malyrolnik Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 CześćMam 5ha rzepaku. Ostatnio sarny strasznie zniszczyły mi uprawę tzn. odgrzebały i zjadły liście ( co do korzeni to narazie nie da rady sprawdzić czy też zniszczyły). Mam pytanie czy jeżeli zjadły tylko liście to odbije ? Słyszałem też o odszkodowaniach za zniszczone uprawy. Może wiecie jak i gdzie starać się o takie odszkodowanie? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi. Quote
Kropacz Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 Samo obgryzienie to jeden problem drugi to odgrzebanie i podatność na przemarznięcie. Bo jak odgrzebały sarny ze śniegu to nie ma warstwy ochronnej przed mrozem. Poszperaj w tematach tam DużyGrzegorz napisał fają regułkę gdzie jak się udać w sprawie szkód łowieckich. Ale z doświadczenia jak u nas to na kokosy nie licz, bo jak u nas sarny rozgrzebują to tylko miejscowo i jak przyjadą Ci szkody liczyć to Ci wyjdzie np 150zł. Quote
malyrolnik Posted March 17, 2013 Author Report Posted March 17, 2013 bodzio czy mógł byś przytoczyć tą 'regułkę'? Quote
Kropacz Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 Tutaj:http://www.rolnik-forum.pl/Thread-ogrodzenie-na-dziki-jakie?pid=20372#pid20372 Quote
Recommended Posts