rafaello3 Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 Na południu polski zboża dochodzą później niż w centralnej i północnej części. Byłem w zeszłym tygodniu nad morzem to jadąc przez Polskę faktycznie już pusto.Kolego racja jest po mojej stronie ,bo sam napisałeś południe Polski ,a nic nie wspomniałeś o terenach górskich ,tak jak teraz się poprawiasz i to dopisujesz .Pozdrawiam z Północy Quote
Robert ;-) Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 Dziś mam super pogodę. pada od rana i niema zamiaru przestać :-( Quote
Tofik Posted August 24, 2014 Author Report Posted August 24, 2014 U mnie podobnie bo jak w nocy zaczęło to po południu przestało:( i z tego co mówili w tv to na tygodniu ma dalej padać tak więc ci którzy coś na polu mają no żadnego nie będą mieli:(Podobnież wrzesień ma być dość ciepły i pogodny ciekawe czy im sie sprawdzi.Pozdrawiam Quote
massay1 Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 Nie sprecyzowałem dokładnie gdzie. Fakt moja wina. Ogólnie nie jest tak jak mówisz że południe wcześniej i koniec. Śląsk cieszyński (nie cały), Żywiecki i Beskidy to południe polski.Ogólne informacje mówią o dłuższym okresie wegetacji ale są to informacje bardzo ogólnikowe, mało dokładne. A to właśnie rejony które pod względem początku i końca okresu wegetacji odstają nawet od północnej polski. Dla tego napisałem ci żebyś zainteresował się dokładnie. Jest to duży obszar i nie masz racji bo sugerujesz się informacjami ogólnikowymi. A niestety jest inaczej patrząc na to dokładnie. Quote
rafaello3 Posted August 25, 2014 Report Posted August 25, 2014 U mnie dzisiaj pięknie świeciło słonko ,tak jak wczoraj ,jedynie co kilka dni przepaduje z godzinkę lub dwie i każdy jest zadowolony i rolnicy i grzybiarze .Szwagier dzisiaj nazbierał 3 wiadra borowików Quote
adam1208 Posted August 26, 2014 Report Posted August 26, 2014 U mnie od trzech dni pada z przerwami. Tez dziś byłem z rana na grzybach i zebrałem troche Quote
przemek2092 Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 Całą noc i cały dzien padało ale jutro ma być już słonecznie ale na polach strasznie mokro więc pewnie jeszcze z dzień ciszy bedzie Quote
TomekW Posted September 4, 2014 Report Posted September 4, 2014 U mnie też padało, ale to dobrze bo chce w weekend wybrać się na grzyby, podobno jest ich duzo. Quote
kubusjettaII Posted September 5, 2014 Report Posted September 5, 2014 u nas od wtorku się przejaśniło i fajnie jest do tego stopnia że skosiłem trzeci pokos, ale i tak pewnie pójdzie w kiszonkę bo teraz to już nie suszenie słońcem a raczej wiatrem... Co do grzybów to rzeczywiście dużo... tata co drugi dzień przywozi koło koszyka... Quote
massay1 Posted September 6, 2014 Report Posted September 6, 2014 U nas drugi dzień pogody i dalej w polu stoją zboża. Grzyby są faktycznie choć osobiście nie zbieram. Quote
kubusjettaII Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 udało mi się to moje siano dosuszyć i wczoraj sprasować i zebrać...wczoraj i dzisiaj jeszcze sporo kombajnów pracuje... Quote
Robert ;-) Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 Ja kosiłem w sobotę, ale jutro musze z prasować w kostkę bo na wtorek deszcz zapowiadają, ale nie ma co narzekać jak na tą porę to pogoda ładna, choć na zasiew mogło by być troszkę deszczu bo w polu sucho. Quote
przemek2092 Posted September 8, 2014 Report Posted September 8, 2014 A u nas dzisiaj ciepło ale była burza i sporo popadało mogło by byc jeszcze troche takiej pogody ładnej bo sierpień był stosunkowo chłodny Quote
Tofik Posted September 11, 2014 Author Report Posted September 11, 2014 Witam u mnie wreszcie pada(okolice s-rza) i jestem zadowolony bo znowu robiła sie skala w polu a tak to może jakoś uczciwie da sie uprawić pod ozime choć do siania jeszcze jakieś 2 tygPozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 11, 2014 Report Posted September 11, 2014 U mnie odwrotnie na polach! mokro i znowu pada ;/ z kiszonką z QQ z pól wyjechać nie mogą... ciężko jest na cięższych ziemiach. Quote
kubusjettaII Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 u mnie w kratkę... ale nic się nie poradzi, ale nawet nie zwracam za bardzo uwagi na pogodę z racji tego że świat widzę przez okno bo siedzę w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi bo moi synowie mieli operację. Mam nadzieję że nie będę miał opóźnienia w polu w tym roku a jeśli to niewielkie. Quote
Robert ;-) Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 Zdrowia życzę twoim chłopakom Kuba;-) a jeśli chodzi o pracę polowe to u mnie na wsi mają zamiar siać zboże ci co najbardziej są do.przodu:-) ja puki pogoda walczę z drzewem na opał puki urlop mam. Quote
rafaello3 Posted September 12, 2014 Report Posted September 12, 2014 U mnie co dzień pięknie słonko świeci i jest bardzo ciepło .Teraz po pierwszej w nocy jest na dworze 18 stopni .A w dzień pewnie będzie podobnie 26st. Quote
Tofik Posted September 20, 2014 Author Report Posted September 20, 2014 Witam co tam u was w pogodzie słychać? bo u mnie wreszcie pada albo raczej usiłuje:) i mam cichą nadzieje że co nie co napada bo straszna susza a z siewem pszenicy trzeba by już ruszać.Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 20, 2014 Report Posted September 20, 2014 U mnie na razie zachmurzenie powiedzmy 50% nieba, wczoraj szykowalem pod zasiew pszenżyta i pszenicy ale lipa będzie z tego, pociecha jedna ze bryły rozbiłem to na następny raz będzie równiej jechać;-) A Ciekawostka jeden już tydzień temu żyto siał Quote
Tofik Posted September 20, 2014 Author Report Posted September 20, 2014 "U mnie" nie którzy pszenice już mają zieloną na polu ale ja trzymam sie starej zasady że pszenicę ozimą należy siać po 20tym:)Co do deszczu to rozpadało sie na dobre bo kałuże sie już porobiły a i woda drogą płynie. Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 U mnie susza długotrwała właśnie się skończyła przed chwilą ładnie popadało .Ja zasiałem żyto na piachach i pszenżyto na glinach ,ale grupy są konkretne ,a sprzęt pewnie ładnie mi potrwa zanim umyję ,tak jest brudny od piachu ,bo kurzyło się jak na pustyni . Quote
Tofik Posted September 22, 2014 Author Report Posted September 22, 2014 Witam nie wiem jak u was ale u mnie pada i to momentami całkiem nie źle a na dodatek wieje jak by chciało łeb urwać dosłownie pogoda jak na jesieni:) ale w sumie jesień na dniach:)Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 U mnie popada je od wczoraj od godziny 20, ale spokojnie i po trochu bez wiatru.i dobrze jak przestanie to można będzie siać a nie którzy nawet nie po orali,okolice Mińsk Mazowiecki wegrow. Quote
przemek2092 Posted September 22, 2014 Report Posted September 22, 2014 U nas woj wlkp. deszczowo na zmianę ze słońcem i zimno, prace w polu zatrzymane bo za mokro czekamy na poprawę Quote
Recommended Posts