Jump to content

Recommended Posts

Posted
kolego jak dobrze pójdzie to w pole wyjedziesz pod koniec kwietnia albo na początku maja . Ten rok będzie nieciekawy dla plantatorów zbóż i nie tylko . Ci najwięksi gospodarze będą piszczeć bo zboże w tym roku nie będzie najlepszej jakości . A prosięta na targowiskach będą za pół darmo bo ludzie nie będą mieli za co je wyżywić. Ogólnie kupców też będzie mniej no chyba że ktoś zgromadził jakieś zapasy zboża. Z sianami w tym roku też nie będzie najlepiej jest początek kwietnia a w maju zawsze łąkę sie kosiło i trawę suszyło a teraz teraz to trawe bedzie się kosiło może na koniec czerwca albo dopiero w lipcu przy takiej pogodzie
Posted
A ja myslę że zboże w miarę wyjdzie tylko że żniwa będą późniejsze, zboża raczej będą w cenie bo trochę wymarzło i śnieg zniszczył, zwierzęta też w zimę nie próżnowały i swoje na polach niestety zrobiły. Wielu większych gospodarzy na pewno będzie wolało zasiać kukurydzę niż zboże bo czas siewu zbóż był tydzień- dwa temu, a za oknem dalej biało, więc mogą zamiast zboża zasadzić kukurydzę bo na to czas jest do maja, a nawet później można to zrobić. Podsumowując z doświadczenia wiem że zboża będzie w tym roku mało i pewnie będzie w miarę w cenie (z resztą już jest), a kukurydzy będzie nadprodukcja. Pozdrawiam :)
Posted
A u mnie jest już dobrze, śnieg jest tylko miejscami ale to takie małe obszary w dołkach, więc jest dobrze. Tyle że wczoraj i dziś pada deszcz, a i tak jest bardzo mokro. Myślę że 15-20 u mnie można spokojnie jechać w pole. Pozdrawiam :)
Posted

Tofikarius no mój rzepaczek dostał nawozu i rośnie ładnie. Tak samo trawka dostała nawozu i już puszcza;d

Niedługo trzeba zasadzić ziemniaczki;d Wpierw może nakręcę filmek z kultywacji

U mnie ciepło ale dziś ma być burza także nie za ciekawie

Pozdrawiam :D

Posted

Jutro albo w sobotkę kultywatorem przejadę. Co o tym sądzicie bym sam wziął od sąsiada i nie czekał na tatę

ciągnik z kultywatorem i sam uprawić??

Tylko boję się że zakopię się bo na środku pola jest grząsko.

Posted

Heh tatuś powiedział że może dziś bd uprawiali pole.;d

Jeśli ja bym nie był za sterami to na 100% bd filmik;d

Ale ja siedziałem w ciągniku rok temu i nawet nie wiecie jak za nim tęsknię;(

Posted
Ja mam już wczesne zasadzone w piąteczek, sadzeniaki na późniejsze stoją już w garażu w skrzynkach i tylko czekają aż je wysadzę. Myślę że będę sadził jakoś ok. 1 maja. Pozdrawiam :)