Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pogoda

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2517 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 22 marzec 2013 - 20:46

Zastanawiam sie panowie kiedy tej wiosny pogoda pozwoli wyjechac nam w pole w zeszlym roku pszenica o tej porze byla zasiana a w tym mozna sobie pomazyc morze kolo 10 kwietnia da rade wyjechac:) a wy co myslicie?
  • 0

#2 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 22 marzec 2013 - 20:58

dziś w mojej okolicy spotkałem trzy bociany i tak sobie pomyślałem że chyba zwariowały, ale po przeanalizowaniu stwierdziłem że to nie one a pogoda, one przyleciały na czas.
  • 1

#3 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 22 marzec 2013 - 21:04

Boćki już lecą żurawie gęsi a wiosny jak nie było tak nie ma o tej porze to raczej większość pól była uprawiona i zasiana ciągniki poszły w ruch a teraz wszystko stoi i czeka aż skończy się zima
  • 0

#4 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 marzec 2013 - 21:49

Hehe, ja za to widziałem dziś 4 bociany jak przeleciały nad podwórkiem, a przy rzece parę gęsi leciało. W ubiegłym roku zboża już dawno zasiane były, już nawet cebule zasiałem, a w tym roku nawet nie ma o czym marzyć bo siewnikiem w zaspę nie wjade... Ogólnie to taka długa zima to dużo szkód może przynieść szczególnie w sadach, ale także nie będzie za wcześnie niektórych warzyw i raczej będą po wyższej cenie, a i najważniejsze chyba żniwa będą opóźnione trochę. Już na śnieg nie mogę patrzeć, a wiosny się doczekać nie mogę. Pozdrawiam :)
  • 0

#5 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 marzec 2013 - 22:24

Oj panowie te ostatnie zimy trochę nas rozpieszczaly byly krotkie i lagodne te pare dni mrozu to nic w porównaniu z tymi zimami sprzed lat nie wszystkie pamiętam ale starsi opowiadali jakie byly śniegi i mrozy a w sumie to i mnie już zbrzydla ta zima.pozdrawiam cieplo i wiosennie
  • 0

#6 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 23 marzec 2013 - 18:51

Teraz pogoda szaleje. Dziadek mi opowiadał że kiedyś właśnie były takie zimy że śnieg sięgał do okien, a pługi nie dawały rady odśnieżać, ale to był styczeń-luty, a później w marcu przychodziła piękna wiosna i ludzie wychodzili na pola. Latem nie było upałów po 30 stopni było po prostu ciepło. Teraz zima trwa po 4 miesiące, a zaraz po niej przychodzą takie upały że z domu ciężko wyjść. Pozdrawiam :)
  • 0

#7 muzyk

muzyk

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 744 postów

Napisano 23 marzec 2013 - 20:11

Uważajcie koledzy bo bocianom pomarzły dzioby żeby jakiś pakunek nie spadł któremuś na podwórko.Pozdrawiam.
  • 0

#8 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 11:54

co do plonów to myślę że może być kłopot z sianem a dokładnie z drugim pokosem,co do bocianów to w takich warunkach trzeba by je było dokarmić, a co do pakunków bocianów to mi w sierpniu przyniosą dwoję, prawdopodobnie chłopaki.
  • 0

#9 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 12:23

Kuba to gratuluję:)
U mnie teraz dwa dni temu w obie noce po - 17 stopni więc beznadziejnie dobrze że jest śnieg toteż przykrył trochę łąkę.
Mam nadzieję że u was nic nie zmarznie.
Mój rzepak chyba zmarzł i nie wiem czy opłaca się zostawić i czekać aż odbije czy poorać?
Od nowego tygodnia powinny być upały po 17 stopni na plusie w dzień więc nie mogę się doczekać aż
wysieję nawóz na łąkę.
Chłopaki kiedy najlepiej sadzić ziemniaki i siać buraki? Pod koniec marca czy na pocz kwietnia??
  • 0

#10 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 12:34

dzięki!
w tym roku chyba nie dasz rady na koniec marca, czyli zostaje początek kwietnia.
  • 0

#11 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 12:39

Kuba no tak na razie śnieg jest i to sporo i trzyma mróz w nocy do 16 stopni poniżej kreski
a w dzień tak średnio -1 więc nie za dobrze.
A z tym rzepakiem?
Chciałbym już wiosnę i temperaturę do około 17 stopni powyżej zera jak na początek.

• 0

#12 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 12:44

rzepaku nie sieję to nie wiem, temat ciężki bo wiosna się spóźnia czas ucieka a jakieś kroki trzeba podjąć, ale tak czy inaczej musisz czekać jak śnieg stopnieje a wtedy ocenisz zniszczenia uprawy i zdecydujesz
  • 0

#13 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 12:47

ok Kuba rzepak to tylko na areale 0.3 hektara ale zawsze to jakieś straty by były.
A ja bym chciał mieć zysk:)
Niedługo będę starał się o dopłaty do gruntów rolnych tylko dokupię sobie do hektara ziemi.
Mam nadzieję że pogoda przyniesie ocieplenie i nie będzie już zimy:)
I w końcu bd mógł zasadzić ziemniaki i zasiać buraki:)
  • 0

#14 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 24 marzec 2013 - 19:14

co do plonów to myślę że może być kłopot z sianem a dokładnie z drugim pokosem,co do bocianów to w takich warunkach trzeba by je było dokarmić, a co do pakunków bocianów to mi w sierpniu przyniosą dwoję, prawdopodobnie chłopaki.

Hehe, to gratuluję, będziesz spokojny o przyszłość gospodarstwa. Pozdrawiam :)
  • 0

#15 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 25 marzec 2013 - 07:16

dzięki panowie. na razie czekam
  • 0

#16 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 26 marzec 2013 - 20:06

Z tego co wiem to po świętach ma na dobre zacząć się wiosna i w końcu będzie normalna temperatura więc do 10 kwietnia powinno nie być już śladu śniegu i temperatura dodatnia w końcu. Pozdrawiam :)
  • 0

#17 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 26 marzec 2013 - 20:08

no w środę po świętach zapowiadają 9 stopni na plusie w dzień więc nie wiem czy dobrze widzałem?
a w poniedziałek za 2 tyg już ma być 15 kresek na plusie;d
  • 0

#18 jacob

jacob

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 289 postów

Napisano 02 kwiecień 2013 - 08:05

Oby się sprawdziło ;)
  • 0

#19 pawelxy1

pawelxy1

V.I.P

• Użytkownik
  • 1125 postów

Napisano 02 kwiecień 2013 - 10:10

Niektórzy prognozerzy mówią o tym że lato dopiero w czerwcu ale nie chce mi sie w to wierzyć zważając
na to iż już śnieg topnieje;d
  • 0

#20 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 02 kwiecień 2013 - 12:02

Na pewno już w maju będzie normalnie z resztą musi być bo pod koniec maja wesel siostry :D. Pozdrawiam :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych