Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Od niedawna jestem właścicielem Zetora 5711- to stara maszyna ale została odnowiona i wszystko działa ok.mam tylko pytanie jak działa w tym ciągniku podnośnik, tzn. mam wajchę z trzema literami S M P w jakiej pozycji najlepiej pracować?do czego służy druga dźwignia przy tej od podnoszenia ramion podnośnika i do czego jest taka mała dźwigienka po siedziskiem z regulacją w poziomie? dziękuję bardzo za wszelkie informację

Posted

Jeśli nie masz instrukcji na ten temat do zetora to polecam do 4011. Idento sterowanie.

$http://instrukcja.pl/i/instrukcja_obslugi_i_katalog_czesci_ursus_c_4011

Jeśli coś będzie nie jasne napisz co.

Posted

S- regulacja siłowa powoduje automatyczne podnoszenie lub opuszczanie narzędzia w celu utrzymania stałej ustalonej przez traktorzystę siły działania na glebę. Ustawiając zderzak dźwigni sterującej ustala się wielkość oporu, z jaką pracować ma narzędzie. Pod wpływem zwiększonego oporu np. wskutek większego zagłębienia się pługa, następuje zwiększone ściskanie łącznika górnego w układzie zawieszenia, co powoduje załączenie podnoszenia, a na wskutek zmniejszenia ściskania łącznika górnego opuszczanie. Powoduje to uniesienie narzędzia np pługa je na takiej wysokości, na której wielkości oporu są stałe co przekłada się na głębokość pracy np. pługa, a co najważniejsze zmniejszenie zużycia paliwa o ok. 15-20% i zmniejszenie poślizgu kół ciągnika przez dociążenie masą np, pługa wraz z znajdującą się na nim ziemi. Narzędzia nie posiadają kółka kopiującego.

P - pozycyjna polega na automatycznym utrzymywaniu narzędzia na stałej wysokości względem ciągnika. Jest to powszechnie używany rodzaj regulacji i zawiera w sobie również regulację kopiującą gdy narzędzie jest opuszczone maksymalnie a opiera się na kółku kopiującym. W ciągnikach z podnośnikiem dwustronnego działania regulacja pozycyjna i kopiująca są oddzielnie.

C - regulacja mieszana łączy w sobie regulację pozycyjną i siłową. Nastawiona głębokość jest precyzyjniej utrzymywana niż przy siłowej.

Zobacz temat - http://www.rolnik-forum.pl/Thread-jak-ora%C4%87-czyli-o-regulacji-si%C5%82owej-pozycyjnej-i-mieszanej?highlight=regulacja+si%C5%82owa

Posted
Od siebie dodam Na półksiężycu masz dwie dźwignie jedna od podnośnika, dróga od hydrauliki zewnętrznej. A ta mała obok pracująca w poziomej płaszczyźnie jest od ustawiania szybkości reakcji podnośnika.
Posted

dziękuję bardzo za info.teraz trochę bardziej mi rozjaśniło umysł :)a ustawienia wypróbuję w pracy na polu, a czy jak ustawię na pozycję P lub M to można wszystkimi maszynami pracować? np kultywatorem i na tym samym ustawieniu pługiem?

mam jeszcze pytanie dotyczące hamulca ręcznego, bo nie bardzo kumam jak on działa, jak zaciągnę go trochę to po naciśnięciu sprzęgła hamulec jeszcze bardziej samoczynnie się zaciąga. wiem że może śmieszne są te pytania ale nie chcę nic popsuć a wcześniej jeździłem tylko "RUSKIEM" i nie mam doświadczenia z innymi ciągnikami :)

Posted

W moim poprzednim poście jest błąd, oczywiście dla oznaczenia regulacji mieszanej jest literka M a nie C. C jest dla ciśnieniowej w którą ten ciągnik nie jest wyposażony. Wszystkimi maszynami możesz pracować na ustawieniu P. Ustawienie S lub M możesz używać do orki i kultywatorowania bez używania kółka podporowego. Głębokość orki ustawiasz wtedy dźwignią na ciągniku. Ciągnik odwdzięcza Ci się za to zmniejszonym o kilkanaście procent zużyciem paliwa.

Pozdrowienia!

P.s.

"Rusek" to bardzo dobry ciągnik od którego ja zaczynałem.

Posted

A jeśli posiadam na kultywatorze i pługu kółko do regulacji głębokości pracy to na której pozycji najlepiej pracować?

Ruska mam i nie zamierzam się go pozbywać- bardzo niezawodna maszyna, ale męczy się już trochę przy głębszej orce czy przy rozrzutniku.

Posted

To jest już nas trzech Kolego muzyk używających regulacji siłowej (jeszcze kolega Mikruss).

Spróbuj Kolego Przemo1 na siłowej lub mieszanej. Musisz trochę się nauczyć, od razu się nie zniechęcaj. Kółka podnieś do góry. Ja nigdy nie jeździłem ani Zetorem ani Ursusem i szczegółów nie jestem w stanie podać. Ciężko znaleźć też kogoś kto używa takiej regulacji nawet na naszym forum. Doczytaj w instrukcji obsługi. Gdzieś mam zeskanowaną instrukcję od C-4011, jak chcesz to Ci wyślę na e-mail bo chyba co do podnośnika to jest identycznie.

Gratuluję zakupu!

Pozdrawiam!

P.s.

Ruska sprzedałem prawie 30 lat temu, ale do dzisiaj się zastanawiam gdzie wtedy miałem głowę ...

