Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. W planach mam kupno nowego ciągnika ok 90km. Miał by pracować w polu i w turze, jakieś propozycje odnośnie marki?? Prosił bym gdy będziecie pisać marke o podanie modelu i przybliżonej ceny:)

A co do przyczep interesuje mnie 6 i 8t.

Która bedzie najlepsza odnośnie ceny i wytrzymałości...

Z góry dzieki za porady i pozdrawiam:)

Posted
Ojciec a czemu sobie nie wyobrażasz, nie raz wyciągałem taką przyczepę (i to na samochodowych kołach, nie rolniczych) Zetorem 8145 i ze zbożem nigdy się nie zakopałem (ok 8-8.5 tony zboża) a zanim pojawil się ciągnik z napędem to był Zetor 7211 ;)
Posted
Wszystko zależy od ziemi jeżeli masz ziemię twardą to nie ma problemu. Natomiast jeśli masz ziemię VI klasy i lekko pod górkę to sam ciągnik z pustą przyczepą zaczyna się kopać. Na przestrzeni ostatnich kilku lat w mojej okolicy sporo padało więc grunt był bardzo podmokły (kombajn kilka razy się zakopał kosząc zborze) ciężko by było po takim polu ciągnąc przyczepę ze zbożem. Następna sprawa to masa ciągnika zazwyczaj nowe ciągniki (bez balastu) są bardzo lekkie, a jak wiadomo świat nie jest idealny zawsze się znajdzie jakieś wzniesienie z którego potem trzeba zjechać, był taki przypadek w mojej okolicy gdzie przyczepa 8 ton załadowana piachem przykryła nowy ciągnik o mocy 90 km na szczęście nic się nie stało rolnikowi tylko kabina w ciągniku się uszkodziła. Odnosząc się do twojego zetora jest on o ponad tonę cięższy od ciągnika nowego o tej samej mocy. Ja osobiście posiadam przyczepę 6 ton i jest ona dla mnie optymalna wkładam na nią 12 bel sianokiszonki, mam do niej również podwójne borty co podwyższa jej ładowność. Pozdrawiam.
Posted

Jeżeli o mnie chodzi to kupiłem przyczepę używaną za 6 000 zł do remontu zrobiłem podłogę, borty i uszczelniłem siłowniki szkoda mi kasy na nową, kilka puszek farby i wygląda jak nowa. Nadstawki mam takiej samej wysokości co dolne borty w większości służą mi do obkasywania kukurydzy. Opony szerokie to nawet na mokrych łąkach torfowych lepiej sobie radzi niż czwórka. Odnośnie ostatniego postu Mikrussa możemy tak polemizować cały czas co raczej mija się z celem i tylko zbędny spam powstaje. Pozdrawiam.

Posted

Więc dalej spamujemy mniejsze czy większe gospodarstwo bez ziemi nie może funkcjonować. Głównym kierunkiem rozwoju większości gospodarstw jest powiększenie areału w celu ograniczenia wydatków na pasze z zewnątrz (przynajmniej u mnie tak jest) a co za tym idzie zwiększenia dochodów. Dlatego też nie jestem zainteresowany kupnem czy to nowego ciągnika czy też przyczepy czy innego sprzętu rolniczego. W niedalekiej przyszłości szykuje mi się kupno kilkunastu hektarów ziemi, jak większość z wasz zauważyła ziemia z roku na rok jest coraz droższa i coraz częściej przedsiębiorcy się nią interesują. W mojej okolicy za jeden nowy ciągnik o mocy 90 km z turem kupisz około 2 ha ziemi. Więc nowe maszyny rolnicze nie są dla mnie rarytasami jak to zgrabnie ujołeś Mikruss tylko niepotrzebnym wydawaniem oszczędności. Ja swoimi starymi maszynami wykonam tę samą pracę z takim samym efektem jak ty ze swoimi nowymi maszynami z jednym dosyć dużym plusikiem w nocy śpię spokojnie i nie muszę się martwić zaciągniętym kredytem na nowe maszyny.

Każdy pracuje jak umie nie każdemu się trafia babcia czy dziadek który kiedyś mieszkał w stanach i dolary reklamówkami przywoził.