Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Jestem nowy na forum, szukałem tego tamatu ale nie znalazłem czegoś podobnego.

Interesuje mnie sprawa suszenia zebranego zboża, np. pszenicy!:

1. Czy rolnik przechowuje zboże// również suszy je?

Czy poprostu odwozii je na skup i niczym więcej się nie martwi?

Mój tata ma małe pole to suszy to zboże (na rozłożonej folii, pod wiatą) po zniwach, ale to są wręcz ogródkowe ilości.

Proszę o odpowiedź.

Posted
W każdym PORZĄDNYM SKUPIE jest przed elewatorem lub magazynem płaskim wialnia(czyszczalnia wstępna) oraz suszarnia. Na podstawie badania wilgotności i zanieczyszczenia kupujący decyduje o tym czy trzeba odwiać zanieczyszczenie i dosuszyć. Zboże zanieczyszczone oraz o wilgotności powyżej 14% nie ważne czy na elewatorze czy na magazynie płaskim to "tykająca bomba".
Posted

Zboże zanieczyszczone oraz o wilgotności powyżej 14% nie ważne czy na elewatorze czy na magazynie płaskim to "tykająca bomba".

Łał:), dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :), czy możesz podać jakieś źródło, na temat zboża jako tykającej bomby?

Dziękuję

Posted

Zbyt duża wilgotność przechowanego ziarna powoduje występowanie i rozwój mikroorganizmów i szkodników. Zarodniki grzybów przenoszone z kurzem i pyłem kiełkują gdy wilgotność ziarna przekroczy ok. 15 %. Ilość i szybkość kiełkowania zarodników grzybów gwałtownie rośnie wraz ze wzrostem wilgotności przechowywanego ziarna, zwłaszcza przy wilgotności powietrza powyżej 65%. Rozwój grzybów na przechowywanym zbożu jest początkowo bardzo wolny, jednak proces ten powoduje spalanie zboża przez organizm grzybów, a jednym z produktów tej przemiany materii jest woda która powoduje dalszy wzrost wilgotności, jak pisałem wraz ze wzrostem wilgotności grzyby rozwijają się coraz intensywniej i w wyniku ich przemiany materii powstaje coraz więcej wody i wzrost wilgotności ziarna. Proces ten jest swego rodzaju reakcją łańcuchową taką jak w bombie stąd tak jest określane przechowywane zbyt wilgotne zboże przez rolników i Asia to określenie po prostu przytoczyła. Oczywiście procesów biologicznych i fizycznych powodujących wzrost wilgotności zboża w magazynie jest znacznie więcej.

Gratuluję wiedzy i bardzo celnego porównania Asi, choć rozrzutny w gratulowaniu komuś wiedzy nie jestem!

Pozdrawiam!

• 1 year later...
Posted

Też to doceniam, dlatego mam jeszcze jedno pytanie. Noszę się z zamiarem kupuenia silosów do przechowywania zboża z mozliwościa dosusza niametodą aktywnej wentylacji i schładzania. Zastanawiam się, czy warto zainstalowac większe silosy, żeby przechowywać ziarno nie tylko swoje, ale także usługowo. Czy to mógłby być dochodowy interes?

Posted
Kolego niema jak stare silosy lejowe, ażurowe z kanałem wentylacyjnym w środku. BIN-ów chyba jest najwięcej w polsce..... ale czy one są takie dobre ???. Usługowo to nie wiem czy znajdziesz chętnych, ale skupując to pewnie można coś zarobić, ale czy zawsze???
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...