Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Pada dość mocno, ale ciepło +7 . Quote
Vademecum Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Wczoraj caĺy dzień byĺ u mnie mróz , dziś pada i na plusie. Wiosna opuźniona i bida będzie wyrobić sie z siewem w ootymalnym terminie. Quote
Robert ;-) Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Ja wczoraj dałem pierwszą dawke na ozime a wieczorem popadało śniegiem, ale jak mampadac teraz to potem i tak ze 2 tygodnie bym.nie wjechał, a tam gdzie ma być owies bagno na pusto ciężko przejechać,bedą puźne siewy jarych ,bedzie owies jęczmień i pelucha, trudno pogoda rządzi się swoimi prawami Vademecum and Jaga 2 Quote
Vademecum Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 w związku z opuźnieniem wiosny i to tak znacznym bo jeszcze ponad tydzień ma tak być to rolnik na jarych już może liczyć straty. Quote
Robert ;-) Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Właśnie słyszę grzmot ,liści nie ma ale mie pamietam jak to było czy suchy czy mokry rok przed nami,Co do siewu jarych to każdy tydzień opóźnienia to strata w ziarku,ale może sie ociepli szybciej w końcu prognozy na 3 dni czasem sie nie sprawdzają, a co mówić o 3,czy 4 tygodniach na przód. Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Z dużym prawdopodobieństwem lata będą mokre i zgniłe i o pszenicy można zapomnieć, choć w Polsce może nje będzie tak źle. W każdym bądź razie, jak nie susza to bagno. Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Zima była ładna, to i lato powinno być ładne. Zawsze tak było. Zobaczymy za rok. Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Ja teraz mam słońce na +10, tylko wieje mocno. Piękne Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Ciężko mi cokolwiek powiedzieć. O zgnilych porach pisał nostradamus. I braku pszenicy na rynku. Będą wichury na pewno. Pomorze będzie zalane. A może i mała epoka lodowa. Trzeba być gotowym na wszystko, np. Zimę nuklearną, wulkany... Upały nie do wytrzymania. W Ameryce mają pozamarzać. A na pewno panowie moi mili na braki w dostawach glifosatu. Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Nie bez powodu mamy nowe kotły w domach i panele na dachach. Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Ciężko mi cokolwiek powiedzieć. O zgnilych porach pisał nostradamus. I braku pszenicy na rynku. Będą wichury na pewno. Pomorze będzie zalane. A może i mała epoka lodowa. Trzeba być gotowym na wszystko, np. Zimę nuklearną, wulkany... Upały nie do wytrzymania. W Ameryce mają pozamarzać. A na pewno panowie moi mili na braki w dostawach glifosatu.Oj masz dziś dzień czarnowidztwa. Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Nie bez powodu mamy nowe kotły w domach i panele na dachach.No popatrz, a to miało służyć ochronie przyrody i klimatu. Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Może będę w lepszym humorze jak zjem dobrą kolację, popiję ziółkami i się wyśpię porządnie. Kasza i kefirek zawsze się sprawdza, choć wolałabym zsiadłe mleko, ale nie idzie nigdzie kupić takiego...Wszystko będzie dobrze. Najważniejsza jest POGODA DUCHA. Quote
Vademecum Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 A ja z tych nudów wylądowałem z córką pod wawelem i nad wisłą wieje, ale w centrum krakowa bezszelestnie i ciepł. U mnie 35 km dalej snieg padał. Quote
Jaga Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 W Krakowie to chyba zawsze bezszelestnie. Zawsze chciałam tam pomieszkac trochę, gdzieś tam pod górami bardziej, a może i wyżej , ale w samych górach przypał trochę, jak zasypie śniegiem to weź przejedź... Przynajmniej widoki tam masz kolego, u mnie tutaj nawet pagórka do zjeżdżania na sankach nie uswiadczysz. Pod Zamościem też fajnie, a w świętokrzyskich górach jest osada z takimi świrami jak ja. Mają już pobudowane magazyny żywności. Quote
Sołtys Michał Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Może będę w lepszym humorze jak zjem dobrą kolację, popiję ziółkami i się wyśpię porządnie. Kasza i kefirek zawsze się sprawdza, choć wolałabym zsiadłe mleko, ale nie idzie nigdzie kupić takiego...Wszystko będzie dobrze.Najważniejsza jest POGODA DUCHA.I tak tzrymac Wiedźmo , poczucie humoru, dobry nastrój i podejście to podstawa. Tym bardziej, że sytuacja w najbliższych latach będzie wymagać dużego hartu ducha. Jaga 1 Quote
Robert ;-) Posted March 12, 2021 Report Posted March 12, 2021 Temat o pogodzie to może w temacie będziemy pisać Quote
Sołtys Michał Posted March 15, 2021 Report Posted March 15, 2021 A ja z tych nudów wylądowałem z córką pod wawelem i nad wisłą wieje, ale w centrum krakowa bezszelestnie i ciepł. U mnie 35 km dalej snieg padał.Kraków piękne miasto. Mam sentyment do niego , A u mnie +3 na plusie i pada, cały dzień wiało i padało, jutro to samo. W nocy -5 było, dziś w nocy ma być cieplej. Jaga 1 Quote
Vademecum Posted March 16, 2021 Report Posted March 16, 2021 Niestety, to już nie to miasto co 20 - 30 lat temu, masa obcokrakowców. Ukraina, Arabia Idziesz ulicą i polkiego nie słyszysz. Quote
Sołtys Michał Posted March 16, 2021 Report Posted March 16, 2021 Niestety, to już nie to miasto co 20 - 30 lat temu, masa obcokrakowców. Ukraina, Arabia Idziesz ulicą i polkiego nie słyszysz.Szkoda, dobrze je pamiętam z początku lat 90, do dziewczyny sie jezdziło , studiowała tam, ostatnio to byłem tam 4 lata temu. ale to tak na 3 dni, połaziłem, pozwiedzałem z grubsza. teraz pada cały czas u mnie, ale na plusie 3, i tak cały dzień prognozują, od jutra znowu nocami -4. Quote
Vademecum Posted March 16, 2021 Report Posted March 16, 2021 Sĺyszakem w radio, że na południu 20 - 30 cm śniegu sypnie dziś, a i o pierwszym boćku w polsce mówili Quote
Sołtys Michał Posted March 17, 2021 Report Posted March 17, 2021 Śnieg z deszczem i 0 na termometrze Quote
Vademecum Posted March 17, 2021 Report Posted March 17, 2021 U mnie znowu był dzień sĺoneczny, skiby pobielaĺy , odparował woda. W końcu cza będzie zapiąć agregat uorawowy. Quote
Robert ;-) Posted March 17, 2021 Report Posted March 17, 2021 Wczoraj był piękny słoneczny dzień, a dziś pochmurno i zimno też liczę że obeschnie bo owies czas by siać a tu zimna wiosna Quote
Vademecum Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 pogoda jest martwiąca, oby pooadało w maju. Quote
Recommended Posts