Vademecum Posted March 30, 2021 Report Posted March 30, 2021 u mnie popołudniu dopiero słońce wyszło, ogólnie błoto. Miałem dzień biurowy, i pojechałem troche stali przywieźć. Ceny , glowa boli Quote
Robert ;-) Posted March 30, 2021 Report Posted March 30, 2021 No cena poszła w górę ja kupuje takie profile kątowniki ,w cenie złomu użytkowego to była po 2,5 a teraz po 3,9 Sołtys Michał 1 Quote
Vademecum Posted March 30, 2021 Report Posted March 30, 2021 3.9 to przegięcie, za odzysk. ja mam w bytomiu upatrzoną stal, nowa bez atestu, ale to cza z tone wziąć bo nie chcą gadać na mniej 2.20 - 2.80 Quote
Robert ;-) Posted March 30, 2021 Report Posted March 30, 2021 No może nie do końca odzysk raczej wybiera sur lepsze sztuki z krótszych niż 6 m i sposte z krzywych itp, ale czy siak poszło w górę Quote
Robert ;-) Posted March 31, 2021 Report Posted March 31, 2021 Dziś piękny słoneczny dzień, ciągniki grają od rana a ja siedzę i czekam aż obeschnie, brakuje te dwa trzy dni takiej pogody jak dziś Quote
Vademecum Posted March 31, 2021 Report Posted March 31, 2021 U mnie też ładnie, ale błoto koło domu, pasi posiać mi łubin przed świętami, dzisiaj mi tak dzień zleciał przy obróbce stali, że nawet nie wyjechaĺem w pole, sąsiad ziemniaki sadzi, inny posiał pszenżyto, widać nie chciało mu się siewnika wyciągać bo siał ręką. 20 arów to se mógĺ Quote
Vademecum Posted April 2, 2021 Report Posted April 2, 2021 rano błotko po nocnym ooadzie, ale po poĺudniu wpadĺem i posiałem łubin, także siew zaczęty.Miedzyczasie śmigłowiec kółkami kręciĺ nad polem, żartowałem do córki, że zabłądził, a 3 pola dalej za górką wylądował, policja dojechała i 3 wozy strazackie , kogoś drzewo przywaliło. Pod wieczor jak juz nikogo niebyĺo poszedĺem tam i powiem , że kawałek buka okolo 60 - 70 cm średnicy. Spora skarpa i widać , ze ktoś był pod drzewem gĺową w dół , buka wycięli z 2 metry i przenieśli do góry, a slisko jak to na liściach na ścianie wąwozu. Widać, szło na bok na dęba i po dębie zślizgnęło się na bok.Nie ciekawy przypadek. Teren w planie zag. przestrz. Jako o szczególnych warunkach przyrodniczych, wątpie żeby ktoś miał zgode na wycięcie takiego drzewa. Quote
Robert ;-) Posted April 2, 2021 Report Posted April 2, 2021 No dziś znowu ładny dzień, wczoraj popadało, ale dziś i ja posiałem owies z peluchą prawie dwa hektary choć nue było łatwo , zostało z 1,5 ha i na owies koniec,potem łubin a i jęczmień ale czy na tamto pole wjadę ciężko powiedzieć może po świętach, co do wypadków to nie trudno aby sie coś stało,na złe to szybko, disam jeszcze co do pola to dołki dalo sie zrobić a górki mokro że nie idzie jechać, wszytsko na odwrót,dziwne to pole ale fakt orze je dopiero drugi rok ale ciekawie, swoje pole mam takie samo gorki mokre a gdzie nizej i to sporo da się robić Quote
Vademecum Posted April 2, 2021 Report Posted April 2, 2021 ciekawe te mokre górki, ale za to odpowiada budowa podłoża,.u mnie też zdażają się na górze takie bagienka, dookoła.obrobisz a do środka jak wjedziesz to zostaniesz Quote
Robert ;-) Posted April 3, 2021 Report Posted April 3, 2021 No dokładnie tak gdzie sucho jest piach a tam gdzie mokro bielic takie szare to na moich polach ,na tym co wczoraj siałem może być glina pod spodem Quote
Vademecum Posted April 5, 2021 Report Posted April 5, 2021 U mnie biało, sypie i -2, nieźle, kiedy siać ? Quote
Robert ;-) Posted April 6, 2021 Report Posted April 6, 2021 U mnie popadało wody ,a juz trochę obeschło ,by można było coś grzebać z polu a tak lipa Quote
Vademecum Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 i znowu biało, a marzyło mi sie 15stego posiać sĺonecznik, teraz to tylko zbieranie oblodzonych kamieni i wycinka wzdłóż lasu. Zima na nowo. Quote
Robert ;-) Posted April 8, 2021 Report Posted April 8, 2021 No co jak co wczoraj spadło trochę śniegu,a dzis zomo ale słonecznie, poszedłem sie przeksc po polu to dwa dni pogody i może uda się zaorać ten nie cały hektar i zasiać owies, a pole na jęczmień czeka na trzy dni może da się zasiać, w tym roku puźne siewy bedą ale co zrobić, reszta na łubin i gryke to jeszcze jest czas, łubin będę siał końcem kwietnia to obeschnie Quote
