

na samej paszy to radze pomyslec o warchlakach

jezeli chodzi o dobry upas to my kupujemy byczki po 300/400kg i trzymamy je 6 miesiecy przyrost 2/2,5kg dziennie

uzywamy paszowozu i dostaja slome, trawo kiszonke, kiszonke z kukurydzy, wyslodke z buraka, mloto browarne, przenice, jeczmien, srute z kukurydzy, soje i mieszanki melas a zapomnial bym o ziemniakach

Posted
vavek to te wasze byczki mają menu jak w restauracji. a tak na powaznie to z przyrostem masy ciała może być różnie,zależy również od byczka jeden przybiera szybciej a drugi wolniej. U nas np. nie zostawiamy byczków do chowu tylko na bieżąco sprzedajemy. Kiedyś zostawiało się 2-3 szt. a teraz to tylko jałóweczki na wymianę stada
Posted
Dzieki Panowie za wypowiedzi to teraz wiem o co chodzi bo cos mi switalo bo jak bylem maly i byla krowa to zawsze jakies ciele bylo a to byly inne czasy Czyli przyjmujac ze byczek jadl by dziennie 5kg zborza liczac 600 dni to wychodzi ze zerzarl by 3tony czyli jakies 3000zl za cielaka by dal 1200 zl pozostale koszta powiedzmy 1300 (siano wyslotki z burakow ziemniaki i kiszonka) to ma 5500 koszt uchwania i liczmy ze byczek mialby 800kg to ile mogl by za niego wziasc? Pozdrawiam
Posted

na dzien dzisiejszy to własnei ok 5500 weźmiesz ;)

Jak chcesz żeby ci coś z tego zostalo to po prostu trzeba trzymać kilka sztuk (mawet kilkanaście), przez caly okres życia nie dostaje 5 kg paszy dziennie ( u mnie jak mają ok 300 kg zaczynam dawać po 3 kg na szt., wczesniej ok 2 kg, dopiero jak ma wage powiedzmy ok 400 kg to dostaje 4 kg paszy dziennie i to wystarcza).

Co do przyrostów to wszystko zalezy od samego byka też.

Ja np u siebie mam jednego co ma 20 m-cy i ma 640 kg a inny ma 18 m-cy i ma jakieś 660 kg ;)

Posted
Dzieki mikruss wiec ogolnie rzecz biorac gdy trafi sie na sztuke co bedzie zarla i rosla to cos zostanie ale jak bedzie zarl i slabo bedzie rosl (skrzek:)) to sie dolozy do interesu Pozdrawiam