Sołtys Michał Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Teraz słońce świec, ale ma padać. I jutro i w sobotę. Nie dużo, ale zawsze. Quote
Vademecum Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 puki co to mogłoby nie padać, pasi po siewach deszcz, a tego pewnie nie będzie. U mnie rano było biaĺo Quote
Robert ;-) Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 Robi się biało ,od 15 minut pada od rana było zimno koło zera Quote
Vademecum Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 U mnie popołudniu swieciĺo sĺońce i popadywał śnieg, a ja przejechaĺem 5 ha agregatem uprawowym, a teraz jest - 1 . Jutro planuje czasnąć pólko ponad 7 ha chyba , że sie nieda... Quote
Robert ;-) Posted March 18, 2021 Report Posted March 18, 2021 To jednak szykujesz do siewu, u mmie mróz i biało , ale myślę że po niedzieli sie da ruszyć,abyw marcu zasiac to już będzie dobrze Quote
Vademecum Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 tak, pod siew najpierw nawozu. Chce przejechać 40 ha , a póżniej jak nie bedzie przymrozków to siew . Dzieś w nocy było -4 i pole widze oszronione z okna , ale już równiótkie. Też martwią mnie oziminy bo ich u mnie niemal nie widać, ale jak jechałem przez polske to zboża rude i prawdopodobnie takie to pod pĺug.Mam ponad 10 ha zyta i pszenicy i niechciaĺ bym tego siać jarymi bo u mnie licho wychodzą. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Na święty Józef pogoda, będzie w polu uroda.Na Józwa w pole się ruszwa.Pozdrawiam! Jaga 1 Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 A tutaj -5 i lekki śnieg, w nocy pewnie musiał zacząć padać. Generalnie słabo. Quote
Robert ;-) Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 No u mnie dziś mruz i jeszcze trochę śniegu leży, pomału ludzie zaczynają po górkach piaskach uprawiać pod owies, tzn wczoraj robili, ja dzos się przejde na pole zobaczyć czy się da wjechać,mam do zaorania z hektar pod owies Quote
Vademecum Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 a u mnie był srogi mróz w nocy, a co chwile słońce na przemian ze sniegiem, także nawet nie wybierałem się w pole. Plany nie wypaliły. cóż trzeba robić co innego Quote
Robert ;-) Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 Właśnie z pola wróciłem, mokro gdzie lepsza ziemia niebma szans ,trzeba tydzień dobrej pogody, na piachu można by robić ale to pole akurat na co innego przeznaczone,jest zimno ale słonecznie Quote
Vademecum Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 U mnie po pół godziny śnieżycy zribiło się biaĺo 100% zimy Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2021 Report Posted March 19, 2021 To tak jak u mnie, a tak fajnie wiosennie już było. A teraz pada , 0 na podziałce. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 23, 2021 Report Posted March 23, 2021 Nie, bo najpierw musi przyjść wiosna aby lód ze stawu się rozpuścił. Pozdrawiam! Quote
Sołtys Michał Posted March 24, 2021 Report Posted March 24, 2021 6 na plusie, słońca brak, lekki wiaterek, ale już zapowiadają przymrozki, ale to już epizod raczej, i opady przelotne na piątek. Quote
Robert ;-) Posted March 24, 2021 Report Posted March 24, 2021 Dzień możliwy, ciepło nawet ale słońca to za wiele nie było, w okolicy widziałem kilka kawałków zasianego owsa ale żeby ciagnik zobaczyć w pracy to jednego, a na większości pól woda stoi a zapowiadają deszcz na weekend Quote
Vademecum Posted March 25, 2021 Report Posted March 25, 2021 Widziaĺem dziś obrobione pola w dolinach, ja miałem robote z kołem, kapeć i najwięcej naszarpałem się z oponą, tak nie chciała równo siąść. Może jutro coś sie uprawi Quote
Vademecum Posted March 26, 2021 Report Posted March 26, 2021 U mnie dziś sporo roboty pękło choć rano jeszcze było mokro no i przylesie w polu woda i nawet śnieg To mimio wszystko przejechaĺem ponad 13 ha, dobry dzieñ, ale jutro moze padać i będzie po robocie. Sołtys Michał 1 Quote
Sołtys Michał Posted March 26, 2021 Report Posted March 26, 2021 U mnie dziś padało, jutro też ma padać, ale bardzo ciepło, bo teraz jest 6 na plusie. Niech jeszcze podeschnie lekko i można dokończyć pracę. Vademecum 1 Quote
Vademecum Posted March 26, 2021 Report Posted March 26, 2021 jak pada to lipa z robotą, u mnie jest tak pół na pół z deszczem na jutro.Zależy mi przy lesie wzruszyć bo tam to jak posieje zboże to itak nie zbieram bo zwierzęta dzikie do zbiorów niszczą do 80%. Dlatego jest pomysł na gorczyce, ale cza siać już żeby dała plon. Quote
Sołtys Michał Posted March 26, 2021 Report Posted March 26, 2021 Znowu u mnie jest od paru lat popularne sianie gryki i prosa. Patrząć po cenach na giełdzie ma to uzasadnienie. Quote
Vademecum Posted March 26, 2021 Report Posted March 26, 2021 Ja posiałe kilkanaście ha gryki, przd żniwami , kolejnymi zbyłem po 700 zł. za tone, także sporo straciłem. Był to ze 3 lata temu. Mam takiego zanomego , co robi karme dla zwierzątek domowych, tam idzie najwięcej gryki, prosa ( tylko nie każde ) mozga. Powiedział, że spożywcza idzie z biaĺorusi i ukrainy, dlatego ceny padĺy na gryke i podobno świętokrzyskie mocno nastawiło się na te niszowe uorawy i ceny mogą spaść. Gryka u mnie nawet wychodzi, ale jest trudna do zbioru bez glifosatu, albo reglone tylko że reglone to wydatek 300 - 500 na ha, a glifosat 45 zł. noi gryka miękka jak staniesz to sie rozdeptuje. Ja nastawiĺem się na bezĺuskowy owies, mam piękny materiaĺ siewny w tym roku i zbyt na wszystko ile urośnie. Quote
Recommended Posts