Robert ;-) Posted April 9, 2021 Report Posted April 9, 2021 Dziś pogoda piękna choć zimny wiatr wiejudało sie doorać i nawuz sypnąć tam gdzie nie dałem rady 3-4 tygodnie temu ,ale i tak mokro z pełnym siewnikiem się koleiny robiły, moze w poniedziałek dosieje bo po oranym nie pujdzie jeszcze Quote
Vademecum Posted April 9, 2021 Report Posted April 9, 2021 oj, wiało. Ja posiałem nawóz na 15 ha i 8 zmieszałem z ziemią, jutro plan , ŕeszte zmieszać i z 5 posiać. Będzie ciężko. Do poniedziałku pogoda, a od wtorku znowu śnieg ... Quote
Robert ;-) Posted April 10, 2021 Report Posted April 10, 2021 Dziś znowu ładny słoneczny dzień z wiatrem powtórka, udało sie zasiac kawałek owsa, i do orać na jęczmień niesty nie cale pole ale za mokro od brzega zostało z 50 m poprzeczniaka, no to vademecum sporo zrobiłeś ale może masz suszej, ja sieje 3 hektary na 3 raty a jeszcze mi kawałek zostało na poniedziałek Quote
Vademecum Posted April 10, 2021 Report Posted April 10, 2021 u mnie spód twardy, także jak wpadne w błoto to wyjade bez problemu, zaoram też po błocie , ale agregat, siewnik nie pójdzie. Więcej udało mi sie posiać , ok. 7 ha. ale jak wyszedłem z domu o 7 rano to wróciłem 20:30 . Niemożna zwlekać jak sie tylko da siać bo itak późno. a znowu ma przyjść deszcz i śnieg. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 11, 2021 Report Posted April 11, 2021 Ja kończyłem siewy wczoraj rano łubinem. Pomijając zerwanie klina na choince to poszło sprawnie. W "poznaniaku" zmieniłem rurki na gumowe. Sakramencko drogie ale nie ta maszyna. Na przepłonach agregat zapadał się. Jak siałem owies, a jest już na wierzchu, nie było tego problemu. Została pomoc sąsiedzka. W sobotę trochę orałem. Może w poniedziałek dokończę i do końca tygodnia zasieję. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted April 12, 2021 Report Posted April 12, 2021 Ja z łubinem wyruszyłem na początku bo niemoge sobie poradzić z chwastami, cherbicydy bardzo drogie i niezłapały u mnie, już niensiałem co 25 cm tylko 12.5 jak sboże, tak samo posieje gorczyce. Pogoda rozdaje karty w tym roku, Potrzebuje tygodnia pogody, a dziś już ma padać. Wczoraj przessedłem wzdłóż lasu i agregat uprawowy nie pójdzie, w sobote rano jeszcze śnieg leżał. Bęďę musiał siać niekorzystne pola , małe klinowate i daleko ( dzierżawa ) Quote
Robert ;-) Posted April 12, 2021 Report Posted April 12, 2021 No panowie aby do przodu ważne aby zasiać to 3 hektarowe pole domęczyłem, w sobote się grzebałem a dzis między koleinami szedł normalnie, a tak poza łubinem który będę siał pod koniec kwietnia,i gryką ,to zostało mi ze 20 arów mieszanki bo nie szło zrobić, no coż trzeba poczekać ,pogoda rzadzi sie swoimi prawami o terzeba je uszanować Quote
Vademecum Posted April 12, 2021 Report Posted April 12, 2021 Ja dziś szczęsliwie ponad plan dosiałem 4 ha owsa, jeszcze nie pada, ale taki ziąb, że chyba nie deszcz a śnieg spadnie. Dzień udany u mnie, ale jeszcze kilka takich przydałoby się, a w prognozie ma tydzień lać. Gryke to tuż przed ogrodnikami bo.zmarznie, też z 2 ha będę siał gryki ale na samym końcu bo to pole to jak mokre to traktor na pusto kreci 4 kołami do przodu a posuwa się w tył albo bok. W zeszłym roku wjechali mi tam w soje terenówką i widać po drzewach, że wciągło ich na buki, jeszcze żródło wiosną daje wode, także takie 2 ha do niczego... Quote
Sołtys Michał Posted April 12, 2021 Report Posted April 12, 2021 Grykę posiałem na 5 ha. A poza tym ponuro pada, zimno jak licho. I pomyśleć, że sobota i niedziela było po 16 stopni na plusie i słońce. A zapowiadają, że jeszcze zimniej będzie do czwartku. Zobaczymy, Quote
Sołtys Michał Posted April 12, 2021 Report Posted April 12, 2021 Może, ale niby przymrozków ma nie być. Tak do 1-2 przy gruncie ma zejść. Gorzej, że znowu pada, Raptem tylko sobota i niedziela bez opadów była. Quote
Recommended Posts