Jump to content

Recommended Posts

Posted
Zastanawiam sie panowie kiedy tej wiosny pogoda pozwoli wyjechac nam w pole w zeszlym roku pszenica o tej porze byla zasiana a w tym mozna sobie pomazyc morze kolo 10 kwietnia da rade wyjechac:) a wy co myslicie?
Posted
Boćki już lecą żurawie gęsi a wiosny jak nie było tak nie ma o tej porze to raczej większość pól była uprawiona i zasiana ciągniki poszły w ruch a teraz wszystko stoi i czeka aż skończy się zima
Posted
Hehe, ja za to widziałem dziś 4 bociany jak przeleciały nad podwórkiem, a przy rzece parę gęsi leciało. W ubiegłym roku zboża już dawno zasiane były, już nawet cebule zasiałem, a w tym roku nawet nie ma o czym marzyć bo siewnikiem w zaspę nie wjade... Ogólnie to taka długa zima to dużo szkód może przynieść szczególnie w sadach, ale także nie będzie za wcześnie niektórych warzyw i raczej będą po wyższej cenie, a i najważniejsze chyba żniwa będą opóźnione trochę. Już na śnieg nie mogę patrzeć, a wiosny się doczekać nie mogę. Pozdrawiam :)
Posted
Oj panowie te ostatnie zimy trochę nas rozpieszczaly byly krotkie i lagodne te pare dni mrozu to nic w porównaniu z tymi zimami sprzed lat nie wszystkie pamiętam ale starsi opowiadali jakie byly śniegi i mrozy a w sumie to i mnie już zbrzydla ta zima.pozdrawiam cieplo i wiosennie
Posted
Teraz pogoda szaleje. Dziadek mi opowiadał że kiedyś właśnie były takie zimy że śnieg sięgał do okien, a pługi nie dawały rady odśnieżać, ale to był styczeń-luty, a później w marcu przychodziła piękna wiosna i ludzie wychodzili na pola. Latem nie było upałów po 30 stopni było po prostu ciepło. Teraz zima trwa po 4 miesiące, a zaraz po niej przychodzą takie upały że z domu ciężko wyjść. Pozdrawiam :)
Posted
co do plonów to myślę że może być kłopot z sianem a dokładnie z drugim pokosem,co do bocianów to w takich warunkach trzeba by je było dokarmić, a co do pakunków bocianów to mi w sierpniu przyniosą dwoję, prawdopodobnie chłopaki.
Posted

Kuba to gratuluję:)

U mnie teraz dwa dni temu w obie noce po - 17 stopni więc beznadziejnie dobrze że jest śnieg toteż przykrył trochę łąkę.

Mam nadzieję że u was nic nie zmarznie.

Mój rzepak chyba zmarzł i nie wiem czy opłaca się zostawić i czekać aż odbije czy poorać?

Od nowego tygodnia powinny być upały po 17 stopni na plusie w dzień więc nie mogę się doczekać aż

wysieję nawóz na łąkę.

Chłopaki kiedy najlepiej sadzić ziemniaki i siać buraki? Pod koniec marca czy na pocz kwietnia??

Posted

Kuba no tak na razie śnieg jest i to sporo i trzyma mróz w nocy do 16 stopni poniżej kreski

a w dzień tak średnio -1 więc nie za dobrze.

A z tym rzepakiem?

Chciałbym już wiosnę i temperaturę do około 17 stopni powyżej zera jak na początek.

Posted
rzepaku nie sieję to nie wiem, temat ciężki bo wiosna się spóźnia czas ucieka a jakieś kroki trzeba podjąć, ale tak czy inaczej musisz czekać jak śnieg stopnieje a wtedy ocenisz zniszczenia uprawy i zdecydujesz
Posted

ok Kuba rzepak to tylko na areale 0.3 hektara ale zawsze to jakieś straty by były.

A ja bym chciał mieć zysk:)

Niedługo będę starał się o dopłaty do gruntów rolnych tylko dokupię sobie do hektara ziemi.

Mam nadzieję że pogoda przyniesie ocieplenie i nie będzie już zimy:)

I w końcu bd mógł zasadzić ziemniaki i zasiać buraki:)

Posted

co do plonów to myślę że może być kłopot z sianem a dokładnie z drugim pokosem' date='co do bocianów to w takich warunkach trzeba by je było dokarmić, a co do pakunków bocianów to mi w sierpniu przyniosą dwoję, prawdopodobnie chłopaki.

[/quote']

Hehe, to gratuluję, będziesz spokojny o przyszłość gospodarstwa. Pozdrawiam :)

Posted
Z tego co wiem to po świętach ma na dobre zacząć się wiosna i w końcu będzie normalna temperatura więc do 10 kwietnia powinno nie być już śladu śniegu i temperatura dodatnia w końcu. Pozdrawiam :)
Posted
Przede wszystkim ziemniaki się sadzi, nie jestem pewien czy ziemniaki się przyjmą i będą prawidłowo rosły bo parę dni temu był spory mróz. Chyba wielu ludzi się pospieszyło i np. posiali nawozy sztuczne, albo właśnie ziemniaki posadzili choć w normalnej pogodzie o tej porze już powinno się te prace wykonywać. Pozdrawiam :)