Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na południu polski zboża dochodzą później niż w centralnej i północnej części. Byłem w zeszłym tygodniu nad morzem to jadąc przez Polskę faktycznie już pusto.

Kolego racja jest po mojej stronie ,bo sam napisałeś południe Polski ,a nic nie wspomniałeś o terenach górskich ,tak jak teraz się poprawiasz i to dopisujesz .Pozdrawiam z Północy :D

Posted

U mnie podobnie bo jak w nocy zaczęło to po południu przestało:( i z tego co mówili w tv to na tygodniu ma dalej padać tak więc ci którzy coś na polu mają no żadnego nie będą mieli:(

Podobnież wrzesień ma być dość ciepły i pogodny ciekawe czy im sie sprawdzi.

Pozdrawiam

Posted
Nie sprecyzowałem dokładnie gdzie. Fakt moja wina. Ogólnie nie jest tak jak mówisz że południe wcześniej i koniec. Śląsk cieszyński (nie cały), Żywiecki i Beskidy to południe polski.Ogólne informacje mówią o dłuższym okresie wegetacji ale są to informacje bardzo ogólnikowe, mało dokładne. A to właśnie rejony które pod względem początku i końca okresu wegetacji odstają nawet od północnej polski. Dla tego napisałem ci żebyś zainteresował się dokładnie. Jest to duży obszar i nie masz racji bo sugerujesz się informacjami ogólnikowymi. A niestety jest inaczej patrząc na to dokładnie.
Posted
U mnie dzisiaj pięknie świeciło słonko ,tak jak wczoraj ,jedynie co kilka dni przepaduje z godzinkę lub dwie i każdy jest zadowolony i rolnicy i grzybiarze .Szwagier dzisiaj nazbierał 3 wiadra borowików :)
Posted
u nas od wtorku się przejaśniło i fajnie jest do tego stopnia że skosiłem trzeci pokos, ale i tak pewnie pójdzie w kiszonkę bo teraz to już nie suszenie słońcem a raczej wiatrem... Co do grzybów to rzeczywiście dużo... tata co drugi dzień przywozi koło koszyka...
Posted
Ja kosiłem w sobotę, ale jutro musze z prasować w kostkę bo na wtorek deszcz zapowiadają, ale nie ma co narzekać jak na tą porę to pogoda ładna, choć na zasiew mogło by być troszkę deszczu bo w polu sucho.
Posted

Witam u mnie wreszcie pada(okolice s-rza) i jestem zadowolony bo znowu robiła sie skala w polu a tak to może jakoś uczciwie da sie uprawić pod ozime choć do siania jeszcze jakieś 2 tyg

Pozdrawiam

Posted
u mnie w kratkę... ale nic się nie poradzi, ale nawet nie zwracam za bardzo uwagi na pogodę z racji tego że świat widzę przez okno bo siedzę w Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi bo moi synowie mieli operację. Mam nadzieję że nie będę miał opóźnienia w polu w tym roku a jeśli to niewielkie.
Posted

Witam co tam u was w pogodzie słychać? bo u mnie wreszcie pada albo raczej usiłuje:) i mam cichą nadzieje że co nie co napada bo straszna susza a z siewem pszenicy trzeba by już ruszać.

Pozdrawiam

Posted

U mnie na razie zachmurzenie powiedzmy 50% nieba, wczoraj szykowalem pod zasiew pszenżyta i pszenicy ale lipa będzie z tego, pociecha jedna ze bryły rozbiłem to na następny raz będzie równiej jechać;-)

A Ciekawostka jeden już tydzień temu żyto siał

Posted

"U mnie" nie którzy pszenice już mają zieloną na polu ale ja trzymam sie starej zasady że pszenicę ozimą należy siać po 20tym:)

Co do deszczu to rozpadało sie na dobre bo kałuże sie już porobiły a i woda drogą płynie.

Pozdrawiam

Posted
U mnie susza długotrwała właśnie się skończyła przed chwilą ładnie popadało .Ja zasiałem żyto na piachach i pszenżyto na glinach ,ale grupy są konkretne ,a sprzęt pewnie ładnie mi potrwa zanim umyję ,tak jest brudny od piachu ,bo kurzyło się jak na pustyni .
Posted

Witam nie wiem jak u was ale u mnie pada i to momentami całkiem nie źle a na dodatek wieje jak by chciało łeb urwać dosłownie pogoda jak na jesieni:) ale w sumie jesień na dniach:)

Pozdrawiam