Jump to content

Recommended Posts

Posted
tak, pod siew najpierw nawozu. Chce przejechać 40 ha , a póżniej jak nie bedzie przymrozków to siew . Dzieś w nocy było -4 i pole widze oszronione z okna , ale już równiótkie. Też martwią mnie oziminy bo ich u mnie niemal nie widać, ale jak jechałem przez polske to zboża rude i prawdopodobnie takie to pod pĺug.Mam ponad 10 ha zyta i pszenicy i niechciaĺ bym tego siać jarymi bo u mnie licho wychodzą.
Posted
No u mnie dziś mruz i jeszcze trochę śniegu leży, pomału ludzie zaczynają po górkach piaskach uprawiać pod owies, tzn wczoraj robili, ja dzos się przejde na pole zobaczyć czy się da wjechać,mam do zaorania z hektar pod owies
Posted
Dzień możliwy, ciepło nawet ale słońca to za wiele nie było, w okolicy widziałem kilka kawałków zasianego owsa ale żeby ciagnik zobaczyć w pracy to jednego, a na większości pól woda stoi a zapowiadają deszcz na weekend
Posted

jak pada to lipa z robotą, u mnie jest tak pół na pół z deszczem na jutro.

Zależy mi przy lesie wzruszyć bo tam to jak posieje zboże to itak nie zbieram bo zwierzęta dzikie do zbiorów niszczą do 80%. Dlatego jest pomysł na gorczyce, ale cza siać już żeby dała plon.

Posted

Ja posiałe kilkanaście ha gryki, przd żniwami , kolejnymi zbyłem po 700 zł. za tone, także sporo straciłem. Był to ze 3 lata temu. Mam takiego zanomego , co robi karme dla zwierzątek domowych, tam idzie najwięcej gryki, prosa ( tylko nie każde ) mozga. Powiedział, że spożywcza idzie z biaĺorusi i ukrainy, dlatego ceny padĺy na gryke i podobno świętokrzyskie mocno nastawiło się na te niszowe uorawy i ceny mogą spaść. Gryka u mnie nawet wychodzi, ale jest trudna do zbioru bez glifosatu, albo reglone tylko że reglone to wydatek 300 - 500 na ha, a glifosat 45 zł. noi gryka miękka jak staniesz to sie rozdeptuje.

Ja nastawiĺem się na bezĺuskowy owies, mam piękny materiaĺ siewny w tym roku i zbyt na wszystko ile urośnie.