Jump to content

Recommended Posts

Posted
na ziarno albo pod talerzówke. czytałem o temperaturze, poniżej 12 C patogeny grzybowe niszczą kiełkowanie. Dla mnie istotne jest by były płatności obszarowe. mam koło domu 60 a. kamieniste pole , ciepłe. teraz jest słonecznik. Jak raz na experymenty. Nie znalazłem wymagań co do odczynu ph.Byle nie siać zboża i dobrze ubezpieczyć :)
Posted

W nocy padało dość intensywnie , a pod wieczór znowu zaczęło , burza nas ominęła przeszła 30km na południe tam dolało porządnie, u nas pada spokojny deszczyk, całe szczęście;-);-)

na żniwa kiepska pogoda ,dziś objechałem pola to do żniw trzeba tydzień ładnej pogody

Posted

na ziarno albo pod talerzówke. czytałem o temperaturze, poniżej 12 C patogeny grzybowe niszczą kiełkowanie. Dla mnie istotne jest by były płatności obszarowe. mam koło domu 60 a. kamieniste pole , ciepłe. teraz jest słonecznik. Jak raz na experymenty. Nie znalazłem wymagań co do odczynu ph.Byle nie siać zboża i dobrze ubezpieczyć :)

To roślina tropikalna. Nie wiem co się z niej robi poza szczotkami ryżowymi (jak sama nazwa wskazuje, szczotki ryżowe są robione ze słomy sorga). Gleby tropikalne mają znacznie więcej żelaza a mniej glinu. Przeliczając tamte gleby obojętne na nasze warunki wydaje się że będzie to odczyn lekko kwaśny. Gleba na pewno musi być lekka ale głęboka, strukturalna i z dość luźnym, głębokim podglebiem. Pozdrawiam!

Posted

Ooo, to z ph będzie jak raz. Natomiast z głębokim podglebiem bida,a przynajmniej na tym polu, ale inne zimne więc mniejsze zło. Od wielu lat słyszałem że niemcy przechodzą z uprawy pszenicy na rzecz sorga, wcześniej nawet nie widziałem tej rośliny, ale widząc coś dziwnego na polach południowej francji pojawiły się skojarzenia i poszukiwania w necie. Wyczytałem że sorgo jest 5tym zbożem ostatnio modnym z uwagi na brak glutenu dla diabetyków. Pomijam że mnie uczyli że to kukurydza jest 5tym zbożem. Wytwarza się mąke i dalej wypieki podobnie jak z pszenicy.

Posieje z ciekawości te 60a i tylko jak zdobęde nasiona. I jako protest w sprawie uprawy zbóż :)

Posted

Ja pamiętam czasy kiedy kukurydza nie była zbożem. Podział jest płynny i technologiczny. Zwróć uwagę jak w Afryce uprawia się sorgo, a przede wszystkim jakich narzędzi się tam używa. O ile się orientuję to na rynku polskim ciężko zdobyć nasiona sorga ze względu na to że oferowane nasiona sorga w większości nie są nasionami sorga. Najlepiej zdobyć nasiona na rynku węgierskim bo tam za taki "numer" jest kryminał. Pozdrawiam!

Posted
to takie węgry poradziły sobie z oszustami. Temat porusze z firmą która mnie zaopatruje w nasiona oni mają kontakty. Wczoraj dostałem fotki moich upraw i przyznaje że słonecznik mi nawet nie zakwitł....
Posted

Pamiętam stare czasy kiedy kosiło się kosą lub tym co kto miał. Szedłem w pole tak aby wschód słońca był jak już tam byłem. Najpóźniej o godzinie 11 do domu. O godzinie 10  obok pola jechała wąskotorówka do Rawy Mazowieckie, a o 11 towarowa do Białej Rawskiej, jak w zegarku i zegarek w polu nie był potrzebny. Po południu w zależności od temperatury ok. godziny 17 na pole i do nocy. Teraz wyjeżdżam w pole o tej samej godzinie co kiedyś schodziłem. Największy upał spędzam na polu, a wszyscy wokół mówią że rolnikowi, czyli mnie, jest lepiej. Dalej pisał nie będę bo znowu Moderatorzy usuną mój wpis. Pozdrawiam!

