Jump to content

Recommended Posts

• 3 months later...
Posted
Jak tam u was w polu też taka posucha? Kurzy się niesamowicie ale pod warstwą suchego piachu jest o dziwo wilgoć,żyto pszenżyto sobie radzi ,gorzej z owsem, dziś posiałem kuku ciekawe kiedy wzejdzie w tym piachu...
Posted
ja w końcu posiałem gorczyce i było wyzwanie bo prócz kórzu nic nie było widać, w końcu bo 3 razy już siałem jęczmień - na 8 ha. 3 watachy dzików chodziły po polu i 2 lochy z maĺymi. W tydzień 11 sztuk u mnie ustrzelili, tak sie oswoiły że autem dojeżdżałem na dotyk i nie zrywaĺy się nawet. Wziołem myśliwego do auta, dojechałem do watachy na długich a gość wysiadł i odstrzelił sztuke - oprawiliśmy go i po godzinie spowrotem i to samo , także na jedną noc 2 sztuki :) W moich okolicach zaczęli siać kuku i może dadzą mi spokuj bo czwarty raz siać nie zamierzam.
Posted
Uprzątnelismy kawałek, może z 30ar nieużytku z tych kamieni i takie tam i chce ruszyć ta ziemię, bo w planie jest sad. Przy okazji na pole też gryka. Na ziarnie średnio mi zależy..., aby tylko coś urosło.
Posted
Taki był plan, ale spóźnilismy się z zakupem ziarna i wzięliśmy co było. Ciągle ze wszystkim jestem spóźniona i nie ogarniam tych moich połaci (2) hektarów :D
Posted

u mnie w okolicy zaczeli siać kukurydze a tak sucho niesamowicie łąki o tej porze miały już fajną trawę a teraz wyglądaja bardzo słabo trawy praktycznie nie ma wcale po za tym ogromne pożary jak nie lasy to jakiś debil podpala łąki wczoraj zjarało sie ponad 15 hektarów nieużytków a deszczy w mojej okolicy raczej na razie nie zapowiadają także cienko obwiam się też o swój las bo sadziłem w tamtym roku żeby nie usechł 

Posted

Sprawdzałam prognozę. Zapowiadają u mnie 2mm deszczu jutro czy pojutrze..., ale nawet jak w całej okolicy leje,to moją dziurę omija łukiem... 2mm.

Jakim trzeba być ograniczonym, żeby w takich warunkach hydrologicznych wypalac trawy...

• 7 months later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...