Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam wszystkich! potrzebuje opinii na temat talerzówki oskar szerokość 2 metry firmy grass-rol gdyż mam w planie taką zakupić wydaje się być bardzo solidna i mocna czy ktoś z was coś wie na jej temat? Czy Ursus C-360 da rade ją pociągnąć? Czekam na odpowiedzi!
Posted

Witam, wiosną 2012r. kupiłem talerzówkę 2,7m 4x6 w układzie X zwałem doprawiającym o masie ok. 800kg i współpracuje z c 360 . Pracuje na ścierniskach i na poplonach na głębokości roboczej nie więcej niż 10 cm , 60ątka ciąga ją na dwójce i spokojnie daje rade, na trójce ma dosyć ciężko, ziemia IV i V klasa. Ciągnik dociążony 750kg , myślę że wypowiedź pomoże

Pozdrawiam

Posted

Witam' date=' wiosną 2012r. kupiłem talerzówkę 2,7m 4x6 w układzie X zwałem doprawiającym o masie ok. 800kg i współpracuje z c 360 . Pracuje na ścierniskach i na poplonach na głębokości roboczej nie więcej niż 10 cm , 60ątka ciąga ją na dwójce i spokojnie daje rade, na trójce ma dosyć ciężko, ziemia IV i V klasa. Ciągnik dociążony 750kg , myślę że wypowiedź pomoże

Pozdrawiam

[/quote']

Nie sądzisz że praca Cie za bardzo pochłania? Ja witam Cię wiosną, ale 2013r. :D

Posted
Witam. Też właśnie się rozglądam za broną talerzową. Mnie najbardziej jest potrzeba na jesień, po zbiorze kukurydzy na ziarno. Koledzy a czy myślisz że taką talerzówką (nawet nie taką szeroką tylko 2,2 albo 2.4)+ C360 da radę rozdrobnić słomę po kukurydzy, żeby potem można było ją bez problemu przyorać?
Posted

Witam' date=' wiosną 2012r. kupiłem talerzówkę 2,7m 4x6 w układzie X zwałem doprawiającym o masie ok. 800kg i współpracuje z c 360 . Pracuje na ścierniskach i na poplonach na głębokości roboczej nie więcej niż 10 cm , 60ątka ciąga ją na dwójce i spokojnie daje rade, na trójce ma dosyć ciężko, ziemia IV i V klasa. Ciągnik dociążony 750kg , myślę że wypowiedź pomoże

Pozdrawiam

[/quote']

Nie sądzisz że praca Cie za bardzo pochłania? Ja witam Cię wiosną, ale 2013r. :D

Drodzy koledzy VoYtek8 , izydor6280 nie poto pisałem post by się spierać z wami czy pociągnie i udźwignie. Napisałem aby autorowi tematu podpowiedzieć że jego ciągnik spokojnie powinien sobie poradzić, tu cytuje (potrzebuje opinii na temat talerzówki oskar szerokość 2 metry, czy Ursus C-360 da rade ją pociągnąć? ) . C 360 na drugim biegu ma prędkość jazdy 7km/h przy 2200 obr/min wymagana prędkość robocza talerzówki to 7-10 km/h , może prędkość nie jest powalająca ale silnik i reszta spokojnie daje radę nawet w podnoszeniu po całym dniu pracy. Wiosną jeszcze nie testowałem tylko późną jesienią ale w razie poślizgu kół mam do dyspozycji bliźniaki, dużo zależy od dociążenia osi pędnej. Taką posiadam http://moto.allegro.pl/brona-talerzowa-talerzowka-brony-talerzowe-i3116200460.html

