Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pogoda

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2517 odpowiedzi w tym temacie

#2341 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 28 marzec 2021 - 13:08

U mnie słoneczko prawie podsuszyło, już ciut ciut i znów popadało. Znowu zrobiło się nieprzyjemnie zimno.

• 0

#2342 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 28 marzec 2021 - 14:38

chandel zbożem niełatwy temat, kasa to tylko jeden punkt, chandlowałem z gościem , zresztą zawsze jak niema komu zboza sprzedać to zostaje telefon do handlarza, rzadko trzymam do maja ale każdy rok jest inny. Tenże znajomy bierze kredyty na zboże, ale on rolnik, handlowiec ma 20 ciężarowek, w tym kilka na międzynarodówce, obroty miesieczne w milionach, jak brakuje to do banku - skupuje wszystko, a co najważniejsze i przebija wszystkich to podstawia ciężarówke, nawet na kilka dni i rolnik nie płaci za to.
Ja obawiałbym się w chandlu zbożem o jakość, bo wystarczy że ktoś nieuczciwy do parti doda ziarno skarzone, czy to chemicznie czy biologicznie lub jakościowo, sypiesz do silosa 500 czy 10000 ton i masz problem.
Znam też przypadki gdzie z wołkiem zawozili.
Tu trzeba by zasady, pokaż jak czymasz zboże a powiem ci co o nim wiesz

Fakt, ryzyko jest w każdej gałęzi rolnictwa. naciąć się łatwo, a na uczciwość liczyć nie można za bardzo. Pewność co do planów to nigdy się nie ma. Jak nie dołek świński to mleko dołuje, jak zboże nie wymarznie to może je wysuszyć gorący maj i czerwiec. Wychodzi na to, że trzeba mieć dwa kierunki hodowli, niż nastawienie się na jedną gałąź produkcji. 

• 0

#2343 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 marzec 2021 - 14:54

to bezpieczeństwo produkcji jednokierunkowej powinienł nam zabezpieczyć rząd, wszak rząd chce taniej zywności. Stety wszystko na karku rolnika.
  • 0

#2344 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 09:39

Puki co rząd podnosi koszty stałe aby niewielki rozmiar produkcji był deficytowy, albo zabrania łączenia niektórych kierunków produkcji czy programami modernizacyjnymi prowadzi do koncentracji produkcji. Przecież danie jednemu na chlewnię 900 tys. zł powoduje, że jeden ma 2000 świń a dziesięciu co mieli po 200 musi chów zlikwidować. Przykłady można mnożyć, ale nie o to chodzi.

W rolnictwie obowiązuje zasada malejącej korzyści skali. Oznacza, że bardziej korzystnie jest mieć kilka mniejszych różnych produkcji niż jedną na dużą skalę. Zwróćcie uwagę, że na całym świecie reformy rolne polegały na zmniejszaniu skali produkcji w jednym gospodarstwie, co powodowało wzrost produkcji rolnej. Jest taki raport opracowany w Wielkiej Brytanii, z którego wynika, że aby ten kraj był samowystarczalny musiałoby być ok. 3 mln gospodarstw, a jest ok. 200 tys.

Wiele krają zapobiega koncentracji produkcji. Przykład z francuskiego Code Rural (kodeksu rolniczego):

Podsekcja 3: Postanowienia mające zastosowanie do uznanych organizacji producentów z sektora owiec
D. 551-24 Dekret nr 2019-1116 z dnia 31 października 2019 r. - art. 1
Aby zostać uznaną, organizacja producentów musi mieć co najmniej 60 producentów członkowskich lub minimalną liczbę 40 000 sprzedawanych zwierząt.
W przypadku obszarów o niskim zagęszczeniu uzasadnia co najmniej 40 producentów członkowskich lub minimalną liczbę 15 000 sprzedanych zwierząt.
Terytorium o niskim zagęszczeniu oznacza terytorium, na którym zagęszczenie owiec jest mniejsze niż 10 maciorek na km2. Lista terenów słabo zaludnionych jest ustalona zarządzeniem ministra właściwego do spraw rolnictwa. Te progi uznania zostały ustalone na 20 producentów członkowskich lub 1500 zwierząt w kategorii certyfikowanych ekologicznych owiec.
Podsekcja 4: Postanowienia mające zastosowanie do uznanych organizacji producentów z sektora koziego
D. 551-25 Dekret nr 2018-313 z dnia 27 kwietnia 2018 r. - art. 1
Aby zostać uznaną, organizacja producentów ma co najmniej 10 członków i minimalną liczbę 500 wprowadzanych do obrotu zwierząt.
Podsekcja 5: Przepisy mające zastosowanie do uznanych organizacji producentów w sektorze trzody chlewnej
D. 551-26 Dekret nr 2018-313 z dnia 27 kwietnia 2018 r. - art. 1
Aby zostać uznaną, organizacja producentów ma co najmniej 50 producentów członkowskich i minimalną liczbę 200 000 sprzedawanych zwierząt.
W przypadku obszarów o niskim zagęszczeniu uzasadnia co najmniej 25 producentów członkowskich i minimalną liczbę 50 000 sprzedanych zwierząt.
Terytorium o niskiej gęstości oznacza terytorium, na którym zagęszczenie świń jest mniejsze niż 40 świń na km2. Lista terenów słabo zaludnionych jest ustalona zarządzeniem ministra właściwego do spraw rolnictwa. Progi te zostały ustalone dla 15 producentów członkowskich i 3000 zwierząt w kategorii certyfikowanych ekologicznych świń.

Pozostawiam bez komentarza. Pozdrawiam!

