rafaello3 Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 kolego p1a2w3 w telewizji trąbią ,że u Ciebie często gęsto pada .To jak to jest ?.Kolego simson54 u mnie też zaczynają kosić jęczmienie ozime i z tego co widzę ,to w tym roku ładnie sypią ,a cała reszta za wyjątkiem pszenżyta ozimego to będzie cienko .Pozdrawiam . Quote
przemek2092 Posted July 3, 2014 Report Posted July 3, 2014 Dzisaj było pięknie a szykują sie jeszcze ładniejsze dni Quote
p1a2w3 Posted July 4, 2014 Report Posted July 4, 2014 kolego p1a2w3 w telewizji trąbią ' date='że u Ciebie często gęsto pada .To jak to jest ?.Kolego simson54 u mnie też zaczynają kosić jęczmienie ozime i z tego co widzę ,to w tym roku ładnie sypią ,a cała reszta za wyjątkiem pszenżyta ozimego to będzie cienko .Pozdrawiam .[/quote'] tak ogólnie to pada bardziej na północny zach u mnie 2 dni temu były burze i przeszły bokiem tylko trochę kropiło (wschodnia część wielkopolski) Quote
simson54 Posted July 4, 2014 Report Posted July 4, 2014 eee z pszenżytem ozimym nie bd aż tak źle Głowa do góry Rafaello 3 Quote
macias_1@wp.pl Posted July 6, 2014 Report Posted July 6, 2014 tez tak mysle u mnie geste bardzo a 6 klasa ziemi...Licze 3 t z hektara albo troche lepiej Quote
simson54 Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 jutro akcja podorywka popadało więc można coś działać Quote
przemek2092 Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 Dzisaj u mnie też padało i burzowo cały dzień ;D i straaasznie duszno Quote
rafaello3 Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 U mnie w nocy też wlało solidnie to susza się skończyła na jakiś czas Quote
Robert ;-) Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 Dziś w robocie na hali było ponad 35 stopni:-( ale pogoda by się przydała tak kilka dni w końcu żniwa tuż tuż .tylko bez burz. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 9, 2014 Report Posted July 9, 2014 Żniwa tuż tuż i póki co pogoda sprzyja,oby tak dalej bo mieliśmy kilka upalnych dni,więc wszystko zmierza ku dobremu,teraz lekkie fronty atmosferyczne i ochłodzenie,ale ponoć tylko 2-3 dniowe. Quote
przemek2092 Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 Jak u was pogoda w żniwa ? u mnie w powiecie kaliskim do dnia dzisiejszego było bez deszczu i żniwa szły jak burza, dzisaj jest deszczyk i dobrze bo kukurydza bardzo słabo wyglądała, a i dzień oddechu od żniw też sie przyda a u was jak tam ? Quote
Robert ;-) Posted July 24, 2014 Report Posted July 24, 2014 Miałem dziś kosic żyto, ale wczoraj tak dolało ze nie ma szans teraz pogoda się zrobiła słonko świeci wiec może jutro się coś zetnie okolice Mińska maz. Quote
Tofik Posted July 25, 2014 Author Report Posted July 25, 2014 U mnie pogoda po prostu masakra co troch to deszcz tak wiec co sie ukradnie z pola to twoje.Sam do pszenicy robiłem 3 podejścia do nie całych 2ha tak wiec nie ciekawie to u mnie wygląda.Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 25, 2014 Report Posted July 25, 2014 Ja na razie nie liczę na żniwa zapowiada się że trochę poczekam. Quote
przemek2092 Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 W powiecie kaliskim codziennie burze, dzisaj w nocy tez padalo, pocieszenie takie ze cieplo Quote
lottomito Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 Ciepło plus wilgoć równa się grzyby. Te w lesie już są a te w uprawach zaraz bedę Quote
przemek2092 Posted August 5, 2014 Report Posted August 5, 2014 Sam bym sie chetnie przeszedl jesli grzyby sie pojawia a dzis znow padalo Quote
przemek2092 Posted August 12, 2014 Report Posted August 12, 2014 Wczoraj od rana padalo ale dzis swieci piekne slonce ale powietrze chlodne jest takie z rana Quote
rafaello3 Posted August 14, 2014 Report Posted August 14, 2014 U mnie pada prawie co dzień od soboty i susza już się skończyła po pamiętnej nawałnicy z 4 sierpnia gdzie piorun spalił mi komputer ,antanę i zasilacz wszystko było odłączone plus trzy telefony stacjonarne i uszkodził komin .Grad na szczęście tylko częściowo uszkodził liście w kuku a tak to drzewa i owoce też . Quote
massay1 Posted August 19, 2014 Report Posted August 19, 2014 Pogoda porażka. Znajomy ma ponad 100 hektarów zboża i nie jest wstanie suszyć. Kiepska wilgotność ziarna i czeka . I tak czeka do teraz a pszenżyto już kiełkuje w kłosach. Ja mam posianą gorczyce i też nawala. Kiepski rok. Quote
przemek2092 Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 to nie ciekawie... u nas już puste pola są pogoda taka w kratkę więc sie nie dziwie,dzisaj wiało i zimno jak nie wiem było... Quote
grzepaku1 Posted August 20, 2014 Report Posted August 20, 2014 w moim rejonie już dawno po żniwach a pogoda płata figle jedni mają za dużo deszczu a u mnie susza jakiej dawno nie było Quote
massay1 Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 Na południu polski zboża dochodzą później niż w centralnej i północnej części. Byłem w zeszłym tygodniu nad morzem to jadąc przez Polskę faktycznie już pusto. Quote
rafaello3 Posted August 21, 2014 Report Posted August 21, 2014 massay1 kolego takich nowości to już dawno nie słyszałem .Każdy wie ,a przynajmniej słyszał ,że zboża i rzepaki dochodzą na południu szybciej o dwa tygodnie niż u mnie na północy .Pozdrawiam .ps jedynie pogoda ma wpływ w tym roku na przebieg żniw . Quote
massay1 Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 Ciekawe od kiedy. Im wyżej w góry tym później zaczyna się pracę w polu. Na wiosnę północ a na pewno centralna polska jest przynajmniej 3 tygodnie wcześniej w polu. Ziemie na południu gorsze znów opóźniają wegetacje nie mówiąc o tym że o plonach jak np. na zachodzie polski to można tylko pomarzyć. Zresztą jechałem nad może dwa tygodnie temu, w zeszłą sobotę wracałem. Zboża już w polu nie zobaczysz a u nas jeszcze stoi. Nie mam na myśli całego południa tylko terenów górzystych na południu takich jak moje.Zainteresuj się dokładnie bo jesteś w błędzie. Quote
Recommended Posts