Posted

To prawda że kiedyś można było dłużej na słońcu robić teraz jakby kawałka dachu nie było to by się chyba człowiek wykończył ,

ja nie pamiętam czasów kosy, tylko kosiarki konnej albo snopowiazalki , kiedyś ludzie koniem obrobili i mieli czas na inne sprawy a teraz mechanizacja i czasu brak.

Ja ze swojej strony powiem , żadnego twojego postu nigdy nie usunąłem, chyba ze przypadkiem ale to wątpię.

u nas wczoraj ruszyli ze żniwa, a ja czekam do piątku-soboty zależy od aury

Posted

też pamiętam czsy kosy, konie w polu. Ludzie o 5 tej już pracowali.Mój ojciec opowiadał jak kosą zarabiał na studia, na łąkach, żniwach. Koledzy powiem tyle bo na sobie przerabiam. Praca fizyczna musi być ciągła bo jak sie odpuszcza a potem chce sie wiele to organizm nie daje rady.

Też do takich prac przychodziło mase ludzi i było ciekawie. Teraz sie jedzie na pole kombajnem, samemu i w największy upał, ale to w związku z zmianą sposobu zbioru z wielofazowego na bezpośredni.Obserwuje ludzi i jak widze tych młodych ludzi po 20 pare lat , opasionych, niedołężnych to sobie myśle ,że oni to roboty nawet nie widzieli. Mimo wszystko jest dobrobyt u nas, większość z nas wygląda jak opasy....

Posted

. Mimo wszystko jest dobrobyt u nas, większość z nas wygląda jak opasy....

Osobiście wypraszam sobie "opasa" :) jakieś 75kg to nie opas :)

Daje czadu dobrze że chociaż wiaterek coś powiewa

Pozdrawiam

Ps.w środę chyba zaatakuje pszenice

Posted

Ja mam 135 kg na 1,94 cm nie powiem mogło być mniej nie mam się za co obrażać,

ale vademecum poruszyłes ważny temat a nawet problem bo to sama prawda

Ale może wróćmy do omawiania pogody na tym wątku

u mnie dziś smarzyło równo, jutro ma być podobnie

oj dobra pogoda na żniwa

Posted

Obrazy zapisuje się w marmurze, o dobrodziejstwach szybko się zapomina (chyba Galileusz). Z drugiej strony dobre uczynki zawsze muszą być ukarane (to moje). Chyba nie sądzicie Koleżanki i Koledzy że będę zapisywał w marmurze. Za drogi!

A tak poważnie to się upomniałem o siebie dla śmiechu i liczyłem że będzie to śmiech ze mnie.

A co do wagi to najlżejszy jest mój dalszy sąsiad. Waży 23 kg i ma pod 2 m. Przy mnie się ważył na wadze łazienkowej i waga wskazała 23 kg (obróciła się o 120 kg, ale przecież liczą się wskazania przyrządu czyli wagi). Pozdrawiam!

Posted

Piekarnika ciąg dalszy ciekawe jak długo jeszcze? plus taki że chociaż żniwa można spokojnie obskoczyć :) choć współczuje kombajnistom bez klimatyzacji.

Pozdrawiam

Posted

A u mnie grzeje podobnie jak wczoraj, niby od środy ma być chłodniej ale przecież to jeszcze cały tydzień :(

Robercie aż Ci trochę zazdroszczę tego deszczu bo u mnie wiatraki chodzą po 8 godzin dziennie tak że rachunek za prąd nie będzie za ciekawy :( wczoraj niby wieczorem coś sie chmurzyło i pewnie popadało ale niestety nie u mnie :(

Pozdrawiam

Posted

Przez najbliższe 48h ma podobno nieźle grzać. A jak grzeje, to i gdzie nie gdzie mogą się pojawić burze. Ale i tak jest lepiej ze zjawiskami atmosferycznymi niż miało to miejsce w lipcu. W sierpniu nie ma takich nawałnic.