Vademecum Posted May 23, 2019 Report Posted May 23, 2019 no, niech wygnije ... na południu a na północy wyschnie... będzie nam lepiej, co ? Quote
Robert ;-) Posted May 23, 2019 Report Posted May 23, 2019 Własnie co region to inna pogoda i inne potrzeby względem zapotrzebowania na wode u mnie od troche lepiej jak tygodnia pada i uratowało zboża łąki bo była bo klęska , ale to co się dzieje na południu to już klęska ,powodzie i temu podobne ,niestety nie mamy na to wpływu... Quote
Vademecum Posted May 23, 2019 Report Posted May 23, 2019 w krakowie zapowiadają powtórkę z 2010 roku, na kościuszki były pozakładane dechy do 3 m wysokości w kamiennych wałach - brakowało z 30 cm do przelania, mosty pozamykane i obłożone workami z piaskiem, wejścia do skmepów również obłożone workami, wygląd jak z apokalipsy... A ja jestem gdzieś w okolicach grudziądza nie pada od wczoraj, drogi suche, ale pochmurno.Apokalipsa dopadła mnie w borach tucholskich, ciężarówką mi tak wyjechał że spadłem z asfaltu felga w aucie złamana na 3x a w przyczepie ułamała się półoś - jade tandemem na 3 koła, a to co robi prezez pis i tak mi sie nie podoba ! mam za swoje ... Quote
Sołtys Michał Posted May 23, 2019 Report Posted May 23, 2019 Oby żadnej powodzi. Na razie nie pada, ale jeszcze może. Wszystko wchodzi w ziemię.Podtopień brak. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Słońce plus 16 i zapowiedź szybkiego wzrostu temperatury. Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 No to mam jak na razie szczęście. Chodź tak zimnego maja dawno już nie było. Quote
Robert ;-) Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 Ja się modle o 4,5,6 dni pogody u nas trawe koszą ,ja też kawałek ściołem ,dziś było gorąco i bardzo wiał wiatr ale lekko Quote
Sołtys Michał Posted May 30, 2019 Report Posted May 30, 2019 U mnie jutro ma być podobno 24 . I tak przez cały tydzień. Zobaczymy. Quote
Robert ;-) Posted June 2, 2019 Report Posted June 2, 2019 Od czwartku pogoda dopisuje ,teraz jakoś zaczyna się chmurzyć ale może deszczu nie będzie ,sianko na jutro by doschło napewno a tak troche może nampknąć jak dopada... Quote
Vademecum Posted June 2, 2019 Report Posted June 2, 2019 u mnie jęczmień odżył bo pożółkł od tej wody, żyto wystrzeliło - u was pewnie kwitnie a u mnie wszystko 2 tyg. później. Soja idzie ładnie , mozga powschidziła, przypomina wschidzące żyto kolorem natumiast jest cieńutkie jak nitka. może jakie co z tego będzie w tym roku ? grad czy susza zniweczy wszystko. Myśliwy był w końcu u mnie 1 strzał oddał 20:30 ale spudłował, o 23:00 była kolejna watacha ale na drugim końcu pola i o 6 rano trzecia watacha też nie strzelał. 500 m. dalej zryły 2 ha ziemniaków - przy domach.... Quote
Robert ;-) Posted June 2, 2019 Report Posted June 2, 2019 No dziki to szkodniki.U mnie żyto plonuje od 8dni ,owies zaczyna się kiścić widać już ziarka a raczej te zienone łupiny Quote
Sołtys Michał Posted June 3, 2019 Report Posted June 3, 2019 30 na plusie. Nieźle praży. Przyjemny wiaterek, zero chmur. lato. I tak cały tydzień. Quote
Vademecum Posted June 3, 2019 Report Posted June 3, 2019 jestem w swarzędzu i całą droge pokazywał termometr 29 - 30 stopni Quote
Robert ;-) Posted June 3, 2019 Report Posted June 3, 2019 U mnie dziś parzyło ostro, pogode taką fakt nadają ale tylko na trzy dni ,trudno czekam z resztą trawy na pewniejszą pogode za dużo mam do stracenia...od 11 nadaja cały tydzień jak im się spradzi pokosze reszte Quote
Sołtys Michał Posted June 3, 2019 Report Posted June 3, 2019 Ja już skosiłem, ale jak masz czas nie ma co się spieszyć. Quote
Robert ;-) Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 Część skosiłem może dziś zbiore ,nadaja burze do piątku ,czas mam oby tylko pogoda dopisała Wszytsko kolego pokosiłeś? Quote
Sołtys Michał Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 Kosiłem od czwartku do soboty. Wszystko. Jak na razie jest nieźle. Quote
Vademecum Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 od zachodnich niemiec poprzez belgie i po paryż leje ? Tną zielsko na kiszonke Quote
Robert ;-) Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 Vademecum u nas też ma padać tzn burze , kiszonka dobra tylko koszta bo folia droga,no chyba że w pryzme robią.Sołtys Michał a na zielono pewnie ,ja dziś zabrałem z pola na sucho reszte kpsze jak będzie pewniejsza pogoda noż teraz co nadają Quote
Sołtys Michał Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 Tak, ale dwa dni takiej pogody i będzie suche. Właściwie to już jest, dziś 30 jutro też, można zbierać w czwartek. Quote
Vademecum Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 w silosach kiszą, takie sorzęty latają aż miło. Ciągnik z przyczepą na tridemie większy od ciężarówki. Quote
Sołtys Michał Posted June 5, 2019 Report Posted June 5, 2019 Część poprasowałem, sucho jak pieprz, jutro muszę zdążyć z resztą. Dziś było w słońcu 31, jutro ma być chłodniej i burze zapowiadają. Zobaczymy. Quote
Vademecum Posted June 5, 2019 Report Posted June 5, 2019 u nas upał, a w angli (birmingen ) niewiele po południu 18 stopni i pochmurno a w walii teraz 13 stopni. 21:24 i jeszcze nawet nie zmierzch, widno a u nas pewnie ciemności. Quote
Sołtys Michał Posted June 5, 2019 Report Posted June 5, 2019 Ciemno i duszno. Ale za to noc krótka. Trzeba to wykorzystać. Quote
Recommended Posts