Jump to content

Recommended Posts

Posted

Oznaki wiosny coraz bardziej widać. Przebiśniegi kwitną, przyleciały żurawie, gęsi, czajki i skowronki.

Dzisiaj już widziałem, że niektórzy ruszyli z wiosenną orką.

Z samego rana było -3 stopnie. W tej chwili +7 stopni w cieniu a +13 w słoneczku.

Posted
Panowie a to nie za wcześnie na nawóz? ja mam go pod dachem, ale jeszcze się zastanawiam? ja mam do siania saletrzak i wapno granulowane po życie i pszenżycie i trawy?a co do pogody toi ładnie dziś było słonecznie;] ale troszkę wietrznie i zimno w cieniu oczywiście:]
  • 2 weeks later...
Posted
Jak tam u was pogoda? :D Bo u mnie wiosna pełną parą, dziś do pokoju przez otwarte okno wleciała pierwsza mucha, słońce świeci tak że można bez kurtki spokojnie już chodzić, a w tunelach i szklarniach już z tego co widzę ludzie (ja też) posiali i powysadzali niektóre rośliny. ;) Wszystko ładnie obsycha, bo nie pada, ptaszki ćwierkają. :D Aż miło na podwórko wyjść. Pozdrawiam :)
Posted

Witam u mnie pogoda podobna bo cicho i słonecznie ale za to zeszły tydzień był do bani bo cały czas było pochmurno bez oznak słońca a na dodatek co jakiś czas padał deszcz:( ale dziś jest super i bynajmniej z tego co mówili w tv no to ten tydzień ma być bardzo pogodny hehe ciekawe czy sie im sprawdzi

Pozdrawiam

Posted
u mnie podobnie jak u Tofika, poprzedni tydzień do bani, ale dzisiaj cudownie :) słoneczko świeci, cieplutko i gdyby nie to, ze dzisiaj niedziela coś bym działała na ogrodzie albo w ogródku :D
Posted
Cieplutko dzisiaj było... O 12:00 +14 stopni. Pszczółki nawet się ruszyły i na pierwszy zwiad latają. Nawozy na oziminy wysiane we wtorek, wczoraj kolega zasiał już owies. Ogólnie wiosna, wiosna i praca wre...
Posted
Ciekaw jestem jak zima powróci choć na chwilę;[ i będzie po owsie;[ wiem owies marcowy najlepszy ale taki z końca miesiąca,tak mi się wydaje,ja też czekam dnia? kiedy pojadę w pole;] ale śpieszyć się nie mam zamiaru, dziś rano był przymrozek i koło 9 rano było 0 na termometrze;[ mazowieckie
Posted
Nie rozumiem czemu ludzie sieją teraz zboża jare? :o Przecież jest dopiero początek marca, fakt że mamy wiosnę, ale w nocy przymrozki są i będą dlatego zima może powrócić choćby za tydzień czy za dwa.. Okres wegetacyjny w Polsce rusza ok. 25 marca i myślę że do tego czasu należałoby wstrzymać się z siewami bo za wcześnie też nie jest dobrze. Pozdrawia m:)
Posted
Nie wiem jak te nowsze odmiany reagują na przymrozki, ale w mojej okolicy kiedyś jeden gospodarz już w lutym posiał owies (jakąś dość starą odmianę). Po półtorej tygodnia złapał przymrozek, dosypało z 5-10 cm śniegu. Taka pogoda utrzymała się przez około 3 tygodnie- do połowy marca. Śnieg stopniał, a tu po 3-4 dniach u tego gospodarza zieloniutko. Owies gonił do góry jak szalony. No i kiedy inni siali owies to u niego był już w 3-4 listkach...
Posted
Owies w przeciwieństwie do jęczmienia jak będzie zimno to nie wzejdzie za wcześnie. Jęczmień wzejdzie i jak będzie przymrozek to może mu zaszkodzić. Wiem że starsi ludzie zawsze mówili, że owies można siać jak się tylko na pole da wjechać.
Posted
pojechałem rano agregatem na orane i też wieje i leje, udało mi się skończyć ale traktor miał ciężko, błoto się robiło, i jest zimno przez ten wiatr
Posted
U mnie jakaś rewolucja w pogodzie... :c Wczoraj było ciepło prawie jak w maju, a dziś od rana wiało jak cholera w dodatku co parę godzin coś pada zazwyczaj deszcz, ale przez chwilę też grad, a potem troszkę śniegu. Teraz już się uspokoiło, nie wieje tak mocno, ale za to padało przed chwilą, a teraz się uspokoiło. :) Szkoda że ta ciepła wiosenna pogoda się zepsuła. Pozdrawiam :)
Posted
Wiadomo że gdzie nie gdzie jeszcze nie da się wjechać na pola, ale u mnie jest strasznie sucho. U mnie nie było w ogóle śniegu przez zimę i ziemia nie wchłonęła nic wody. A warunki aktualnie podobnie jak wszędzie, wieje i leje.
Posted
W moim regionie przez weekend padało i to solidnie .Dzisiaj miejscami na polach stoi woda i bardzo mocno wieje .Część zbóż udało się zasiać i jest dobrze :).Czekam na tą wiosnę zapowiadaną .