Jump to content

Recommended Posts

Posted
u mnie wczoraj preszła burza i kropiło prawie całą noc, więc nici z koszenia do jutra. Z tej okazji przywiozłem sobie nową kosę do kombajnu. Teraz wyzwanie by ją spasować do starych bagnetów.
Posted

No to Vade... powodzenia :)

U mnie wczoraj po południu chmurzyło sie, grzmiało i wiało ale żadnego deszczu z tego nie było :( ale chociaż sie trochę ochłodziło tak że do wieczora było nawet przyjemnie :) no a dzisiaj znowu skwarek :(

Pozdrawiam

Posted

Dziś kolejny dzień upałów, w cieniu od północy 29 stopni powyżej zera

mam sporo drobiu, w słońcu nic nie uświadczy wszystkie zwierzaki w cieniu, jak któreś wyjdzie na słońce to zaraz w cień zmyka i chodzą z otwartymi dziobami:-(:-( dobrze że nie ma nic grubszego do roboty, bo by nie dał rady w takiej temperaturze:-(:-(:-(:-(

Posted

Kosa spasowana, ale było trudno, nie mogłem zamontować prowadnic oryginalnych bo między nożykiem, a bagnetem wychodziła 3 mm dziura. Zrobiłem prowadnice z blachy ocynk 0,8 mm i niektóre bagnety musiałem zciąć kontówką by je podnieść wyżej.

Działa, ale na,następny sezon kupuje nowe bagnety. 70 zł szt. 24 szt. podwujne

Posted

Tofik jakie województwo i miejscowość ;)

Województwo świętokrzyskie powiat sandomierski gmina Wilczyce miejscowość Daromin :)

Godzina 11ta i już niezła patelnia i ani wiaterku  :(

Pozdrawiam

Posted

U mnie w Mazowieckim upały nadal trwają, deszczu od kilku tygodni nie było. Na polach twardo, wszystko co nie jest regularnie podlewane schnie na wiór. Mam nadzieję że sytuacja się poprawi, bo z tego co słyszałem ludzie domagają się już wprowadzenia stanu klęski żywiołowej. Pozdrawiam :)

• 2 weeks later...
Posted

Padało może z godzinę powoli ale to wszystko mało, cóż jutro resztę ścierniska będę niszczył,

vademecum nie zawsze mamy to chcemy ale jak na ten rok zbiory były dobre by najmniej w mojej okolicy, kuku to wyschlo na pniu i ziarna ciężko będzie ukosic , na Targu juz poszło w górę ziarno kuku

Posted

Witam u mnie pada gdzieś od 15tej z tym że nie jest to jakiś mocny deszcz tylko taka mżawka :) no ale jak by tak całą noc ciapało no to coś powinno namoknąć tak więc może moja kapusta sie uratuje :)

Pozdrawiam

Posted

osobiście na plon zboża nie narzekam, ale powinno być więcej. U mnie kuku jeszcze zielona, ale prawie połowę niższa niż rok temu. Ziarno mleczno woskowe, 2/3 kolby zaziarnione. 2x sypałem mocznik na kuku bo po pierwszej dawce nic jej nie ruszyło, żółkła.

Tu nie będzie ciekawie z plonem.

Podobno jakieś decyzje rząd podją w związku z suszą w rolnictwie. Nic nie wiem natomiast wyczytałem, że klęski suszy nie ogłosili.

Posted

U mnie też wczoraj popadało, ale to wszystko mało. do 20tej talerzowałem, dziś od 6 do 8 też a sąsiad na polu obok siał rzepak...

Co do plonów jak na tak suchy rok to nie narzekam, myślałem że będzie dużo gorzej