Posted
ja cicho siedzę ale też używałem regulacji siłowej w 60tce i to bardzo dobrze się orało mniejsze zużycie paliwa i wygodniej tylko jak sucho było to potrafił pług wyskakiwac może dałoby się doregulować żeby był mniej czuły ale mnie się nie chciało i wtedy orałem bez siłowej , ale kółko przy pługu zawsze miałem tylko to był pług 4 skibowy z 3 korpusami a kółko było na samym końcu za czwartą skibą przód pługa spoczywał na ciągniku co dawało dodatkowe obciążenie.tylko nie kazdym ciągnikiem bez przygotowania da się orać na regulacji siłowej musi być cały wałek skrętny i odpowiednio ustawiony na frezach a jeszcze jest korek z tyłu ciągnika a pod nim śruba regulacyjna czułości podnośnika podczas regulacji siłowej ale tego na 100 procent nie jestem pewien
Posted

Witaj w klubie tych co mają odwagę przyznać się do używania regulacji siłowej. Ustaw bardziej poziomo łącznik górny powinno pomóc. Kółko przy ostatniej skibie to bardzo dobry pomysł bo znaczna część pługa i ziemi spoczywa na kołach ciągnika. Może jeszcze ktoś się ujawni? Regulacja siłowa była montowana nawet w C-330 (bardzo rzadko, ale mój sąsiad ma taki). Szkoda, że ten rodzaj jest wykorzystywany sporadycznie. Kilaka razy pracowałem C-360 sąsiadów i jak chciałem użyć regulacji siłowej to dźwignia pod siedzeniem była zapieczona:( i nie mogłem przestawić rodzaju regulacji. Przypuszczam, że na każdym z tych ciągników dźwignia ta zatarła się z powodu zbyt częstego używania:D.

Pozdrowienia!

Posted

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. jeszcze jakby ktoś wiedział o tym hamulcu ręcznym to byłbym wdzięczny.

spróbuję u siebie na róznych ustawieniach podnośnika popracować i sam ocenię jakie jest najlepsze dla mnie :)

Posted

Kiedyś poszedłem na pole do sąsiada, ustawiłem mu siłową i jakiś czas orał. Później patrze a on orze na kółku, więc idę do niego i pytam dlaczego już nie orze na siłowej, a on na to: "Orze z powrotem na kółku bo na pole przyjechał drugi sąsiad i jakby zobaczył to że tak orze to później śmiałaby się ze mnie cała wieś jak z ciebie". Dlatego piszę że trzeba odwagi do używania regulacji siłowej. Oczywiście wiedza też jest niezbędna. Miło czytać, że nasze stare ciągniki są wykorzystywane w całej gamie ich możliwości technicznych, a rozwój motoryzacji w rolnictwie nie zatrzymał się na C-45. Pozwolę sobie też zwrócić uwagę na pytanie Przemo1, mam nadzieję, że Kolega się nie obrazi. Otóż zapytał do czego służy ta wajcha i co oznaczają oznaczenia, a nie jak tą wajchę ustawić. Niema głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi, ale odpowiadać na tak logicznie postawione pytanie to czysta przyjemność.

Może ktoś by opisał jak używać regulacji siłowej lub mieszanej w Ursusach i starszych Zetorach? Pozdrowienia!

Posted

Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi.

wiem że nie na temat ale zapytam jeszcze o jedną rzecz- jak zmieniam z niższegu biegu na wyższy np. z 3 na 5 to słyszę zgrzyt, czy to jest normalne w tych ciągnikach czy coś jest nie tak? czytałem na jakimś forum że skrzynie w tym ciągniku nie są zsynchronizowane i trzeba biegi wbijać na dwa razy- czyli wcisnąć sprzęgło wybić bieg, puścić sprzęgło i znów wcisnąć sprzęgło i wbić bieg-czy to wszystko prawda?:)

jeśli kogoś interesuję to ciągnik po odnowieniu wyglada tak :)

Posted

Dokładnie. Zmieniając wyżej sprzęgło na dwa razy. Wciskasz i dajesz luz, puszczasz czekasz aż spadną obroty silnika na nominalne, wciskasz znów i bieg wyżej. Gorzej ze zmiana w dół. Troszkę trudniej bo trzeba zrobić przegazówke.

Wciskasz sprzęgło wyrzucasz bieg, puszczasz sprzęgło z powrotem, lekko zwiększasz obroty silnika, (to jest właśnie ten moment który wymaga wyczucia, przyjdzie z czasem) znów wciskasz sprzęgło i bieg niżej.

Co do orania... u nas co kawałek inna ziemia do tego górki i doliny. Można zapomnieć o orce na siłowej. Pług głupieje na każdym garbie i w każdej dziurze. Technika ma swoje zalety ale nie w każdym miejscu wyrabia.

Gratuluje ładnego ciągnika.

Posted
jest to Zetor 5711 a rocznik to 1976r :) trochę wiekowy ale bardzo ładnie pracuję. nawet super odpala jak na zetora,co prawda najzimniej było -12 jak odpalałem ale obyło się bez problemu, a nie ma on świecy żarowej.
Posted
tak silnik ładnie pracuję nie kopci nadmiernie pod obciążeniem,podnośnik podnosi elegancko tylko tak jak wczesniej pisałem miałem problemy z rozszyfrowaniem poszczególnych ustawień podnośnika ale koledzy z forum wszystko wyjaśnili:)