Vademecum Posted August 4, 2015 Report Posted August 4, 2015 u mnie kuku zwinęła się i robi za kaktusy. Quote
adam1208 Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 Wczoraj w cieniu 38 stopni, dziś zapowiada się to samo... Nie do wytrzymania już te upały.. Quote
Vademecum Posted August 6, 2015 Report Posted August 6, 2015 u mnie wczoraj preszła burza i kropiło prawie całą noc, więc nici z koszenia do jutra. Z tej okazji przywiozłem sobie nową kosę do kombajnu. Teraz wyzwanie by ją spasować do starych bagnetów. Quote
Tofik Posted August 6, 2015 Author Report Posted August 6, 2015 No to Vade... powodzenia U mnie wczoraj po południu chmurzyło sie, grzmiało i wiało ale żadnego deszczu z tego nie było ale chociaż sie trochę ochłodziło tak że do wieczora było nawet przyjemnie no a dzisiaj znowu skwarek Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Dziś kolejny dzień upałów, w cieniu od północy 29 stopni powyżej zeramam sporo drobiu, w słońcu nic nie uświadczy wszystkie zwierzaki w cieniu, jak któreś wyjdzie na słońce to zaraz w cień zmyka i chodzą z otwartymi dziobami:-(:-( dobrze że nie ma nic grubszego do roboty, bo by nie dał rady w takiej temperaturze:-(:-(:-(:-( Quote
Vademecum Posted August 7, 2015 Report Posted August 7, 2015 Kosa spasowana, ale było trudno, nie mogłem zamontować prowadnic oryginalnych bo między nożykiem, a bagnetem wychodziła 3 mm dziura. Zrobiłem prowadnice z blachy ocynk 0,8 mm i niektóre bagnety musiałem zciąć kontówką by je podnieść wyżej.Działa, ale na,następny sezon kupuje nowe bagnety. 70 zł szt. 24 szt. podwujne Quote
Robert ;-) Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 Dzisiaj temperatura skoczyła ponad 30 stopni, bez komentarza a ma tak być jeszcze kilka czy kilkanaście dni jak dla mnie masakra Quote
troszkin Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 U mnie w cieniu było 39,5stopniWoj opolskie pow olesno Quote
troszkin Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 A w słońcu to skali brakło Nic tylko zdechnac Quote
Tofik Posted August 8, 2015 Author Report Posted August 8, 2015 Ja jak patrzyłem kolo 15ej to było 36 w cieniu no ale za to jutro niedziela wiec można poleniuchować Pozdrawiam Quote
troszkin Posted August 8, 2015 Report Posted August 8, 2015 Tofik jakie województwo i miejscowość Quote
Vademecum Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 Niedziela, a ja idę sobie przeładować jęczmień i mam zamiar skończyć z nim dziś. Nawet nie jest tak źle z plonem. Quote
adam1208 Posted August 9, 2015 Report Posted August 9, 2015 Upał cały czas, wytrzymać nie można... Quote
Tofik Posted August 9, 2015 Author Report Posted August 9, 2015 Tofik jakie województwo i miejscowość Województwo świętokrzyskie powiat sandomierski gmina Wilczyce miejscowość Daromin Godzina 11ta i już niezła patelnia i ani wiaterku Pozdrawiam Quote
troszkin Posted August 10, 2015 Report Posted August 10, 2015 Ja zapisuje kiedy występuje opad deszczu ostatni deszcz był u mnie 42 dni temu a tu dzisiaj prosze deszcz Quote
VoYtek8 Posted August 15, 2015 Report Posted August 15, 2015 U mnie w Mazowieckim upały nadal trwają, deszczu od kilku tygodni nie było. Na polach twardo, wszystko co nie jest regularnie podlewane schnie na wiór. Mam nadzieję że sytuacja się poprawi, bo z tego co słyszałem ludzie domagają się już wprowadzenia stanu klęski żywiołowej. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 25, 2015 Report Posted August 25, 2015 No nareszcie pada u mnie na wsi,trochę popaduje a w stolicy leje porządnie przynajmniej na woli. Quote
Vademecum Posted August 25, 2015 Report Posted August 25, 2015 u mnie pokropiło tylko, a kuku cieniutko zapowiada się.... Pasuje też coś posiać na zimę, a tu popiół..... Quote
Robert ;-) Posted August 25, 2015 Report Posted August 25, 2015 Padało może z godzinę powoli ale to wszystko mało, cóż jutro resztę ścierniska będę niszczył, vademecum nie zawsze mamy to chcemy ale jak na ten rok zbiory były dobre by najmniej w mojej okolicy, kuku to wyschlo na pniu i ziarna ciężko będzie ukosic , na Targu juz poszło w górę ziarno kuku Quote
Tofik Posted August 25, 2015 Author Report Posted August 25, 2015 Witam u mnie pada gdzieś od 15tej z tym że nie jest to jakiś mocny deszcz tylko taka mżawka no ale jak by tak całą noc ciapało no to coś powinno namoknąć tak więc może moja kapusta sie uratuje Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted August 25, 2015 Report Posted August 25, 2015 osobiście na plon zboża nie narzekam, ale powinno być więcej. U mnie kuku jeszcze zielona, ale prawie połowę niższa niż rok temu. Ziarno mleczno woskowe, 2/3 kolby zaziarnione. 2x sypałem mocznik na kuku bo po pierwszej dawce nic jej nie ruszyło, żółkła.Tu nie będzie ciekawie z plonem.Podobno jakieś decyzje rząd podją w związku z suszą w rolnictwie. Nic nie wiem natomiast wyczytałem, że klęski suszy nie ogłosili. Quote
adam1208 Posted August 26, 2015 Report Posted August 26, 2015 U mnie też wczoraj popadało, ale to wszystko mało. do 20tej talerzowałem, dziś od 6 do 8 też a sąsiad na polu obok siał rzepak...Co do plonów jak na tak suchy rok to nie narzekam, myślałem że będzie dużo gorzej Quote
machine Posted August 26, 2015 Report Posted August 26, 2015 Od jutra ma być podobno znowu bardzo gorąco, zobaczymy co z tego wyjdzie Quote
adam1208 Posted September 2, 2015 Report Posted September 2, 2015 U mnie całą noc grzmiało ale bez opadów, teraz zerwał się wiatr i pokropuje. Mam nadzięje że popada Quote
Recommended Posts