Kropacz Posted March 15, 2013 Report Posted March 15, 2013 Chcemy unowocześnić nieco naszą chlewnie i rozbudować nasze automaty paszowe o linie paszową. Mam 20 kojców w 2 rzędach , tucz świń na głębokiej ściółce. W każdym kojcu są 2 automaty paszowe rurowe. Chciałbymaby pasza z nowego silosa transportowana była do każdego z tych automatów paszowych samoczynnie. Z tego co śię dowiedziałem są dwa rodzaje paszociągów jakie tutaj dla świń można by użyć. Paszociąg spiralny lub paszociąg koralikowy. Jest chyba jescze paszociąg łańcuchowy. Budynek jest stary zaadoptowany na chlewnie. Dzięki za podpowiedź co jak zrobić i co wybrać. Quote
Kowalik Posted March 15, 2013 Report Posted March 15, 2013 Tak naprawdę zależy co chcesz osiągnąć, chyba najtańszy i najłatwiejszy jest paszociąg spiralny. Działał CI będzie bardzo dobrze robisz sobie 2 linie z czujnikiem w ostatnim zsypie czyli na ostatnim automaicie paszowym. To co trzeba zrobić to tylko zadbać by tam na tym ostatnim automacie najszybciej schodziła pasza, bi cały system zasypu uruchomi się jak tam ubędzie paszy.Jak to zrobić bardzo prosto, w ostatnim boksie dać o jednego tucznika więcej Wtedy świnie będą miały ciągły dostęp a ty się nie namęczysz Quote
Kropacz Posted March 15, 2013 Author Report Posted March 15, 2013 Właśnie fundusze mamy nie za duże , a wiadomo chcielibyśmy zapłacić jak najmniej. Najlepiej zrobilibyśmy sobie cały paszociąg sami. Tzn kupili i zamontowali sami. Mamy z Ojcem troche smykałki do tego typu rzeczy. Czyli co lepiej paszociąg koralikowy czy spiralny. Quote
Zetor-maniak Posted March 15, 2013 Report Posted March 15, 2013 Jeżeli chcecie sami sobie montować i zrobić to jak najtaniej to najlepiej zrobić to właśnie na paszociągu spiralnym. Na tą wielkość systemu paszowego wystarczy spokojnie rura 76mm. Paszociąg koralikowy sprawdza się bardzo dobrze gdy chcesz sterować zadawaniem paszy na różnych zsypach. Koraliki są bardzo dobre dla loch gdzie róże maciory znajdują się w różnym stadium i mają inne potrzeby paszowe. Reasumując: moim zdaniem paszociąg spiralny w twoim przypadku będzie najlepszy i najprostszy. Jeden czujnik na samym końcu każdej linii. Nie wiem jaki masz układ bo jak na odpowiedniej wysokości dasz linie paszową wtedy pod kątem dajesz zsypy i jedna linia by Ci wystarczyła. Miałbyś koszt praktycznie o połowę mniejszy. Rury zsypowe czyli te które idą od paszociągu do automatu paszowego powinny być najlepiej pionowo ale pod kątem 60 stopni też spokojnie działają. Fakt jak pisał kolega Rapit ostatni zsyp ma czujnik jak tam nie będzie poboru paszy to system przestje działać. Ale tak nigdy nie jest nie ma potrzeby aby na końcu sztucznie zawyżać pobór wstawiając jednego warchlaka więcej. Trzeba zawsze optymalizować i jeżeli dało by się dawać 1 więcej to trzeba upychać tyle kabanów ile się da do kojca. Pamiętaj że paszociąg z czujnikiem na końcu jest sterowany przez końcowy automat paszowy ale napełnia się jako ostatni. Bez większych kombinacji system paszowy będzie działał dobrze bez dodatkowe świni w ostatnim kojcu. Quote
VoYtek8 Posted March 16, 2013 Report Posted March 16, 2013 Popieram moich przedmówców, radzę Ci założyć paszociąg spiralny. Pozdrawiam Quote
Kropacz Posted March 16, 2013 Author Report Posted March 16, 2013 VoYtek8, czy masz taki paszociąg. Jak nie to może masz jakieś doświadczenia, na co zwrócić uwagę przy zakupie, jaka średnica rury? Quote
VoYtek8 Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 Niestety Ci nie pomogę bo nawet świń nie trzymam więc paszociąg nie miałem i nie mam Musisz zwrócić się do kogoś innego o pomoc. Pozdrawiam Quote
Kropacz Posted March 17, 2013 Author Report Posted March 17, 2013 Tak czy inaczej dzięki, dużo sam poszperałem i wystąpiłem o kilka ofert. Myślę, że teraz mogę się uznać za specjalistę w kwestii paszociągów spiralnych dla trzody bo na taki najprawdopodobniej się zdecyduję. Taka linia paszowa bo będzie jedna o średnicy fi75 mm kosztowała mnie będzie 6700zł z podłączeniem do silosu. To najlepsza oferta jaką dostałem i fajnie bo z rurą pcv z grubą ścianką bo 3,6mm. Jak by ktoś potrzebował pomocy w kwestii paszociągów dla świń to chętnie się podzielę informacjami. Quote
Recommended Posts