franekzzapotoka Posted March 15, 2013 Report Posted March 15, 2013 Witam.Jestem nowy na forum, szukałem tego tamatu ale nie znalazłem czegoś podobnego. Interesuje mnie sprawa suszenia zebranego zboża, np. pszenicy!: 1. Czy rolnik przechowuje zboże// również suszy je?Czy poprostu odwozii je na skup i niczym więcej się nie martwi? Mój tata ma małe pole to suszy to zboże (na rozłożonej folii, pod wiatą) po zniwach, ale to są wręcz ogródkowe ilości. Proszę o odpowiedź. Quote
bardzomalorolny Posted March 15, 2013 Report Posted March 15, 2013 Wydaje mi się że to wszystko zależy od tego, czy ktoś chce sprzedać zaraz po żniwach, czy przechowuje np czeka na lepszą cenę. Ewentualnie też ludzie suszą jeśli spasają własnymi zwierzętami.Pozdrawiam Quote
franekzzapotoka Posted March 17, 2013 Author Report Posted March 17, 2013 A orientujesz się w jaki sposób suszą tak ogromne ilości, bo do elewatorów wsypują już chyba suchę??? Quote
Asia Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 W każdym PORZĄDNYM SKUPIE jest przed elewatorem lub magazynem płaskim wialnia(czyszczalnia wstępna) oraz suszarnia. Na podstawie badania wilgotności i zanieczyszczenia kupujący decyduje o tym czy trzeba odwiać zanieczyszczenie i dosuszyć. Zboże zanieczyszczone oraz o wilgotności powyżej 14% nie ważne czy na elewatorze czy na magazynie płaskim to "tykająca bomba". Quote
franekzzapotoka Posted March 17, 2013 Author Report Posted March 17, 2013 Zboże zanieczyszczone oraz o wilgotności powyżej 14% nie ważne czy na elewatorze czy na magazynie płaskim to "tykająca bomba". Łał, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź , czy możesz podać jakieś źródło, na temat zboża jako tykającej bomby? Dziękuję Quote
DuzyGrzegorz Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 Zbyt duża wilgotność przechowanego ziarna powoduje występowanie i rozwój mikroorganizmów i szkodników. Zarodniki grzybów przenoszone z kurzem i pyłem kiełkują gdy wilgotność ziarna przekroczy ok. 15 %. Ilość i szybkość kiełkowania zarodników grzybów gwałtownie rośnie wraz ze wzrostem wilgotności przechowywanego ziarna, zwłaszcza przy wilgotności powietrza powyżej 65%. Rozwój grzybów na przechowywanym zbożu jest początkowo bardzo wolny, jednak proces ten powoduje spalanie zboża przez organizm grzybów, a jednym z produktów tej przemiany materii jest woda która powoduje dalszy wzrost wilgotności, jak pisałem wraz ze wzrostem wilgotności grzyby rozwijają się coraz intensywniej i w wyniku ich przemiany materii powstaje coraz więcej wody i wzrost wilgotności ziarna. Proces ten jest swego rodzaju reakcją łańcuchową taką jak w bombie stąd tak jest określane przechowywane zbyt wilgotne zboże przez rolników i Asia to określenie po prostu przytoczyła. Oczywiście procesów biologicznych i fizycznych powodujących wzrost wilgotności zboża w magazynie jest znacznie więcej.Gratuluję wiedzy i bardzo celnego porównania Asi, choć rozrzutny w gratulowaniu komuś wiedzy nie jestem!Pozdrawiam! Quote
franekzzapotoka Posted March 17, 2013 Author Report Posted March 17, 2013 Wasze odpowiedzi są bardzo zadawalające i wyczerpujące, co rzadka się zdarza na innych forach.Serdecznie dziękuję za udzieloną mi pomoc.Pozdrawiam Quote
Storczyk Posted March 10, 2015 Report Posted March 10, 2015 Też to doceniam, dlatego mam jeszcze jedno pytanie. Noszę się z zamiarem kupuenia silosów do przechowywania zboża z mozliwościa dosusza niametodą aktywnej wentylacji i schładzania. Zastanawiam się, czy warto zainstalowac większe silosy, żeby przechowywać ziarno nie tylko swoje, ale także usługowo. Czy to mógłby być dochodowy interes? Quote
Vademecum Posted March 10, 2015 Report Posted March 10, 2015 Kolego niema jak stare silosy lejowe, ażurowe z kanałem wentylacyjnym w środku. BIN-ów chyba jest najwięcej w polsce..... ale czy one są takie dobre ???. Usługowo to nie wiem czy znajdziesz chętnych, ale skupując to pewnie można coś zarobić, ale czy zawsze??? Quote
Storczyk Posted March 29, 2015 Report Posted March 29, 2015 Czy zawsze, to nikt nie wie na pewno. Ja mam na mysli silosy: http://www.agroinstal.pl/produkty_dla_rolnictwa/silosy/ Quote
adam1012 Posted July 7, 2015 Report Posted July 7, 2015 Ja posiadam silos z Hamecha, mam go już jakiś czas i sprawuje się bardzo dobrze, dla zainteresowanych link do producenta http://hamech.pl/ Quote
Recommended Posts