Pogoda
#2441
Napisano 22 sierpień 2021 - 11:15
#2442
Napisano 17 styczeń 2022 - 09:59
#2443
Napisano 17 styczeń 2022 - 13:52
#2444
Napisano 17 styczeń 2022 - 16:58
Też była burza, około godziny. W biurze światło zgasło. W domu jest, ale internet światłowodowy padł i jadę na łączu zapasowym.
Jak grzmi na gołe drzewa będzie nieurodzaj - mówi stare powiedzenie. Pozdrawiam!
#2445
Napisano 17 styczeń 2022 - 19:53
albo nie tylko nie pamiętałem jak. Ogólnie rok zapowiada sie słabo
#2446
Napisano 17 styczeń 2022 - 20:36
Nie wiem co myśleć...
#2447
Napisano 18 styczeń 2022 - 01:50
A we Francji np. 3 warianty. Czesi mają największe gospodarstwa, ale dzisiaj zapowiedzieli, że będą dążyć do ich zmniejszenia i samowystarczalności żywnościowej. W zeszłym tygodniu Niderlandy zapowiedziały, że przeznaczają 25 mld euro na zmniejszenie intensywności chowu zwierząt.
Jak w Hiszpanii zniesiono obowiązek rejestracji stad świń do 5 szt. i brak bioasekuracji dla stad do 25 szt. to udało się zlikwidować ASF. No i jeszcze zakaz obchodu w przypadku zagrożenia epidemiologicznego. U nas w takim wypadku kontrola za kontrolą, i od chlewni do chlewni.
Kolego Vademecum, czy nie odnosisz wrażenia, że przy większości tych wariantów powinna być załączona lista beneficjentów? Przecież pod nich są tworzone. Olbrzymie pieniądze na kila tysięcy ha ...
Pozdrawiam!
P.s.
Tylko takie wariaty jak ja twierdzą, że wystarczą dwa warianty - dobrostan (dla gospodarstw hodowlanych i rolnictwo węglowe dla pozostałych).
#2448
Napisano 18 styczeń 2022 - 10:12
Pośrednik zbiera zyski a rolnik dostaje ochłap. Na dobrych ziemiach wali się na potęge wszelką chemie a na lichych, drobnych areałach zchodzi się do minimum bo warunki regionalne nie pozwalają na wykorzystanie maxi dawki chemi, a jednak wszystkie produkty rolne traktowane są tak samo no poza eko.
W moim terenie działki są wielkosci morgi, bardzo zadko dwoch no chyba ,że kilka jest połączonych i ja mam wysĺuchiwać o zmniejszeniu areału ? o sianiu miododajnych ? (sieje gryke, ale muszą być min 2 gatunki) Uprawach pasowych ? za PRL-u nie było doplat a rolnictwo nieźle się miało.
Żle się dzieje
#2449
Napisano 18 styczeń 2022 - 10:15
#2450
Napisano 18 styczeń 2022 - 20:39
Może i w temacie pogoda bo dotyczy zmian klimatycznych bez rozstrzygania o ich rozmiarach czy nawet samego faktu wpływu na klimat. Oferta winna być skierowana do gospodarstw nie utrzymujących zwierząt lub utrzymujących niewielką ilość zwierząt, a celem jest zgromadzenie w glebie jak największej ilości materii organicznej, co jest korzystne dla właściwości produkcyjnych i wychwytywanie CO2 z atmosfery co - zdaniem ekspertów - korzystnie wpływa na klimat.
Próchnica to zazwyczaj ¾ całkowitej substancji organicznej w glebie. Pozostała ¼ to nierozłożone resztki oraz w trakcie rozkładu (przekształcenia w próchnicę) i organizmy glebowe. Próchnica zawiera 60% węgla, 30% tlenu, 6% azotu, 1,2% fosforu, 0,9% siarki i inne składniki.
W glebie jest więcej węgla niż w powietrzu i organizmach żywych razem wziętych!
