*SSaPeRR* Posted February 25, 2014 Report Posted February 25, 2014 Oznaki wiosny coraz bardziej widać. Przebiśniegi kwitną, przyleciały żurawie, gęsi, czajki i skowronki. Dzisiaj już widziałem, że niektórzy ruszyli z wiosenną orką. Z samego rana było -3 stopnie. W tej chwili +7 stopni w cieniu a +13 w słoneczku. Quote
simson54 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 dziś rozsiewałem nawóz ogólnie to nie tylko ja bo jeszcze kilka osób i widziałem ciągnik gość uprawiał pole kultywatorem wiosna na całego Quote
adam1208 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Ja jutro jade po nawozy i Jak będzie do soboty taka pogoda jak teraz to też wyciągam kosa i rozsiewam Myśle, że zima już odeszła na dobre. Quote
kubusjettaII Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 ja w sobotę będę kółka po polach kręcił, bo dopiero w piątek mi przywiozą nawozy. Quote
Robert ;-) Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Panowie a to nie za wcześnie na nawóz? ja mam go pod dachem, ale jeszcze się zastanawiam? ja mam do siania saletrzak i wapno granulowane po życie i pszenżycie i trawy?a co do pogody toi ładnie dziś było słonecznie;] ale troszkę wietrznie i zimno w cieniu oczywiście:] Quote
VoYtek8 Posted February 26, 2014 Report Posted February 26, 2014 Zimy nie widać jednak to dopiero koniec lutego, więc może się sporo zmieniać, u mnie jeszcze pola stoją nieruszane w całej okolicy, nie wiem czy jest sens się spieszyć. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Jak tam u was pogoda? Bo u mnie wiosna pełną parą, dziś do pokoju przez otwarte okno wleciała pierwsza mucha, słońce świeci tak że można bez kurtki spokojnie już chodzić, a w tunelach i szklarniach już z tego co widzę ludzie (ja też) posiali i powysadzali niektóre rośliny. Wszystko ładnie obsycha, bo nie pada, ptaszki ćwierkają. Aż miło na podwórko wyjść. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted March 9, 2014 Author Report Posted March 9, 2014 Witam u mnie pogoda podobna bo cicho i słonecznie ale za to zeszły tydzień był do bani bo cały czas było pochmurno bez oznak słońca a na dodatek co jakiś czas padał deszcz:( ale dziś jest super i bynajmniej z tego co mówili w tv no to ten tydzień ma być bardzo pogodny hehe ciekawe czy sie im sprawdziPozdrawiam Quote
ania1983 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 u mnie podobnie jak u Tofika, poprzedni tydzień do bani, ale dzisiaj cudownie słoneczko świeci, cieplutko i gdyby nie to, ze dzisiaj niedziela coś bym działała na ogrodzie albo w ogródku Quote
kubusjettaII Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 To cały tydzień każdy miał chyba taki sam, u mnie dziś pięknie i w Kielcach również. Wczoraj rozsiałem nawozy po oziminach... Quote
*SSaPeRR* Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Cieplutko dzisiaj było... O 12:00 +14 stopni. Pszczółki nawet się ruszyły i na pierwszy zwiad latają. Nawozy na oziminy wysiane we wtorek, wczoraj kolega zasiał już owies. Ogólnie wiosna, wiosna i praca wre... Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Ciekaw jestem jak zima powróci choć na chwilę;[ i będzie po owsie;[ wiem owies marcowy najlepszy ale taki z końca miesiąca,tak mi się wydaje,ja też czekam dnia? kiedy pojadę w pole;] ale śpieszyć się nie mam zamiaru, dziś rano był przymrozek i koło 9 rano było 0 na termometrze;[ mazowieckie Quote
