Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted
I jak tam u was z pogodą? U mnie dziś po mrzyło bo deszczem tego nie nazwe tak z dwie godziny ,niby nic na te potrzeby ale człowiek się cieszy jak dziecko z łakoci:-) ,niby nadają na ten tydzień jakieś deszcze może popada pożądnie
Posted

Ja z południa mazurskiego susza od zimy. Na glebach 2,3  klasy zboża piękne a na  lekkich oziminy marne, niskie nawet środki na chwasty nie zadziałały. Wiosenne jęczmienie rzadkie a na górkach goła ziemia. Nerwowość o środki do życia coraz większa. Jedni się cieszą a inni popadają w depresje. Niesprawiedliwe ubiegłoroczne szacowania strat i brak środków do prowadzenia gospodarstw, powoduje u rolników zawały i nowotwory na które umierają. Niesprawiedliwe dlatego bo ci co mieli największe straty, zostali potraktowani na równi z innymi, tym co mieli lepsze ziemie i bez większych strat bo oględzin nie było bo się nie wyrobili w czasie.

Posted

kolego, ja w zeszłym roku sromotnie popłynąłem. Nie posiałem jęczmienia ani owsa bo w popiół rozsądek nie pozwolił. Dosiałem gryki a ceny spadły o połowe. Grad mi stłukł łubin - chyba 2 dni mi brakło by wystąpić o odszkodowanie, a w tym roku nie ubezpieczam się !Pojade na pare miesięcy za granice i sam sie zabezpiecze finansowo. I nie mów o sprawiedliwości bo takową wymyślił człowiek, to fikcja ! Ludzie wymyślili sobie sprawiedliwość by w nią niejako wierzyć ale to tylko nierealne marzenia.

W tym roku dowaliłem prawie połowe areału jęczmienia i ćwierć soji i mam zamiar odbić poprzedni rok, U nas od suszy żadna firma nie ubezpiecza. Nasi rządzący traktują rolnictwo jak wczasy a nie źródło utrzymania rodzin. Ciekawie to brzmi - rolnik całe życie na wczasach .

Posted
Dziś w dzień popadało i tetaz ładnie pada i oby jeszcze popadało ,trawy ruszyły rosnąć ,żyto podskoczyło niby zimno ale w ciągi trzech ładnie podrosło tylko owies i kuku słabo oj słabo
Posted
No u umnie popadało dość solidnie ,w sumie co dzień coś pada pokropi ,burze chodzą bokami ,może i puźno ale jak on pomugł trawa rośnie jak szalona ,żyto ładnie podskoczyło, a u nas się muwi deszczu w maju nigdy za dużo..