Próchnica jest podstawowym, a w przypadku gleb lekkich jedynym czynnikiem decydującym o produktywności gleby przenosząc swoje cechy na glebę:
1. Próchnica ma strukturę koloidalną (cząstek o średnicy <0,0002) co powoduje, że powierzchnie wewnętrzne cząstek próchnicy są zdolne zatrzymywać wodę wraz z rozpuszczonymi w niej substancjami (np. nawozami) w ilości ok. 20 razy większej od swojej masy. Znacząco zwiększa polową pojemność wodną nawet do 90%. Aby wytworzyć jeden gram suchej masy rośliny (łącznie z częściami roślin które nie zaliczamy do plonu), potrzeba od 130 g wody w przypadku sorga czy prosa do nawet ponad 700 g wody w przypadku roślin bobowatych (soja, lucerna). W przypadku zbóż to ziarno stanowi ok. 40% ogólnej suchej masy, jaką musi wytworzyć roślina. Aby wyprodukować 1 kilogram pszenicy, potrzeba co najmniej 90 litrów wody. Jeżeli produkujemy mięso, to zużycie wody znacznie wzrasta i w zależności od technologii może sięgnąć nawet 50 tys. litrów na wyprodukowanie 1 kg wołowiny. Średnio we Włoszech zużywa się 21,167 m3 wody na 1 kg wołowiny, a w USA 13,193 m3 wody. Szacuje się, że na wyżywienie jednego człowieka potrzeba dziennie od ok. 1,5 m3 wody w przypadku diety wegetariańskiej do ok. 4 m3 w przypadku diety mięsnej. Wraz ze wzrostem plonu potrzeba coraz więcej wody i to w okresie wegetacji, więc coraz częściej to właśnie woda będzie czynnikiem krytycznym dla plonu, a wraz z coraz większymi oczekiwaniami co do wysokości plonu jej niedobór będzie się ujawniał coraz częściej.
2. Składniki pokarmowe mogą być gromadzone w próchnicy i udostępniane roślinom od 4 do nawet 15 razy większym niż minerały ilaste (np. montmorylonit), zwłaszcza formy anionowe nawozów. Dzięki temu możemy ograniczyć ilość pogłównych zabiegów nawożenia i to właśnie tych najbardziej stratnych.
3. Próchnica wraz z wydzielinami śluzowymi drobnoustrojów stanowi lepiszcze strukturotwórcze dla mineralnych części gleby, dzięki czemu gleba utrzymuje 50% części stałych, 25% wody (przy polowej pojemności wodnej) i 25% powietrza, czyli najbardziej odpowiedni stosunek dla roślin. Organizmy żyjące w próchnicy reagują na zmiany zawartości wody w glebie i dostosowują agregację do chwilowych warunków wilgotności gleby.
4. Próchnica posiada dużą zdolność do zatrzymywania i pochłaniania na powierzchni koloidów substancji szkodliwych (np. pestycydów) aż do momentu ich rozkładu przez mikroorganizmy dzięki zdolności ich rozcieńczania (drobiny 1 g piasku mają powierzchnię breloczka do kluczy od mieszkania, a drobiny 1 g próchnicy mają łączną powierzchnię działki budowlanej).
5. W ten sam sposób reguluje odczyn gleby rozcieńczając szkodliwe jony glinu, które są źródłem zakwaszenia znacznej części polskich gleb.
6. Dzięki ciemnej barwie próchnica pochłania ciepło promieniowania słonecznego i przyśpiesza nagrzewanie się gleby. W żargonie rolników „ciepła gleba” wskazuje na jej wysoką zdolność plonotwórczą.
7. Próchnica jest źródłem węgla dla mikroorganizmów glebowych i wszystkich pozostałych składników odżywczych niezbędnych dla roślin.
Zasada jest taka, że „im mniejsza liczba rolników zajmuje się uprawianiem gleby, tym staje się ona coraz mniej żyzna”, a żyzność gleby to właśnie próchnica. W woj. małopolskim (średnia powierzchnia gospodarstwa ok. 3 razy mniejsza od średniej krajowej) zużycie nawozów na ha to ok 2/3 średniej krajowej, a plony są wyższe o jedną czwartą od średniej krajowej.
