VoYtek8 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 Ja te późniejsze ziemniaki zawsze sadze przed 1 maja, a wczesne to staram się jak najwcześniej gdy tylko jest pogoda, a nie jak teraz. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 kolego jak dobrze pójdzie to w pole wyjedziesz pod koniec kwietnia albo na początku maja . Ten rok będzie nieciekawy dla plantatorów zbóż i nie tylko . Ci najwięksi gospodarze będą piszczeć bo zboże w tym roku nie będzie najlepszej jakości . A prosięta na targowiskach będą za pół darmo bo ludzie nie będą mieli za co je wyżywić. Ogólnie kupców też będzie mniej no chyba że ktoś zgromadził jakieś zapasy zboża. Z sianami w tym roku też nie będzie najlepiej jest początek kwietnia a w maju zawsze łąkę sie kosiło i trawę suszyło a teraz teraz to trawe bedzie się kosiło może na koniec czerwca albo dopiero w lipcu przy takiej pogodzie Quote
VoYtek8 Posted April 3, 2013 Report Posted April 3, 2013 A ja myslę że zboże w miarę wyjdzie tylko że żniwa będą późniejsze, zboża raczej będą w cenie bo trochę wymarzło i śnieg zniszczył, zwierzęta też w zimę nie próżnowały i swoje na polach niestety zrobiły. Wielu większych gospodarzy na pewno będzie wolało zasiać kukurydzę niż zboże bo czas siewu zbóż był tydzień- dwa temu, a za oknem dalej biało, więc mogą zamiast zboża zasadzić kukurydzę bo na to czas jest do maja, a nawet później można to zrobić. Podsumowując z doświadczenia wiem że zboża będzie w tym roku mało i pewnie będzie w miarę w cenie (z resztą już jest), a kukurydzy będzie nadprodukcja. Pozdrawiam Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Co do zboża to też byłbym ostrożny,czy na pewno wyjdzie na czas? Zima potrafi wiele zdziałać i zniszczyć,w sensie plonów,upraw i już nie jeden rolnik się o tym przekonał. No poczekamy,zobaczymy. Do połowy kwietnia nie ma szansy na poprawę pogody. Quote
pawelxy1 Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 W końcu poczułem świeży powiew wiosny:) A wy też to czujecie?;d Quote
VoYtek8 Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Ja przed chwilą wróciłem do domu i czuje że na dworze jest mnóstwo śniegu i jest mi zimno w nogi, więc gdzie tu wiosna? Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 ja już miału dokupowałem, ale nic się na to nie poradzi Quote
VoYtek8 Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Opał opałem, ale kiedy w pole wyjdziemy? Pozdrawiam Quote
simson54 Posted April 6, 2013 Report Posted April 6, 2013 ja myśle że na koniec kwietnia się da rade wyjechać a jak nie no to w maju Quote
simson54 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 Kolego Tofikarius 15 masz w poniedziałek życze powodzenia że wyruszysz w pole przy takiej pogodzie :PP Quote
Rolnik12145 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 W podlaskim po dzisiejszym deszczu widać lekko górki na polu i miedzę, ale na dołach jeszcze ze 35cm śniegu:( Quote
VoYtek8 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 A u mnie jest już dobrze, śnieg jest tylko miejscami ale to takie małe obszary w dołkach, więc jest dobrze. Tyle że wczoraj i dziś pada deszcz, a i tak jest bardzo mokro. Myślę że 15-20 u mnie można spokojnie jechać w pole. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted April 14, 2013 Report Posted April 14, 2013 a z kolei u mnie śniegu brak i już wyjeżdżają gospodarze na pole ja na łąke nawóz posiałemI ciepło 9 stopni wczoraj o 23.00 było a dziś ma być 17 w dzień;d Quote
simson54 Posted April 14, 2013 Report Posted April 14, 2013 ja na pole planuje w tym tygodniu wyjechać w pole chociaż zasiać nawóż myśle że tak koło środy to spokojnie będzie się dało wjechać w pole Quote
kubusjettaII Posted April 14, 2013 Report Posted April 14, 2013 po trawach posiałem wczoraj, jak się nie zmieni to koło środy będę chciał siać. Quote
Robert ;-) Posted April 14, 2013 Report Posted April 14, 2013 U mnie wczoraj dopiero stopnial śnieg na polach stoi woda lub bagno jest żeby wyjechać w pole trzeba tydzień dobrej pogody,pozdrawiam wszystkich. Quote
pawelxy1 Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 Tofikarius no mój rzepaczek dostał nawozu i rośnie ładnie. Tak samo trawka dostała nawozu i już puszcza;dNiedługo trzeba zasadzić ziemniaczki;d Wpierw może nakręcę filmek z kultywacjiU mnie ciepło ale dziś ma być burza także nie za ciekawie Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted April 17, 2013 Report Posted April 17, 2013 u mnie już tylko ziemniaczki, reszta zrobiona. Quote
pawelxy1 Posted April 18, 2013 Report Posted April 18, 2013 Jutro albo w sobotkę kultywatorem przejadę. Co o tym sądzicie bym sam wziął od sąsiada i nie czekał na tatęciągnik z kultywatorem i sam uprawić?? Tylko boję się że zakopię się bo na środku pola jest grząsko. Quote
pawelxy1 Posted April 19, 2013 Report Posted April 19, 2013 Przemku ok ale wiesz nie mój ciągnik i wiesz;dJak się zakopię to bd miał zjebek od sąsiada;d Quote
pawelxy1 Posted April 20, 2013 Report Posted April 20, 2013 Heh tatuś powiedział że może dziś bd uprawiali pole.;dJeśli ja bym nie był za sterami to na 100% bd filmik;dAle ja siedziałem w ciągniku rok temu i nawet nie wiecie jak za nim tęsknię;( Quote
VoYtek8 Posted April 21, 2013 Report Posted April 21, 2013 Ja mam już wczesne zasadzone w piąteczek, sadzeniaki na późniejsze stoją już w garażu w skrzynkach i tylko czekają aż je wysadzę. Myślę że będę sadził jakoś ok. 1 maja. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted April 26, 2013 Report Posted April 26, 2013 Tofikarius ja już posadziłem i jest z tego filmik niedługo dodam;dA sadziłem w wtorek nawet troszkę sam jeździłem ale kopał się w chu*;d Quote
Recommended Posts