Jump to content

Recommended Posts

Posted
kolego p1a2w3 w telewizji trąbią ,że u Ciebie często gęsto pada .To jak to jest ?.Kolego simson54 u mnie też zaczynają kosić jęczmienie ozime i z tego co widzę ,to w tym roku ładnie sypią ,a cała reszta za wyjątkiem pszenżyta ozimego to będzie cienko .Pozdrawiam .
Posted

kolego p1a2w3 w telewizji trąbią ' date='że u Ciebie często gęsto pada .To jak to jest ?.Kolego simson54 u mnie też zaczynają kosić jęczmienie ozime i z tego co widzę ,to w tym roku ładnie sypią ,a cała reszta za wyjątkiem pszenżyta ozimego to będzie cienko .Pozdrawiam .

[/quote']

tak ogólnie to pada bardziej na północny zach u mnie 2 dni temu były burze i przeszły bokiem tylko trochę kropiło (wschodnia część wielkopolski)

• 3 weeks later...
Posted
Jak u was pogoda w żniwa ? u mnie w powiecie kaliskim do dnia dzisiejszego było bez deszczu i żniwa szły jak burza, dzisaj jest deszczyk i dobrze bo kukurydza bardzo słabo wyglądała, a i dzień oddechu od żniw też sie przyda ;) a u was jak tam ?
Posted

U mnie pogoda po prostu masakra co troch to deszcz tak wiec co sie ukradnie z pola to twoje.

Sam do pszenicy robiłem 3 podejścia do nie całych 2ha tak wiec nie ciekawie to u mnie wygląda.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted
U mnie pada prawie co dzień od soboty i susza już się skończyła po pamiętnej nawałnicy z 4 sierpnia gdzie piorun spalił mi komputer ,antanę i zasilacz wszystko było odłączone plus trzy telefony stacjonarne i uszkodził komin .Grad na szczęście tylko częściowo uszkodził liście w kuku a tak to drzewa i owoce też .
Posted
Pogoda porażka. Znajomy ma ponad 100 hektarów zboża i nie jest wstanie suszyć. Kiepska wilgotność ziarna i czeka . I tak czeka do teraz a pszenżyto już kiełkuje w kłosach. Ja mam posianą gorczyce i też nawala. Kiepski rok.
Posted
massay1 kolego takich nowości to już dawno nie słyszałem .Każdy wie ,a przynajmniej słyszał ,że zboża i rzepaki dochodzą na południu szybciej o dwa tygodnie niż u mnie na północy .Pozdrawiam .ps jedynie pogoda ma wpływ w tym roku na przebieg żniw :).
Posted

Ciekawe od kiedy. Im wyżej w góry tym później zaczyna się pracę w polu. Na wiosnę północ a na pewno centralna polska jest przynajmniej 3 tygodnie wcześniej w polu. Ziemie na południu gorsze znów opóźniają wegetacje nie mówiąc o tym że o plonach jak np. na zachodzie polski to można tylko pomarzyć. Zresztą jechałem nad może dwa tygodnie temu, w zeszłą sobotę wracałem. Zboża już w polu nie zobaczysz a u nas jeszcze stoi. Nie mam na myśli całego południa tylko terenów górzystych na południu takich jak moje.

Zainteresuj się dokładnie bo jesteś w błędzie.