Rośliny systematycznie zużywają próchnice (np. okopowe – 800-1300 kg C ha-1 rok-1, zboża – 300-400 kg C ha-1 rok-1. Wyjątkiem są rośliny bobowate wzbogacające glebę w ok. 200 kg próchnicy rocznie, wieloletnie pastewne – ok. 700 kg próchnicy rocznie i wsiewki bobowatych 250 kg próchnicy rocznie. Należy zwrócić tu uwagę, że uprawy zubażające glebę w próchnicę zubażają nominalnie bardziej gdy poziom próchnicy jest niższy, a rośliny wzbogacające glebę w próchnicę wzbogacają bardziej na glebach ubogich (uwaga na końcu tekstu). Tona przyoranej słomy to ok. 100 kg próchnicy, obornika 40 kg, a gnojowicy 8 kg. Ściółkowy chów bydła mlecznego w stosunku do bezściółkowego zmniejsza emisję podtlenku azotu aż 13 razy, co potwierdziły badania prezentowane przez dr Kamilę Mazur.
Aktualnie (2020 r.) Polska zajmuje drugie miejsce w UE w zużyciu nawozów na ha. Rumunia zużywała w 2016 r. 38,5 kg NPK na 1 ha i plony zbóż wynosiły w tym kraju 52,2 dt/ha, a Polska zużywając 130,3 kg NPK na 1 ha osiągnęła 42,0 dt/ha. W Polsce niestety 90% gleb ma niską bądź bardzo niską zawartość próchnicy.
Rolnictwo węglowe to przede wszystkim akumulacja CO2 w glebie, a korzyści dla samej gleby opisałem wyżej. Gleba o najlepszych właściwościach rolniczych to gleba która pochłonęła i zmagazynowała duże ilości dwutlenku węgla. Zgromadzony w glebie węgiel to także podstawa do sprzedaży certyfikatów analogicznie jak w przypadku OZE.
Prochu nie wymyśliłem, bo analogiczne programy są realizowane w Finlandii, Belgii, Francji, USA czy Australii.
Pozdrawiam!
P.s.
Z ostatniej chwili: Część krajów, w tym Polska poparła rolnictwo węglowe. Pozostałe bardzo poparły.
#2451
Napisano 18 styczeń 2022 - 21:21
W dolinach próchnicy nie powinno brakować w przeciwieństwie do wyżyn z ktorych to co najlepsze spływa.
#2452
Napisano 18 styczeń 2022 - 21:33
Próchnica nie przemieszcza się bo jest koloidem. Tam gdzie uprawiane są okopowe tam brak próchnicy, stąd zawsze ziemniaki były związane ze świńmi, a buraki cukrowe z bydłem. Ale po części masz rację. Spływają części spławialne gleby, a te utrzymują poziom próchnicy w glebie (ograniczają tzw. "naturalne spalanie próchnicy"). Pozdrawiam!
#2453
Napisano 01 luty 2022 - 12:18
Sypie śnieg, ale na plusie, zapowiadają Niż i silny wiatr.
#2454
Napisano 01 luty 2022 - 17:52
#2455
Napisano 02 luty 2022 - 15:17
#2456
Napisano 02 luty 2022 - 17:19
#2457
Napisano 02 luty 2022 - 18:12
#2458
Napisano 02 luty 2022 - 19:06
+ 2 , pada deszcz, ale ciepło. generalnie porażka, a nie zima. Podobno w górach mocno przysypało.
#2459
Napisano 02 luty 2022 - 19:41
#2460
Napisano 03 luty 2022 - 12:47
+ 6 , słoneczko, wiosna w pełni chciałoby sie powiedzieć, żadnej chmurki na niebie, no po prostu pięknie, idę sadzić drzewa bananowe
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych