sputnik Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 Witam, chciałbym kupić jakiś młynek do robienia paszy dla kur, mam ich niewiele ok. 80 sztuk. Najważniejsze, żeby młynek był zasilany pod 230V. Macie jakieś propozycje? Quote
massay1 Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 * www.allegro.pl/srutownik-do-ziarna-rozdrabniacz-okazja-i3092861739.htmlBardzo ciekawe oferta dla małego gospodarstwa. Quote
przemek2092 Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 Faktycznie oferta fajna i wydaje sie dośc solidny tak poza tematem zapytam jeszcze z czego robisz tą paszę ? i czy jest ona grubo czy drobno ziarnista ? Quote
sputnik Posted March 20, 2013 Author Report Posted March 20, 2013 bardzo ciekawa oferta to fakt, tylko żonka chciałaby też taki młynek, z którego można by otrzymać mąkę, więc musiałoby być drobne sito @Przemo: Generalnie to pszenica, kukurydza, pszenżyto itp. Quote
massay1 Posted March 20, 2013 Report Posted March 20, 2013 Drobne sito raczej nie pomoże. Na make to raczej żarnowy. Quote
garzew Posted March 20, 2013 Report Posted March 20, 2013 Takie śrutowniki żarnowe albo walcowe podobnej konstrukcji jak mają w młynach to jest spory wydatek i raczej nieopłacalny przy założeniu na domowe potrzeby.Do domowego użytku to widziałem kiedyś tu w necie takie młynki, które również służą do mielenia mąki.Może chodzi ci właśnie o takie młynki do robienia mąki? Quote
przemek2092 Posted March 20, 2013 Report Posted March 20, 2013 wydatek spory i wcale łatwo nie da sie zrobić mąki na domowe potrzeby w młynach mają specjalistyczne maszyny a samemu trudno będzie uzyskać taki efekt Quote
sputnik Posted March 21, 2013 Author Report Posted March 21, 2013 Najlepszy byłby taki młynek z wymiennymi siatami - większymi do mielenia na śrut i małymi na mąkę garzew fajne te młynki ale widzę, że w zestawie sita 2,5 mm są najmniejsze więc odpadają, za duże na mąke :/ Quote
massay1 Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Samo sito to żaden problem. Młynek nie jest wielki sitko z małymi otworami możesz zrobić. I tak według mnie uzyskać czystą jednolitą mąkę będzie ciężko. Może gdyby przepuszczał przez młynek kilka razy.... Quote
VoYtek8 Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Mąki takiej jak z młyna raczej nie da się zrobić. W młynach mają specjalne maszyny i co najważniejsze mają potężne doświadczenie dlatego taka mąka zawsze będzie lepsza. U mnie w rodzinie jest taki zwyczaj że wozi się do młyna pszenicę (tyle ile trzeba mąki na własne potrzeby) i później odbiera się gotową mąkę, też wychodzi tanio. Pozdrawiam Quote
garzew Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Jakości prawdziwej mąki jak z młyna to na pewno się nie uzyska. Ale tak do wypieku chleba razowego, czy np. takiego chleba z drobno zmielonymi ziarnami zbóż myślę że będzie w sam raz. Quote
sputnik Posted March 26, 2013 Author Report Posted March 26, 2013 hmm ciekawych rzeczy się dowiedziałem:) Dzięki Panowie za pomoc! Quote
dominikp64 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Jak się zdecydujesz na zakup takich młynków to daj znać jakiej jakości będzie ci wychodzić mąka po zmieleniu? Bardzo mnie ciekawi jak spisują się takie młynki? Quote
henryk Posted March 27, 2013 Report Posted March 27, 2013 wg.mojej wiedzy i praktyki śrutownik bijakowy faktycznie zrobi mąkę z ziarna którą trzeba by odsiać przez specjalne sito gdyż w produkcie są też otręby,ale produkt z takiego śrutownika wychodzi totalnie gorący małowartościowy,natomiast do kur lepsza jest kaszka a tą można otrzymać ze śrutownika kamieniowego który pracuje na 700-800 obrotów,i jeszcze jedna sprawa nie znam śrutownika bijakowego do którego wystarczy silnik jednofazowy-chyba tylko do robienia hałasu ,spytajcie się tych którzy mają choćby najmniejszy bijakowy jakie muszą mieć moc te silniki-ale warto spróbować-pozdrawiam Quote
massay1 Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Najmniejszy bijakowy jaki widziałem to Bąk. A ten jest jeszcze mniejszy. Jeśli Bąk idzie spokojnie na silniku 5,5kW to takie maleństwo pewnie 2kW pociągnie. A to już jest realne dla jednej fazy.Żarnowy też wcale lekko nie chodzi. Swojego czasu taki miałem. Kamienie duże co prawda bo średnica koło 60cm i 220V nie miało najmniejszych szans pociągnąć. Sama przekładnia kupę energii zabiera. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Pamiętam jak z ojcem jeździłem robić kaszę. Żarna były na korbę. Po zmieleniu 50 kg miałem naprawdę dosyć. Miałem też śrutownik tarczowy. Można nim było zmielić co najwyżej 150 kg w ciągu godziny, jednak zapotrzebowanie na moc było bardzo niewielkie. Silnik 1,5 kW dawał radę. Z żarnami jest tak, że im większe tym lżej pracują. Można porównać średnicę żarn w wiatraku, które można było obrócić ręcznie i w młynie, których ręcznie obrócić się nie dało. Moja mama gdy była wywieziona na Syberię robiła mąkę na żarnach ręcznych. Ich średnica była ponad 1 m. Stary śrutownik tarczowy H112 ma zapotrzebowanie na moc 2,8 kW, a wydajność nie gorszą od H111/2 "Bąk". Henryk ma identyczne stanowisko z moim. Pozdrawiam! Quote
massay1 Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Miałem śrutownik żarnowy jak wyżej wspomniałem ale w nim gdy miedzy kamieniami było ziarno nie było nawet mowy o obrocie koła pasowego które miało metr średnicy. Na silniku zaś 25 cm. Śrutowanie mimo że kamienie miały świeżo wykute rowki to tragedia 20 min. jeden worek. Porażka. Dla przykładu wydajność bąka przy śrutowaniu minimalna to 250 kg. Bijakowy z linku jest malutki. Wirnik z bijakami nie ma strasznie wielkiej średnicy i do tego jest wąski. Bardzo możliwe że pociągnie go silnik jednofazowy. Opór tutaj jest już uzależniony od tego ile jednorazowo będzie rozbijał w środku ziarna. Ale nawet jeśli pójdzie to szału z wydajnością nie będzie.Poza tym nie jest drogi. Można zaryzykować. Quote
slepooki Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 witam wszystkick serdecznie, potrzebuje tarcze do starego polskiego srutownika, okrągłe staliwne ktos pomoze czy takie są jeszcze dostępne, gdzie mona je kupic, a moze ktos ma zbędne na sprzedaż?? Quote
mroqusek Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Kup sobie bąka,mam 2 i mogę polecić każdemu. Quote
monisia340 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Witam mam do sprzedania młynek do zboża oraz śrutownik bąk z silnikiem po dziadku wszystkich chętnych proszę o kontakt monisia340@op.pl Quote
Recommended Posts