Tofik Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Zastanawiam sie panowie kiedy tej wiosny pogoda pozwoli wyjechac nam w pole w zeszlym roku pszenica o tej porze byla zasiana a w tym mozna sobie pomazyc morze kolo 10 kwietnia da rade wyjechac:) a wy co myslicie? Quote
kubusjettaII Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 dziś w mojej okolicy spotkałem trzy bociany i tak sobie pomyślałem że chyba zwariowały, ale po przeanalizowaniu stwierdziłem że to nie one a pogoda, one przyleciały na czas. Sołtys Michał 1 Quote
simson54 Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Boćki już lecą żurawie gęsi a wiosny jak nie było tak nie ma o tej porze to raczej większość pól była uprawiona i zasiana ciągniki poszły w ruch a teraz wszystko stoi i czeka aż skończy się zima Quote
VoYtek8 Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Hehe, ja za to widziałem dziś 4 bociany jak przeleciały nad podwórkiem, a przy rzece parę gęsi leciało. W ubiegłym roku zboża już dawno zasiane były, już nawet cebule zasiałem, a w tym roku nawet nie ma o czym marzyć bo siewnikiem w zaspę nie wjade... Ogólnie to taka długa zima to dużo szkód może przynieść szczególnie w sadach, ale także nie będzie za wcześnie niektórych warzyw i raczej będą po wyższej cenie, a i najważniejsze chyba żniwa będą opóźnione trochę. Już na śnieg nie mogę patrzeć, a wiosny się doczekać nie mogę. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Oj panowie te ostatnie zimy trochę nas rozpieszczaly byly krotkie i lagodne te pare dni mrozu to nic w porównaniu z tymi zimami sprzed lat nie wszystkie pamiętam ale starsi opowiadali jakie byly śniegi i mrozy a w sumie to i mnie już zbrzydla ta zima.pozdrawiam cieplo i wiosennie Quote
VoYtek8 Posted March 23, 2013 Report Posted March 23, 2013 Teraz pogoda szaleje. Dziadek mi opowiadał że kiedyś właśnie były takie zimy że śnieg sięgał do okien, a pługi nie dawały rady odśnieżać, ale to był styczeń-luty, a później w marcu przychodziła piękna wiosna i ludzie wychodzili na pola. Latem nie było upałów po 30 stopni było po prostu ciepło. Teraz zima trwa po 4 miesiące, a zaraz po niej przychodzą takie upały że z domu ciężko wyjść. Pozdrawiam Quote
muzyk Posted March 23, 2013 Report Posted March 23, 2013 Uważajcie koledzy bo bocianom pomarzły dzioby żeby jakiś pakunek nie spadł któremuś na podwórko.Pozdrawiam. Quote
kubusjettaII Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 co do plonów to myślę że może być kłopot z sianem a dokładnie z drugim pokosem,co do bocianów to w takich warunkach trzeba by je było dokarmić, a co do pakunków bocianów to mi w sierpniu przyniosą dwoję, prawdopodobnie chłopaki. Quote
pawelxy1 Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 Kuba to gratulujęU mnie teraz dwa dni temu w obie noce po - 17 stopni więc beznadziejnie dobrze że jest śnieg toteż przykrył trochę łąkę.Mam nadzieję że u was nic nie zmarznie.Mój rzepak chyba zmarzł i nie wiem czy opłaca się zostawić i czekać aż odbije czy poorać?Od nowego tygodnia powinny być upały po 17 stopni na plusie w dzień więc nie mogę się doczekać ażwysieję nawóz na łąkę.Chłopaki kiedy najlepiej sadzić ziemniaki i siać buraki? Pod koniec marca czy na pocz kwietnia?? Quote
kubusjettaII Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 dzięki! w tym roku chyba nie dasz rady na koniec marca, czyli zostaje początek kwietnia. Quote
pawelxy1 Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 Kuba no tak na razie śnieg jest i to sporo i trzyma mróz w nocy do 16 stopni poniżej kreski a w dzień tak średnio -1 więc nie za dobrze.A z tym rzepakiem?Chciałbym już wiosnę i temperaturę do około 17 stopni powyżej zera jak na początek. Quote
kubusjettaII Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 rzepaku nie sieję to nie wiem, temat ciężki bo wiosna się spóźnia czas ucieka a jakieś kroki trzeba podjąć, ale tak czy inaczej musisz czekać jak śnieg stopnieje a wtedy ocenisz zniszczenia uprawy i zdecydujesz Quote
pawelxy1 Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 ok Kuba rzepak to tylko na areale 0.3 hektara ale zawsze to jakieś straty by były.A ja bym chciał mieć zysk:)Niedługo będę starał się o dopłaty do gruntów rolnych tylko dokupię sobie do hektara ziemi.Mam nadzieję że pogoda przyniesie ocieplenie i nie będzie już zimy:)I w końcu bd mógł zasadzić ziemniaki i zasiać buraki:) Quote
VoYtek8 Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 co do plonów to myślę że może być kłopot z sianem a dokładnie z drugim pokosem' date='co do bocianów to w takich warunkach trzeba by je było dokarmić, a co do pakunków bocianów to mi w sierpniu przyniosą dwoję, prawdopodobnie chłopaki.[/quote'] Hehe, to gratuluję, będziesz spokojny o przyszłość gospodarstwa. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 dzięki panowie. na razie czekam Quote
VoYtek8 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Z tego co wiem to po świętach ma na dobre zacząć się wiosna i w końcu będzie normalna temperatura więc do 10 kwietnia powinno nie być już śladu śniegu i temperatura dodatnia w końcu. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 no w środę po świętach zapowiadają 9 stopni na plusie w dzień więc nie wiem czy dobrze widzałem?a w poniedziałek za 2 tyg już ma być 15 kresek na plusie;d Quote
pawelxy1 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Niektórzy prognozerzy mówią o tym że lato dopiero w czerwcu ale nie chce mi sie w to wierzyć zważając na to iż już śnieg topnieje;d Quote
VoYtek8 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Na pewno już w maju będzie normalnie z resztą musi być bo pod koniec maja wesel siostry . Pozdrawiam Quote
ZbyszekW8 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Ja słyszałem ze w polowie kwietnia ma juz byc wiosennieNiestety co niektórzy sie pospieszyli i jak było cieplo to juz posiali np. ziemniaki. jestem ciekaw czy sie przyjma sasiadom. Quote
VoYtek8 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Przede wszystkim ziemniaki się sadzi, nie jestem pewien czy ziemniaki się przyjmą i będą prawidłowo rosły bo parę dni temu był spory mróz. Chyba wielu ludzi się pospieszyło i np. posiali nawozy sztuczne, albo właśnie ziemniaki posadzili choć w normalnej pogodzie o tej porze już powinno się te prace wykonywać. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted April 2, 2013 Report Posted April 2, 2013 Ja zawsze ziemniaki sadzę na pocz maja a wy? Quote
rysiek1965 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 Ja sadzę 25-26 kwietnia , ale w tym roku to chyba będzie początek maja. Pozdrawiam. Quote
Jac555 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 W tym roku to ciężko, u nas znów pada śnieg wiec nie tak predko z tym wszystkim niestety...licze ze moze pod koniec kwietnia sie uda Quote
Recommended Posts