Jump to content

Recommended Posts

Posted
dziś fajna pogoda wiatru nie ma mrozik lekko trzyma coś ok - 2 stopnie świeci słońce na polu śnieg warstwa ok 5 cm jest fajnie ;) na koniec tygodnia nadawają temperatury coś ok 6 stopni na plusie ;)
Posted

Wczoraj o 22 było -16 a dziś kolo 9 -10 potem podniosło sie do -7 a teraz znowu -10 tak więc zanosi sie na kolejną mroźną noc. Śniegu jest nie wiele bo dosłownie parę cm ale chociaż jest biało:)

Sandomierz

Pozdrawiam

Posted

Wczoraj w ciągu dwóch godzin temperatura wzrosła o 7 stopni i przewalił się po nas front niżowy.

Przywiało ostro i wieje nadal cięgiem. W nocy alarm włączał się w autach na podwórzu i zwiało nam blachodachówkę w pole, która leżała koło domu... wina robotników, bo nie zabezpieczyli :/ Nawet nie ma jak jej zabrać, bo wiatr nie pozwala.

Posted

Wczoraj mimo dodatniej temp. część śniegu i tak sie uchowała tak że na polach co nie co go leżało za to w nocy ulewa (w lecie powiedział bym że była burza) i silny wiatr tak więc po śniegu nie ma już śladu a na dodatek nad radem złapał przymrozek tak więc jest nie zła ślizgawka:( ale chociaż jak na razie nie wieje tak jak w nocy:)

Sandomierz

Pozdrawiam

Posted
U mnie też w nocy wiało i to mocno:-( nie tak jak u koleżanki,bez szkód się obyło tylko przykrycie kombajnu z wiało jak sfolguje trochę trzeba poprawić najbardziej boje się braku dostaw energii elektrycznej.
Posted

tofikarius, grzmiało? Były wczoraj wyładowania miejscami, więc burza to jak najbardziej adekwatne określenie.

My mamy wszystko na prąd, nawet nie myślę o tym, co by było... ;) A nad transformatorem bujają się potężne topole. Od roku walczę o wycięcie... Energa chce to zrobić na swój koszt, ale burdel w gminie i brak decyzyjności poraża (gmina jest właścicielem terenu).

Posted

tofikarius' date=' grzmiało? Były wczoraj wyładowania miejscami, więc burza to jak najbardziej adekwatne określenie.

Może i grzmiało:) ale ja głownie to słyszałem "buczącą" blachę na dachu i deszcz zacinający prosto w okno o braku prądu nie wspomnę:)

A jeżeli nawet to burza była to coś tu sie nie zgadza bo przecież mamy styczeń więc jak już to powinna być ale burza śnieżna:)

Kto wie może doczekamy sie że będziemy mieć tylko dwie pory roku czyli będzie pora sucha i pora deszczowa:(

[hr']

Co do tych drzew to wcale laski nie robią że je wytną bo to należy do ich kompetencji np. u mnie to co rok dwa jeździ samochód i obcina zagrażające gałęzie a kolo transformatorów jak są drzewa to tak są poprzycinane że w żaden sposób nie zagrażają.

Posted

Vademecum, to są kilkudziesięcioletnie, kilkudziesięciometrowe topole czarne, chyba wywrotkę soli bym tam musiała wysypać ;) Albo cysternę roundupu ;)

tofikarius, ale oni chcą je wyciąć, tylko potrzebują pozwolenia na wejście na działkę gminy. A pan w gminie jest delikatnie mówiąc bezjajeczno-obojętny. A ja może i nie dość cisnę, bo mieszkam tu na stałe dopiero od 13 grudnia i dopiero teraz zaczyna mi naprawdę zależeć, jak widzę, co tu się potrafi dziać. Od jutra przypuszczę szturm ;)

Posted

To koleżanko marniutkim stażem dysponujesz :) z pewnością dopniesz swego. A ztą pomocą to ja tak dla humorku :) a w ostateczności to taki woreczek NaCl pod sztukę wystarczyłby :) Ale czego nie robią konwersacje :)

Pozdrawiam