Jump to content

Recommended Posts

Posted
U mnie też ładnie, ale błoto koło domu, pasi posiać mi łubin przed świętami, dzisiaj mi tak dzień zleciał przy obróbce stali, że nawet nie wyjechaĺem w pole, sąsiad ziemniaki sadzi, inny posiał pszenżyto, widać nie chciało mu się siewnika wyciągać bo siał ręką. 20 arów to se mógĺ
Posted

rano błotko po nocnym ooadzie, ale po poĺudniu wpadĺem i posiałem łubin, także siew zaczęty.

Miedzyczasie śmigłowiec kółkami kręciĺ nad polem, żartowałem do córki, że zabłądził, a 3 pola dalej za górką wylądował, policja dojechała i 3 wozy strazackie , kogoś drzewo przywaliło. Pod wieczor jak juz nikogo niebyĺo poszedĺem tam i powiem , że kawałek buka okolo 60 - 70 cm średnicy. Spora skarpa i widać , ze ktoś był pod drzewem gĺową w dół , buka wycięli z 2 metry i przenieśli do góry, a slisko jak to na liściach na ścianie wąwozu. Widać, szło na bok na dęba i po dębie zślizgnęło się na bok.

Nie ciekawy przypadek. Teren w planie zag. przestrz. Jako o szczególnych warunkach przyrodniczych, wątpie żeby ktoś miał zgode na wycięcie takiego drzewa.

Posted
No dziś znowu ładny dzień, wczoraj popadało, ale dziś i ja posiałem owies z peluchą prawie dwa hektary choć nue było łatwo , zostało z 1,5 ha i na owies koniec,potem łubin a i jęczmień ale czy na tamto pole wjadę ciężko powiedzieć może po świętach, co do wypadków to nie trudno aby sie coś stało,na złe to szybko, disam jeszcze co do pola to dołki dalo sie zrobić a górki mokro że nie idzie jechać, wszytsko na odwrót,dziwne to pole ale fakt orze je dopiero drugi rok ale ciekawie, swoje pole mam takie samo gorki mokre a gdzie nizej i to sporo da się robić
Posted
No co jak co wczoraj spadło trochę śniegu,a dzis zomo ale słonecznie, poszedłem sie przeksc po polu to dwa dni pogody i może uda się zaorać ten nie cały hektar i zasiać owies, a pole na jęczmień czeka na trzy dni może da się zasiać, w tym roku puźne siewy bedą ale co zrobić, reszta na łubin i gryke to jeszcze jest czas, łubin będę siał końcem kwietnia to obeschnie
Posted
Dziś pogoda piękna choć zimny wiatr wiejudało sie doorać i nawuz sypnąć tam gdzie nie dałem rady 3-4 tygodnie temu ,ale i tak mokro z pełnym siewnikiem się koleiny robiły, moze w poniedziałek dosieje bo po oranym nie pujdzie jeszcze
Posted
Dziś znowu ładny słoneczny dzień z wiatrem powtórka, udało sie zasiac kawałek owsa, i do orać na jęczmień niesty nie cale pole ale za mokro od brzega zostało z 50 m poprzeczniaka, no to vademecum sporo zrobiłeś ale może masz suszej, ja sieje 3 hektary na 3 raty a jeszcze mi kawałek zostało na poniedziałek
Posted
u mnie spód twardy, także jak wpadne w błoto to wyjade bez problemu, zaoram też po błocie , ale agregat, siewnik nie pójdzie. Więcej udało mi sie posiać , ok. 7 ha. ale jak wyszedłem z domu o 7 rano to wróciłem 20:30 . Niemożna zwlekać jak sie tylko da siać bo itak późno. a znowu ma przyjść deszcz i śnieg.
Posted

Ja kończyłem siewy wczoraj rano łubinem. Pomijając zerwanie klina na choince to poszło sprawnie. W "poznaniaku" zmieniłem rurki na gumowe. Sakramencko drogie ale nie ta maszyna. Na przepłonach agregat zapadał się. Jak siałem owies, a jest już na wierzchu, nie było tego problemu. Została pomoc sąsiedzka. W sobotę trochę orałem. Może w poniedziałek dokończę i do końca tygodnia zasieję. Pozdrawiam!

Posted
Ja z łubinem wyruszyłem na początku bo niemoge sobie poradzić z chwastami, cherbicydy bardzo drogie i niezłapały u mnie, już niensiałem co 25 cm tylko 12.5 jak sboże, tak samo posieje gorczyce. Pogoda rozdaje karty w tym roku, Potrzebuje tygodnia pogody, a dziś już ma padać. Wczoraj przessedłem wzdłóż lasu i agregat uprawowy nie pójdzie, w sobote rano jeszcze śnieg leżał. Bęďę musiał siać niekorzystne pola , małe klinowate i daleko ( dzierżawa )
Posted
No panowie aby do przodu ważne aby zasiać to 3 hektarowe pole domęczyłem, w sobote się grzebałem a dzis między koleinami szedł normalnie, a tak poza łubinem który będę siał pod koniec kwietnia,i gryką ,to zostało mi ze 20 arów mieszanki bo nie szło zrobić, no coż trzeba poczekać ,pogoda rzadzi sie swoimi prawami o terzeba je uszanować
Posted
Ja dziś szczęsliwie ponad plan dosiałem 4 ha owsa, jeszcze nie pada, ale taki ziąb, że chyba nie deszcz a śnieg spadnie. Dzień udany u mnie, ale jeszcze kilka takich przydałoby się, a w prognozie ma tydzień lać. Gryke to tuż przed ogrodnikami bo.zmarznie, też z 2 ha będę siał gryki ale na samym końcu bo to pole to jak mokre to traktor na pusto kreci 4 kołami do przodu a posuwa się w tył albo bok. W zeszłym roku wjechali mi tam w soje terenówką i widać po drzewach, że wciągło ich na buki, jeszcze żródło wiosną daje wode, także takie 2 ha do niczego...