Jaga Posted January 2, 2020 Report Posted January 2, 2020 Haha, tak do końca nie wiadomo, czy PiS przehandlował, czy Ruscy odcieli Quote
Vademecum Posted January 2, 2020 Report Posted January 2, 2020 kiedyś był rusek pośmiewiskiem, prawda . Teraz mamy PiS Quote
Robert ;-) Posted April 22, 2020 Report Posted April 22, 2020 Jak tam u was w polu też taka posucha? Kurzy się niesamowicie ale pod warstwą suchego piachu jest o dziwo wilgoć,żyto pszenżyto sobie radzi ,gorzej z owsem, dziś posiałem kuku ciekawe kiedy wzejdzie w tym piachu... Quote
Vademecum Posted April 22, 2020 Report Posted April 22, 2020 ja w końcu posiałem gorczyce i było wyzwanie bo prócz kórzu nic nie było widać, w końcu bo 3 razy już siałem jęczmień - na 8 ha. 3 watachy dzików chodziły po polu i 2 lochy z maĺymi. W tydzień 11 sztuk u mnie ustrzelili, tak sie oswoiły że autem dojeżdżałem na dotyk i nie zrywaĺy się nawet. Wziołem myśliwego do auta, dojechałem do watachy na długich a gość wysiadł i odstrzelił sztuke - oprawiliśmy go i po godzinie spowrotem i to samo , także na jedną noc 2 sztuki W moich okolicach zaczęli siać kuku i może dadzą mi spokuj bo czwarty raz siać nie zamierzam. Quote
Robert ;-) Posted April 22, 2020 Report Posted April 22, 2020 No to nie tylko pogoda nie dopisuje, ale i zwierzyna dokucza u nas dzikòw nie ma aż tak żeby była plaga, są sarny kilka stad w okolicy ale one dużych strat nie robią Quote
Jaga Posted April 22, 2020 Report Posted April 22, 2020 Zero deszczu, ale i nie paruje póki co. Myślicie, że gryka sobie poradzi? Quote
Vademecum Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 bez deszczu nie siej, poczekaj na opad. Ja gryki też nie posiałem , ale to nowe pole i mi nie zależy na ziarnie tylko żeby sie zazieleniło i urosło wysokie. Quote
Jaga Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 Uprzątnelismy kawałek, może z 30ar nieużytku z tych kamieni i takie tam i chce ruszyć ta ziemię, bo w planie jest sad. Przy okazji na pole też gryka. Na ziarnie średnio mi zależy..., aby tylko coś urosło. Quote
Jaga Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 U mnie w zeszłym roku sarenki łubin gryzły, czasem psa spuściłam to ganiał za nimi, ale i tak wracały , a teraz pies z nudów poluje na myszy . Quote
Robert ;-) Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 Łubin to się sieje gorzki to nie zjadają Ja czekam deszczu bo sucho oj sucho Quote
Jaga Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 Taki był plan, ale spóźnilismy się z zakupem ziarna i wzięliśmy co było. Ciągle ze wszystkim jestem spóźniona i nie ogarniam tych moich połaci (2) hektarów Quote
Jaga Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 Na Islandii nie dawno spadło 150cm śniegu w dobę. To pewnie tam jest nasz deszcz. Quote
Vademecum Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 Mojego znajomego na wycieczce w islandii złapał wirus, znalazł prace i muwi że zostaje tam Quote
simson54 Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 u mnie w okolicy zaczeli siać kukurydze a tak sucho niesamowicie łąki o tej porze miały już fajną trawę a teraz wyglądaja bardzo słabo trawy praktycznie nie ma wcale po za tym ogromne pożary jak nie lasy to jakiś debil podpala łąki wczoraj zjarało sie ponad 15 hektarów nieużytków a deszczy w mojej okolicy raczej na razie nie zapowiadają także cienko obwiam się też o swój las bo sadziłem w tamtym roku żeby nie usechł Quote
Jaga Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 Sprawdzałam prognozę. Zapowiadają u mnie 2mm deszczu jutro czy pojutrze..., ale nawet jak w całej okolicy leje,to moją dziurę omija łukiem... 2mm. Jakim trzeba być ograniczonym, żeby w takich warunkach hydrologicznych wypalac trawy... Quote
Vademecum Posted April 23, 2020 Report Posted April 23, 2020 u mnie też wypalili, a ja popłynąłem na pare kubików drewna, spaliło się Quote
Sołtys Michał Posted December 9, 2020 Report Posted December 9, 2020 -1 i wieje. Śniegu, deszczu brak. Quote
pawel7991 Posted December 10, 2020 Report Posted December 10, 2020 W dzień na plusie, teraz poniżej zera i centymetr śnieg. Niech się roślnki powoli hartują Quote
Vademecum Posted December 10, 2020 Report Posted December 10, 2020 u mnie biało i sypie, a na drzewach szadź, gałezie buków łamią się aż w domu słychać. Quote
ali Posted February 1, 2021 Report Posted February 1, 2021 Sądzę że nie stać Cię na płatną reklamę czy ogłoszenie to wklejasz tu linki za free. Quote
Sołtys Michał Posted February 18, 2021 Report Posted February 18, 2021 I odwilż na całego 5 na plusie i deszcz. Ziemia zmrożona, dobrze, że lekki mróz nocą. Quote
Recommended Posts