Posted
witam wszystkich! czyli mam rozumieć że c-360 na 3 biegu powinien sobie spokojnie poradzić z talerzówką 2 metrową bo różnica między 2 a 1.8 metra to raptem po jednym talerzu na wale ale w 2 metrowych są już 3 podpory wału i dlatego jakoś bardziej mnie to przekonuje do jej zakupu, ale gdyby jeszcze ktoś miał jakieś dobre rady w tej sprawie to czekam na podpowiedzi bo nie chce potem zamęczać i katować ursusa pozdrawiam!
Posted

masz dosc rowny teren to bez problemu

te male talerzowki sa za lekkie, a jak sie je dociazy to przy naszych ursusach lata przod, albo nie moze jej dzwignac

niestety ale do 60 nie kupicie nic lepszego, chociaz mozna probowac z zachodnimi grubrrami, 9 lap na lekkie ramie mysle ze na lekkiej ziemi na te 10cm pociagnie przy dobrej oponie

Posted

masz dosc rowny teren to bez problemu

te male talerzowki sa za lekkie' date=' a jak sie je dociazy to przy naszych ursusach lata przod, albo nie moze jej dzwignac

niestety ale do 60 nie kupicie nic lepszego, chociaz mozna probowac z zachodnimi grubrrami, 9 lap na lekkie ramie mysle ze na lekkiej ziemi na te 10cm pociagnie przy dobrej oponie

[/quote']

tak opony są nowe wiec na pewno da rade to ciągnąć ale bardziej chodzi mi oto czy c360 nie będzie się męczył przy podnoszeniu tej talerzówki 2 metrowej bo ona waży ok.500kg i czy na 3 biegu ursus spokojnie da rade to ciągać?

Posted
Wszystko zależy od kąta ustawienia wałów i z głębokościom na jaką talerze będą wchodziły w ziemię, usytuowania terenu czy masz górzysty czy w miarę równe pola. U mnie pracuje na głębokości nie więcej niż 10cm i nastawą konta wałów na prawie maksymalnym wychyleniu talerzy, dobrze tnie i kruszy ziemię ciężka maszyna dobrze się zagłębia (przydatne na ścierniskach gdzie ziemia jest zbita) Poprzednio używałem mocno zużytej 2,2m dlatego przy zakupie nowej zdecydowałem się na zakup tej którą wcześniej opisałem i uważam że ciągnika nie zamęczam choć niema lekko , polecam Ci pożyczyć od któregoś sąsiada talerzówkę1,8 - 2 czy 2,2m na próbę jeżeli istnieje taka możliwość wtedy najlepiej sam sobie przetestujesz.
Posted
teren mam w miarę wyrównany i mam raptem tylko 15 hektarów więc przy talerzówce 2 metry aż tak bardzo ta 60 nie będzie katowana a powiem że już kiedyś pożyczałem talerzówkę od sąsiada ale ona miała 4x5 talerzy i powiem że 60 miała co robić i dlatego myślę że ta dwu metrowa powinna być ok! ale jeszcze poczekam i może ktoś coś jeszcze mi podpowie
Posted
Dlatego kupiłem z wałem aby miała się na czym wspierać i utrzymywać stałą głębokość roboczą bo powyżej 10cm ma za ciężko. Używam tylko na ścierniska i do poplonów, a 10cm głębokości jest wystarczająca aby wszystko rozdrobnić i wymieszać z ziemią pod orkę.
Posted

Ja w swoim gospodarstwie mam lekkie gleby IV, V klasa tak więc myślę, że talerzówka 2,2m spokojnie wystarczy i to nawet na trójce 60-tka pójdzie bez większych problemów czy męczenia silnika.

Posted
no tak czyli temat szerokości talerzówki mam już chyba ogarnięty postanowiłem że jednak kupie tą dwu metrową myślę że c360 da rade przynajmniej tak wynika z waszych wypowiedzi tylko jeszcze pozostaje wybór firmy GRASS- ROL czy może AGRO FAKTORY bo te strumyki i bomety to wydają się jakieś słabe i te rozwiązania ustawienia konta wału i jego zabezpieczenia też nie za bardzo mi się podobają no ale może ktoś mi jeszcze podrzuci jakąś opinie jakiej firmy talerzówkę wybrać pozdrawiam!