• 0

#2345 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 16:14

Co u nas powinno być,a co jest robione przez nasz rząd i przez inne rządy za pomocą różnych instytucji bądź osoby to niszczenie polskiego rolnika najbardziej cierpią mali ,a i więksi sie burzą np ten pacjent z agrouni on to walczy ale o swoje bo unijna krowa zapuszcza a ini nie chcą stracić dobrego źródła pod postacią dotacji ,może pisze nie zrozumiale ale chodzi o to że chcą nas wykończyć Niemcy Dania i Francja bo to oni chca rynek zbytu ,po co Polak ma produkować
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#2346 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 17:18

unia zawsze bała sie polskich mocy produkcyjnych żywności
  • 0

#2347 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 29 marzec 2021 - 22:46

A dlaczego Unia ma się bać mocy produkcyjnych żywności? Wśród 10 największych firm przetwórstwa rolno-spożywczego jedynie trzy to przedsiębiorstwa, które są w polskich rękach rodzimych przedsiębiorców. W drugiej dziesiątce też tylko trzy. Boją się mocy produkcyjnych ich własnych firm?

• 0

#2348 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 marzec 2021 - 06:56

Bała się, a teraz po wykończeniu firm polskich może swoje firmy paś na naszym terenie
  • 2

#2349 Sołtys Michał

Sołtys Michał

V.I.P

• Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 30 marzec 2021 - 12:32

18 na plusie :), słońce, wiaterek, zero chmur, normalnie wiosna w całej krasie... 

• 0

#2350 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 marzec 2021 - 19:00

A u mnie pochmurny dzień padał deszcz w nocy i dzień napadało nie dużo bo 3 litry na m2, ale w polu widziałem 2 ciągniki reszta czeka pogody
  • 0

#2351 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 marzec 2021 - 19:13

u mnie popołudniu dopiero słońce wyszło, ogólnie błoto. Miałem dzień biurowy, i pojechałem troche stali przywieźć. Ceny , glowa boli
  • 0

#2352 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 marzec 2021 - 19:19

No cena poszła w górę ja kupuje takie profile kątowniki ,w cenie złomu użytkowego to była po 2,5 a teraz po 3,9
  • 1

#2353 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 30 marzec 2021 - 20:06

3.9 to przegięcie, za odzysk. ja mam w bytomiu upatrzoną stal, nowa bez atestu, ale to cza z tone wziąć bo nie chcą gadać na mniej 2.20 - 2.80
  • 0

#2354 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 30 marzec 2021 - 20:48

No może nie do końca odzysk raczej wybiera sur lepsze sztuki z krótszych niż 6 m i sposte z krzywych itp, ale czy siak poszło w górę
  • 0

#2355 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 31 marzec 2021 - 15:45

Dziś piękny słoneczny dzień, ciągniki grają od rana a ja siedzę i czekam aż obeschnie, brakuje te dwa trzy dni takiej pogody jak dziś
  • 0

#2356 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 marzec 2021 - 19:13

U mnie też ładnie, ale błoto koło domu, pasi posiać mi łubin przed świętami, dzisiaj mi tak dzień zleciał przy obróbce stali, że nawet nie wyjechaĺem w pole, sąsiad ziemniaki sadzi, inny posiał pszenżyto, widać nie chciało mu się siewnika wyciągać bo siał ręką. 20 arów to se mógĺ
  • 0

#2357 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 kwiecień 2021 - 20:35

rano błotko po nocnym ooadzie, ale po poĺudniu wpadĺem i posiałem łubin, także siew zaczęty.
Miedzyczasie śmigłowiec kółkami kręciĺ nad polem, żartowałem do córki, że zabłądził, a 3 pola dalej za górką wylądował, policja dojechała i 3 wozy strazackie , kogoś drzewo przywaliło. Pod wieczor jak juz nikogo niebyĺo poszedĺem tam i powiem , że kawałek buka okolo 60 - 70 cm średnicy. Spora skarpa i widać , ze ktoś był pod drzewem gĺową w dół , buka wycięli z 2 metry i przenieśli do góry, a slisko jak to na liściach na ścianie wąwozu. Widać, szło na bok na dęba i po dębie zślizgnęło się na bok.
Nie ciekawy przypadek. Teren w planie zag. przestrz. Jako o szczególnych warunkach przyrodniczych, wątpie żeby ktoś miał zgode na wycięcie takiego drzewa.
  • 0

#2358 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 02 kwiecień 2021 - 20:55

No dziś znowu ładny dzień, wczoraj popadało, ale dziś i ja posiałem owies z peluchą prawie dwa hektary choć nue było łatwo , zostało z 1,5 ha i na owies koniec,potem łubin a i jęczmień ale czy na tamto pole wjadę ciężko powiedzieć może po świętach, co do wypadków to nie trudno aby sie coś stało,na złe to szybko, disam jeszcze co do pola to dołki dalo sie zrobić a górki mokro że nie idzie jechać, wszytsko na odwrót,dziwne to pole ale fakt orze je dopiero drugi rok ale ciekawie, swoje pole mam takie samo gorki mokre a gdzie nizej i to sporo da się robić
  • 0

#2359 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 kwiecień 2021 - 21:21

ciekawe te mokre górki, ale za to odpowiada budowa podłoża,.u mnie też zdażają się na górze takie bagienka, dookoła.obrobisz a do środka jak wjedziesz to zostaniesz
  • 0

#2360 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 kwiecień 2021 - 07:22

No dokładnie tak gdzie sucho jest piach a tam gdzie mokro bielic takie szare to na moich polach ,na tym co wczoraj siałem może być glina pod spodem
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych