admin Posted February 19, 2009 Report Posted February 19, 2009 Chcę zacząc temat który mam nadzieję wszystkich zainteresuje. Co się opłaca hodowac i uprawiac w Polsce. Z czego jest największa kasa???? Quote
slawcik Posted February 20, 2009 Report Posted February 20, 2009 wiesz jak wszystko się policzy to nic się nie opłaca.zależy od ceny surowców rolnych w danym terminie.ja hoduje byki opasowe i czasami parę groszy zostaje.jak cena jest dobra w okolicy 5.70zł Quote
krzysiek Posted February 20, 2009 Report Posted February 20, 2009 byki sie teras lepiej opłacają od krów. Quote
gb227 Posted February 21, 2009 Report Posted February 21, 2009 u nas wszystko jedzie na burakach cukrowych,rzepak,kukurydza-trzabyło szukac zbytu,zboża-kto pierwszy ten lepszy,a cena marna a nieraz czabyło wiez ponad 30-40 km żeby oddac za grosze.Apolityka taka że chleb przeliczając powinien kosztowac 1.5 a nie 2.5 Quote
krzysiek Posted February 21, 2009 Report Posted February 21, 2009 ja sprzedałem żyto do AGROCENTRUM po 32zł a w tamtym roku po75zł Quote
krzysiek Posted February 21, 2009 Report Posted February 21, 2009 neszyh stronah nikt nie sieje rzepaku są zasłabe gleby a jedyną cukrownie w regjonie zamknięto niewiadomo dlaczego finasowo stała dobrze. wszyscy są nastawieni na hodowle krowy lub świnie Quote
ursus c -355 Posted February 21, 2009 Report Posted February 21, 2009 najlepej tera oplaca sie trzymaci bydlo opasowe i jeszcze najlepiej znaleźci stalego odbiorce gdzie będzie mialo sie stala zaplate od sztukiChcę zacząc temat który mam nadzieję wszystkich zainteresuje. Co się opłaca hodowac i uprawiac w Polsce. Z czego jest największa kasa???? tak prawde muwici to oni nas chcą wykończyci a jak nas wykończą wtedy będzie import na całego z zachodu i że wschodu iczy bedzie taniej to ich nie interesuje ważne nie jest to nasze Quote
gb227 Posted February 22, 2009 Report Posted February 22, 2009 u nas pszenica po 52,a potem szła w dółzgadzam się z tobą,ci z góry nas rolników chcą wykończyc,wchodzimy w takie koszta że szok a dochodu czasami mało co widac,przeważnie te pieniądze przelewają się nam przez ręce!!!niemuwiąc o rozszerzeniu gospodarki bo niewiadomo za co się brac.niech każdy rolnik się wypowie ile trwa jego dzienna dniówka napewno nie 8 godz.na foteliku.moja nieraz trwa 18 godz.i to na orce Quote
fendt716 Posted February 22, 2009 Report Posted February 22, 2009 dokladnie w dzisiejszej polityce chca doprowadzic nie tylko do upadku polskich rolników ale równiez do upadku polski. ja byłem nastawiony na buraki ale cukrownie zamkneli, limity zabrali i koniec. najlepiej to chyba teraz na wszsytko po trochu miec , wtedy mozna zawsze na prosto przynajmniej wyjsc bo nigdy nie wiadomo co sie w danym momecie oplaca. Quote
ursus c -355 Posted February 23, 2009 Report Posted February 23, 2009 ZGADZAM SIE Z WAMI JA MAM OSOBIśCIE 5 KRóW 8 SZTUK BYDłA OPASOWEGO I OKOłO 120 SZT KUROD KRUW PRYWATNIE SPRZEDA SIE KOMUś MLEKO SER śMIETANE NO I ZAWSZE JESZCZE KTOś SE JAJKA WEźNIE NO I JAKOś JESZCZE SIE WYCHODZI A TAK PRZY OKAZJI JESZCZE SIEJEMY GRYKE NAWET PO 12H BO SIE NAJBARDZIEJ OPłACAu nas pszenica po 52' date='a potem szła w dół[hr']zgadzam się z tobą,ci z góry nas rolników chcą wykończyc,wchodzimy w takie koszta że szok a dochodu czasami mało co widac,przeważnie te pieniądze przelewają się nam przez ręce!!!niemuwiąc o rozszerzeniu gospodarki bo niewiadomo za co się brac.niech każdy rolnik się wypowie ile trwa jego dzienna dniówka napewno nie 8 godz.na foteliku.moja nieraz trwa 18 godz.i to na orce TA U NAS TO NAWET żYTA FACET NIE SKUPUJE BO NIEMA CO Z NIM ZROBICINAWET ZA MINIMALNą STAWKE Quote
rolnik570 Posted February 23, 2009 Report Posted February 23, 2009 No w tym roku za ciekawie nie jest, ale w ubiegłym roku? nie powiecie mi że było źle. U mnie na chwilę obecną pszenica konsumpcyjna jest po 490 zł. a jęczmień po 430zł. Ja sieję wszystkiego po trochu..ale głównie to rzepak ( w tym roku 150 ha) i kukurydzę jeszcze nie wiem ile ale gdzieś koło 200ha będzie. No i hoduję jeszcze byki mam 80 szt. na razie. Quote
krzysztofvip7 Posted February 23, 2009 Report Posted February 23, 2009 u nas wszystko jedzie na burakach cukrowych' date='rzepak,kukurydza-trzabyło szukac zbytu,zboża-kto pierwszy ten lepszy,a cena marna a nieraz czabyło wiez ponad 30-40 km żeby oddac za grosze.Apolityka taka że chleb przeliczając powinien kosztowac 1.5 a nie 2.5[/quote'] całkowicie sie z Tobą zgadzam..tak samo na rynku paliwowym zresztą jak baryłka na giełdzie potaniała blisko 3 krotnie to np. ON był po 4.5zł to powinien spaść do 1.5!!! a spadł chwilowo do 3.2 a teraz znowu sie pnie w góre:dodgy: Quote
gb227 Posted February 23, 2009 Report Posted February 23, 2009 już idzie w gure,w sezonie trochu nadgonimy na czerwonce,ktoś sprzeda w zimie lewe paliwo taniej ale to i tak mało,albo dobre i tyle Quote
ROMANXK Posted February 24, 2009 Report Posted February 24, 2009 Ja myślę że teraz należy inwestować w biogazownie Quote
Marcin Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 Też myśle że na tych biogazowniach może byc dobry interes, tym bardziej że teraz ekologia na czasie Quote
krzysiek Posted February 25, 2009 Report Posted February 25, 2009 na ekologje to już najwyrzszy czas tylko nasz żąd w tym kierunku nierobi nic miała być ustawa o energi odnawialnej przegłosowana w czerwscu i ciągle jej niema a na dzien dzisiejszy obowiązuje komunistyczne prawo monopolu państwowego ktury wrazie czego to dopierdoli taką akcyze że odehce się bio paliw i bio gazu Quote
slawcik Posted March 2, 2009 Report Posted March 2, 2009 ja panowie sam nie wiem co się opłaca.jak miałem sporo świń to cena spadła do 3 zł a pasze były drogie i do interesu dołożyłem.teraz jest lepiej ale już mam mniejsze stado.teraz jest trend na bydło opasowe i obserwuje że coraz więcej rolników się na to nastawia.też zainwestowałem w kilka sztuk.ale jak będzie dużo na rynku tego towaru i euro pójdzie w dół to obecna cena się utrzyma ?jak sodzicie?a i rolnika zawsze oszukają.nawet na dopłatach bezpośrednich.bo przelicznik był po ok 3.60 a teraz euro stoi po 4.70.to o ok 1/4 niższe dopłaty co powinniśmy dostać. Quote
Recommended Posts