Vademecum Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 jesienna siąpa ok. 10 cm przemokło a więc jeszcze mało, ziemia niech robi zapasy na ciężkie wodne czasy Quote
Sołtys Michał Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 Pada od 3 godzin. Już wydali ostrzeżenie przed intensywnymi opadami pierwszego stopnia. Na razie pada spokojnie. Ma padać całą noc i cały jutrzejszy dzień. Quote
Robert ;-) Posted May 10, 2019 Report Posted May 10, 2019 I jak tam u was z pogodą? U mnie dziś po mrzyło bo deszczem tego nie nazwe tak z dwie godziny ,niby nic na te potrzeby ale człowiek się cieszy jak dziecko z łakoci:-) ,niby nadają na ten tydzień jakieś deszcze może popada pożądnie Quote
Vademecum Posted May 10, 2019 Report Posted May 10, 2019 u mnie mokro i leje a dziś z pola zjeżdżałem jak lunęło z gradem Quote
Robert ;-) Posted May 10, 2019 Report Posted May 10, 2019 No tak w jednym miejscu mokro a u mnie susza dziś przemiękłona 1cm może 1,5cm Quote
kolejarz Posted May 10, 2019 Report Posted May 10, 2019 Ja z południa mazurskiego susza od zimy. Na glebach 2,3 klasy zboża piękne a na lekkich oziminy marne, niskie nawet środki na chwasty nie zadziałały. Wiosenne jęczmienie rzadkie a na górkach goła ziemia. Nerwowość o środki do życia coraz większa. Jedni się cieszą a inni popadają w depresje. Niesprawiedliwe ubiegłoroczne szacowania strat i brak środków do prowadzenia gospodarstw, powoduje u rolników zawały i nowotwory na które umierają. Niesprawiedliwe dlatego bo ci co mieli największe straty, zostali potraktowani na równi z innymi, tym co mieli lepsze ziemie i bez większych strat bo oględzin nie było bo się nie wyrobili w czasie. Quote
Vademecum Posted May 10, 2019 Report Posted May 10, 2019 kolego, ja w zeszłym roku sromotnie popłynąłem. Nie posiałem jęczmienia ani owsa bo w popiół rozsądek nie pozwolił. Dosiałem gryki a ceny spadły o połowe. Grad mi stłukł łubin - chyba 2 dni mi brakło by wystąpić o odszkodowanie, a w tym roku nie ubezpieczam się !Pojade na pare miesięcy za granice i sam sie zabezpiecze finansowo. I nie mów o sprawiedliwości bo takową wymyślił człowiek, to fikcja ! Ludzie wymyślili sobie sprawiedliwość by w nią niejako wierzyć ale to tylko nierealne marzenia.W tym roku dowaliłem prawie połowe areału jęczmienia i ćwierć soji i mam zamiar odbić poprzedni rok, U nas od suszy żadna firma nie ubezpiecza. Nasi rządzący traktują rolnictwo jak wczasy a nie źródło utrzymania rodzin. Ciekawie to brzmi - rolnik całe życie na wczasach . Quote
Robert ;-) Posted May 13, 2019 Report Posted May 13, 2019 Dziś troche popadało spokojny deszcz ze dwie trzy godziny, zachmurzyło sie ato może popada jeszcze Quote
Sołtys Michał Posted May 13, 2019 Report Posted May 13, 2019 Padało w sobotę i całą niedzielę. Szkoda, że tak późno. Czereśni nie będzie Wiśni tez nie. Ma jeszcze padać. Oby. Szparagi są i to całkiem przyzwoite. Quote
Robert ;-) Posted May 13, 2019 Report Posted May 13, 2019 Moje okolice deszcz omijał od dawna ,to jak teraz popadało to się człowiek cieszy, u nas tylko zboża ziemniaki i kuku ,warzyw i sadów brak Quote
Sołtys Michał Posted May 14, 2019 Report Posted May 14, 2019 Na razie -1 z rana. Jak na maj i zimnych ogrodników i zimną Zośkę przystało. Quote
Vademecum Posted May 14, 2019 Report Posted May 14, 2019 bywało śniegu po kolana i -5. Mnie w tym roku omijają kataklizmy pogodowe . Nad ranem było +4 Dla kukurydzy troche lipa ale przeżyje , u sąsiadów żółcióteńka. Quote
Sołtys Michał Posted May 14, 2019 Report Posted May 14, 2019 Bywało, ale dawno temu, teraz od dawna nie było takiej pogody. W sensie zimna w maju. Choć faktycznie pamiętam śnieg w maju. Quote
Robert ;-) Posted May 14, 2019 Report Posted May 14, 2019 U mnie śnieg był w maju kilka lat temu z 5-6 ,dziś pogoda dopisała padało w nocy i w dzień do 15 stej ,super jeszczr ze dwa takie dni i żeby ciepło było to wszystko się bujnie rosnąć Quote
Sołtys Michał Posted May 14, 2019 Report Posted May 14, 2019 Dokładnie. To było z tego co pamiętam w 2011 r. Gwałtowne opady śniegu. Na drugi dzień nic z niego już nie było. Quote
Robert ;-) Posted May 16, 2019 Report Posted May 16, 2019 Dziś w dzień popadało i tetaz ładnie pada i oby jeszcze popadało ,trawy ruszyły rosnąć ,żyto podskoczyło niby zimno ale w ciągi trzech ładnie podrosło tylko owies i kuku słabo oj słabo Quote
Sołtys Michał Posted May 17, 2019 Report Posted May 17, 2019 U mnie nie pada, 21 stopni i słońce. szkoda. Mogłoby jeszcze popadać. Quote
Vademecum Posted May 17, 2019 Report Posted May 17, 2019 a u mnie była taka ulewa że wysprzątało podwórko aż miło, nawet kamienie spłynęły do rezerwatu. Quote
Sołtys Michał Posted May 22, 2019 Report Posted May 22, 2019 Leje i to zdrowo. Niech leje. Choć o półtora miesiąca za późno. Quote
Robert ;-) Posted May 22, 2019 Report Posted May 22, 2019 No u umnie popadało dość solidnie ,w sumie co dzień coś pada pokropi ,burze chodzą bokami ,może i puźno ale jak on pomugł trawa rośnie jak szalona ,żyto ładnie podskoczyło, a u nas się muwi deszczu w maju nigdy za dużo.. Quote
Vademecum Posted May 22, 2019 Report Posted May 22, 2019 od 2 tygodni codziennie leje ja mam jeszcze ponad 20 ha do pryskania i w sumie jeden dzień bez deszczu przydał by się. Quote
Sołtys Michał Posted May 22, 2019 Report Posted May 22, 2019 Burzy nie doświadczyłem, ale pada spokojnie cały czas. Stan Ślęży się podniósł, ale do normalnego stanu jeszcze daleko. Na razie ziemia wszystko chłonie, woda pojawiła się w rowach, ale bez przesady. Quote
Vademecum Posted May 22, 2019 Report Posted May 22, 2019 w dąbrowie tarnowskiej już jest powódż Quote
czesiek888 Posted May 23, 2019 Report Posted May 23, 2019 Dobrze niech pada, podobno taka pogoda ma się utrzymać do połowy czerwca... Quote
Recommended Posts