Rolnik125 Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 mysle o kupnie nowego ciagnika chcialbym sie zapytac jak polecacie fotona, jakiej to jest produkcji, jak dostapnosc z ciasciami do tego, ile spala i czy to wogule warte kupna? Quote
Tofik Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Foton to ciągniki produkowane w Shandong w Chinach, od krótkiego czasu są składane w Polsce. Traktory te wyposażone w silniki Perkins z napędem na obie osie o mocy od 60-90 KM.Skoro chcesz kupic ciagnik z azji to morze pomysl o Kubocie on jest japonski a parametry podobne. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Foton to małe ciągniki, są ze wschodu więc z jakością to może być różnie, ogólnie są mało rozpowszechnione w Polsce, tak jak napisał "tofikarius" mają silniki Perkinsa więc nie powinno być żadnych większych niespodzianek. Ceny są dużo niższe niż zachodnich ciągników i na zachodzie ciężko znaleźć nowy ciągnik o takich gabarytach i mocy, jak potrzebujesz mały pomocniczy w gosp. ciągnik to myślę że Foton jest idealny. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Poszperalem w internecie i jak napisalem foton jest chinski dlatego nie mem do niego przekonania a japonski kubot tez tez ma sporo roznych modeli i wydaje mi sie bardziej wiarygodny:)Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Kuboty do Fotona nawet nie ma co porównywac Quote
Tofik Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Tu sie zgadzam mikruss ale chodzi o ciagnik z azji takze pozostaje jeszcze np. koreanski kioti pozatym kazdy ma swoj gust Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Tyle że Kubota jest o wiele droższą firmą niż Foton. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 I tu voytku jest caly problem dlatego jezdzimy w wiekszosci starymi ciagnikami bo malo kto moze sobie pozwolic sobie na nowy:( Quote
VoYtek8 Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 No niestety, ale czasem poczciwy 30-letni Ursus jest jak członek rodziny i jakoś ciężko go zastąpić. Po drugie teraz nikt nie produkuje małych ciągników jak Ursus C-330, a takie sprzęty są w małych gospodarstwach niezastąpione bo przecież 4ha nie będziesz obrabiał 6-cylindrowym ciągnikiem. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 Tu sie voytku z toba zgodze bo sam mam t25 ktory jest starszy odemnie:) Quote
VoYtek8 Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 No widzisz więc pretensję o to że jeździmy starym ciągnikami możesz mieć tylko do producentów traktorów sprzed 30 lat bo za porządny sprzęt zrobili i jakoś się z nim rozstać nie możemy . Pozdrawiam Quote
muzyk Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 Przecież są MF-235 inie ma potrzeby kupowania chińszczyzny.Pozdrawiam. Quote
Tofik Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 Bo stare sprzety sa niedoza... pozatym jak cos sie popsuje to da rade to samemu zreperowac a w nowych to kupa elektroniki Quote
íktorn Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Nie kupuj stanowczo odradzam z sasiedniej wsi ma znajomy ja gwarancji sie psulA Po bylo jeszcze gorzej Quote
pablos Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 myślę że chcesz ciągnik z tańszych modeli odradzam kupno fotona ja jestem posiadaczem fartmraka od 3 lat z silnikiem forda do tej pory nic poważnego się nie zepsuło Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Poszukaj opinii na temat MF-235,co wydaje się tutaj najlepsze,no wiadomo że także zależy to od budżetu jaki posiadasz,ale generalnie przeważają pozytywne opinie więc myślę,ze to dobra opcja. Daj tez znać na co ostatecznie się decydujesz. Quote
KrowieBieszczady Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Na twoim miejscu nie ładował bym się w fotona. Od azjatyckich maszyn wole już stare ursusy... Quote
íktorn Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 jak koledzy pisza farmtrack albo farmer ja mam c1 105koni dobra prosta maszyna za 130 tys masz nowkea nawet bielarus bedzie lepszy od tego badziewia o 100 proc cena nieduza niecale 80tys za nowkemowie o tym 82km bo nie wiem jaki duzy chcesz Quote
Jann Posted June 21, 2014 Report Posted June 21, 2014 Posiadam Fotona od 2007 roku. Z silnika rorką odpowietrzajaca od nowego wydostaje sie bialy dym, paliwo do swiecy plomiennej odcielem nic nie dalo. Moze ktos wie jak naprawic? Quote
kazik9211 Posted June 21, 2014 Report Posted June 21, 2014 jeżeli w twojej sytuacji wybrał nwe holnd lub jondeer. Quote
19chada78 Posted June 28, 2014 Report Posted June 28, 2014 Wiadomo są egzemplarze, które się psują i które nie... hmm ciężko będzie ci coś wywnioskować, jedni są za, drudzy przeciw... a przecież wszystko się psuje, nawet czołowi producenci ciągników uderzyli w Chiny( mówię o JD serii 6r, 7r, 8r). Za Fotonem przemawia cena, z kolei za droższymi konkurentami przemawia wyposażenie. Życzę ci jak najbardziej udanego wyboru.Pozdr. Quote
Recommended Posts