Jump to content

Recommended Posts

Posted
Tak jak DużyGrzegorz pisze 10 ton to przepisy. 10on to statyczna wartośc zmierzona np na wadze. Udarowo jednak ośka przenosi dużo wieksze obciążenia, Wydaje mi się że spokojnie mozesz przyczepe na bele robić.
Posted
panowie mam p-pę rolniczą autosan wywrot na 1 tłok 4,5 t boki wys.1m.głównie używam jej do zboża,ale w 2001r, syn budował dom,potrzebowałem wówczas dużo ziemi do wywyższenia działki 8km. od domu budowano bloki tak więc kierownictwo chętnie udostępniło mi ziemię gdyż podłapali darmowy wywóz(gdyby nie ja i tak musieli by gdzieś to wywieź),operator ładował mi ziemię gliniastą na wys.85cm.tak żeby nie było nic widać,pod resorami mam grube specjalne bałwanki gumowe tak że po załadowaniu 1 tony już siedzi p-pa na podporach a na resorze nie wiele widać,tych przyczep ziemi wywiozłem 100sztuk,wierzcie mi że do dziś ta p-pa jest sprawna i raz do roku wywożę na niej po 8 ton zboża tak więc z moich doświadczeń wynika że taka oś wytrzymuje o wiele więcej niż jest zapisane w dokumentach(policji na szczęście nie było i wszystko było ok.)-pozdrawiam