Jump to content

Ogród/sad na ziemi rolnej - czy można?; kwestie prawne

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.

Mam pytanko, czy mając gospodarstwo, z domem, budynkami gospodarczymi i powiedzmy 5h ziemi, moge sobie tam urządzić ogród i mały sad?

Czy na takich ziemiach nie można sobie ogrodu robić?

I drugie pytanie, aby nie zaśmiecać forum...

Aby kupić gospodarstwo rolne, trzeba mieć wykształcenie rolnicze?

Czy ja, jako miastowy elektryk mogę sobie kupic bez problemu z ziemia ok 5-10h.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;)

Ps. użyłem funkcji szukaj i nie znalazłem tam tego co mnie interesuje.

Posted
A kto bogatemu zabroni? Jak chcesz to bez żadnych problemów możesz sobie kupić każdą ilość ziemi i robić tam co tylko chcesz (oczywiście jak masz fundusze). Wykształcenie i zamieszkanie jest w tej kwestii nieistotne, chyba że chcesz ubiegać się o dopłaty to wtedy będzie problem.Tylko nie wiem po co komu ogród o powierzchni 5ha? Pozdrawiam :)
Posted

Dzięki za odpowiedź. Właśnie nie wiedziałem dokładnie jak to z tą ziemia i wykształceniem, ale jeśli to jest tylko do dopłat potrzebne to spoko.

I nie mówię od razu, że ogród będzie mieć 5-10h, ale dobrze mieć kawałek podwórka, a nie jak ci miastowi działka 20x30m i zero przestrzeni.

Pozdrawiam

Posted
Oj gdybym ja mieszkał w mieście i miał takie podwórko jak Ty piszesz to bym chyba zwariował, a mieszkanie w bloku wogle nie wchodziłoby w gre. Taki ogródek to świetna sprawa jak mieszkasz w mieście i nie masz co robić po pracy. Pozdrawiam :)
Posted

teraz mieszkam w anglii i np w tym domu co teraz " ogród" za domem ma może 6x9m, i to dość częste tu w anglii.

Nie rozumiem jak można za tyle kasy kupić taką klitkę ;)

A w Polsce też w bloku mieszkałem, dlatego nie myśle aby w przyszłości też miec mieszkanie. Na szczęście było dość spokojnie. Ale nie wiadomo na kogo by się w przyszłości trafiło.