Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,

Własnie oglądałem Agrobiznes. Okazało się, że dopłaty rolnśrodowiskowe dla rolników chcących przystąpić do programu w tym roku są niedostępne. Ci rolnicy, którzy przygotowywali się do włączenia części gruntów do tego programu, niestety zawiedli się.

Posted

wypowiedz wyrwana z kontekstu, chodzi o sady ekologiczne

ze strony minrol:

"Minister Stanisław Kalemba poinformował, że nie będzie już nowych naborów w ramach programów rolno środowiskowych na sady ekologiczne (orzechy, jabłonie)."

Posted
Zmieni się też program z łąkami teraz trzeba będzie mieć obsadę zwierzęcą. Oczywiście wszystko dla pospólstwa podane w ostatniej chwili a ci co mieli wiedzieć to wiedzieli wcześniej. Tak nasz politykierka wygląda za takie postępowanie powinni wszyscy wylecieć ze stołków w trybie natychmiastowym. Ludzie w polityce są na ostatnim miejscu a wręcz przeszkadzają a najlepiej jak by ich nie było a w wyborach brali by udział sami parlamentarzyści.
Posted
Wyrwałeś z kontekstu kolego siemek. Limit środków dostępnych na programy rolnośrodowiskowe został wyczerpany i w tym roku nowych naborów nie będzie. To co piszesz dotyczy kontynuacji programów rozpoczętych w poprzednich latach. Nic także nie wskazuje, aby nabór nowych wniosków ruszył w przyszłym roku. Pozdrawiam!
Posted
wyczerpany zostal limit do sadow ekologicznych bo tak duzo powstalo, ktos tutaj popelnil gafe miedzy innymi tvp tez, nabor w tym roku jest, sa nowe stawki w rozporzadzeniu itp etc kolego DuzyGrzegorz
Posted

Mars9 ma racje. Ja miałem taką sytuację.

Częśc mojego pola schodziło nisko i na około 20 arów był nieużytek, bajorko i krzaki. Przed zima wycieliśmy wszystko i zamówilismy spych który zepchnął ziemię z górki do obniżenia i w ten sposób mamy piękne równe pole. Wystąpiliśmy o zmianę areału by włączyć do dopłat te 20 arów. Okazało się że nie ma takiej możliwości bonie ma juz przyznanej kwoty unijnych pieniędzy na takie rzeczy,

Posted
Po co czekac na szkolenie doradcow, wszystko jest jasne, jest nabor na nowe zobowiazania oprocz sadow ekologicznych, ten rok jest ostatnim gdzie bedzie prowadzony nabor na nowe zobowiazania 7/13, ktos za takie wiadomosci dla rolnikow powinien przeprosic....
Posted

Doradcy są po szkoleniach i mówią tak :

Wnioski na dopłaty rolnośrodowiskowe w tym roku są przyjmowane, również dla rolników, którzy po raz pierwszy będą ubiegali się o taki rodzaj dopłat, ale ! dopłaty te mogą zniknąć w przyszłym roku i nie ma pewności co i czy w ogóle coś będzie w zamian. Zobowiązanie na 5 lat ma być jednak podjęte i kontynuowane. Dowiedziałem się również, że PRAWDOPODOBNIE rolnicy otrzymają coś innego w zamian - jakąś inną dotację, ale nic nie ma pewnego. Tyle w temacie. Masakra.

Posted

"Wnioski na dopłaty rolnośrodowiskowe w tym roku są przyjmowane, również dla rolników, którzy po raz pierwszy będą ubiegali się o taki rodzaj dopłat, ale ! dopłaty te mogą zniknąć w przyszłym roku i nie ma pewności co i czy w ogóle coś będzie w zamian."

Masz na myśli ogólnie dopłaty rolnośrodowiskowe nie sady ? Bo z tego co wiem dla sadów nie ma wielkiej nadziei

Posted
Z tego co ja slyszalem to ma juz nie byc doplat to sadow ekologicznych bo duzo osob bralo kase a w ogrodzie nic nie robilo pozatym z tego co zrozumialem z tv to mowili ze w tym roku nie bedzie mozna wejsc w pakiet rolnosrodowiskowy osobom ktorzy dopiero w tym roku chca wejsc bo na ten rok sa zawieszone (brak kasy) i ze benda dostepne dopiero w przyszlym roku jedynie doplaty dostana ci ktorzy juz owy pakiet maja
  • 6 months later...
Posted

Witam,

potrzebuję pilnie pomocy od osób uczestniczących w Programie Rolnośrodowiskowym. Jestem studentką V roku ochrony środowiska i do napisania pracy magisterskiej potrzebuję wypełnić kilkadziesiąt ankiet wśród uczestników wyżej wymienionego Programu.

ankietka.pl/ankieta/123968/realizacja-programu-rolnosrodowiskowego-w-wybranych-gospodarstwach.html

Jeżeli ktoś nie chce podać miejscowości, prosiłabym o podanie chociaż powiatu. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam i zostawiam w razie pytań kontakt mailowy asku_21@op.pl

• 3 weeks later...
Posted
są dopłaty rolnośrodowiskowe i będą, może nie tak jak teraz ale podobnie, projekt rozporządzenia jest na stronie ministerstwa, nic tam nie ma o braku dopłat, poska sporo dostaje pieniędzy z unii i jakos musi je rozdać,