VoYtek8 Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Nie rozumiem czemu ludzie sieją teraz zboża jare? Przecież jest dopiero początek marca, fakt że mamy wiosnę, ale w nocy przymrozki są i będą dlatego zima może powrócić choćby za tydzień czy za dwa.. Okres wegetacyjny w Polsce rusza ok. 25 marca i myślę że do tego czasu należałoby wstrzymać się z siewami bo za wcześnie też nie jest dobrze. Pozdrawia m:) Quote
*SSaPeRR* Posted March 9, 2014 Report Posted March 9, 2014 Nie wiem jak te nowsze odmiany reagują na przymrozki, ale w mojej okolicy kiedyś jeden gospodarz już w lutym posiał owies (jakąś dość starą odmianę). Po półtorej tygodnia złapał przymrozek, dosypało z 5-10 cm śniegu. Taka pogoda utrzymała się przez około 3 tygodnie- do połowy marca. Śnieg stopniał, a tu po 3-4 dniach u tego gospodarza zieloniutko. Owies gonił do góry jak szalony. No i kiedy inni siali owies to u niego był już w 3-4 listkach... Quote
kubusjettaII Posted March 10, 2014 Report Posted March 10, 2014 Owies w przeciwieństwie do jęczmienia jak będzie zimno to nie wzejdzie za wcześnie. Jęczmień wzejdzie i jak będzie przymrozek to może mu zaszkodzić. Wiem że starsi ludzie zawsze mówili, że owies można siać jak się tylko na pole da wjechać. Quote
Tofik Posted March 15, 2014 Author Report Posted March 15, 2014 Witam co tam u was w pogodzie bo u mnie od rana wieje i wieje i pada choć to nie jet wielki deszcz ale przy tym wietrze momentami nieźle zacina:( Pozdrawiam Quote
Rico Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 pojechałem rano agregatem na orane i też wieje i leje, udało mi się skończyć ale traktor miał ciężko, błoto się robiło, i jest zimno przez ten wiatr Quote
adam1208 Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 Witam, na mazowszu też wieje i pada Quote
garzew Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 W kaliskim nawet sypnęło dwa razy gradem, na szczęście drobny i szybko przeszło więc szkód nie zrobił Quote
VoYtek8 Posted March 15, 2014 Report Posted March 15, 2014 U mnie jakaś rewolucja w pogodzie... :c Wczoraj było ciepło prawie jak w maju, a dziś od rana wiało jak cholera w dodatku co parę godzin coś pada zazwyczaj deszcz, ale przez chwilę też grad, a potem troszkę śniegu. Teraz już się uspokoiło, nie wieje tak mocno, ale za to padało przed chwilą, a teraz się uspokoiło. Szkoda że ta ciepła wiosenna pogoda się zepsuła. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 Wiadomo że gdzie nie gdzie jeszcze nie da się wjechać na pola, ale u mnie jest strasznie sucho. U mnie nie było w ogóle śniegu przez zimę i ziemia nie wchłonęła nic wody. A warunki aktualnie podobnie jak wszędzie, wieje i leje. Quote
simson54 Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 deszcz potrzebny jest było sucho długi czas w tym tygodniu temperatura ma też podskoczyć do tej co była tak mówią w TV no ale na każdym kanale co innego Quote
przemek2092 Posted March 16, 2014 Report Posted March 16, 2014 I ja sie nie wyłamię, desz i wiatr, lepiej z domu nie wychodzic ale koło czwartku ma byc już koło 20 C nawet ale czy tak będzie czas pokaże ;D Quote
rafaello3 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 W moim regionie przez weekend padało i to solidnie .Dzisiaj miejscami na polach stoi woda i bardzo mocno wieje .Część zbóż udało się zasiać i jest dobrze .Czekam na tą wiosnę zapowiadaną . Quote
przemek2092 Posted March 17, 2014 Report Posted March 17, 2014 Dopadało i to solidnie, teraz żeby sie ciepło zrobiło to nawóz zaczną działać i powinno ładnie zielono sie zrobić Quote
Recommended Posts