Jump to content

Recommended Posts

Posted
ja już posiałem posadziłem i czekam aż urośnie najpiierw jednak musiałem ciągnik przygotować do nowego sezonu zakupiłem nowy siewnik zbożowy bo wcześniej nie miałem tylko po wsi latałem i pożyczałem a teraz mam swój i kiedy bede chciał to sobie pojade i zasieje Pozdrawiam wszystkich :)
Posted

Mi właśnie chodzi na młodego rolnika by dostać te około 70 tys zł.

Hektar niedługo bd posiadał i teraz właśnie po gimnazjum jak chcę na zaoczne tech rolnicze to wykształcenie średnie starczy na młodego rolnika? Czy potrzebowałbym wyższe?

Posted

To my którzy nic nie mamy pola nie możemy dostać nawet szansy rozpocząć tej działalności gospodarczej??

Każdy ma szanse na rozpoczęcie działalności tylko trzeba wszystko zrobić z głową, czasem z 20 arów jest większy zysk niż z 2ha tylko trzeba wiedzieć co uprawiać. Z resztą czy jeśli ktoś chce uprawiać ziemię musi ją mieć? Przecież zawsze można wziąść dzierżawę, na niej się dorobić i wtedy wziąść się za kupno ziemi. Jest takie mądre powiedzenie "nie od razu Kraków zbudowano", pomyśl co by było gdyby każdy od tak mógł zostać rolnikiem i mieć nie wiadomo ile ziemi? Do spełnienia marzeń (sądzę że Twoim jest założenie gosp.) trzeba dążyć powoli swoją pracą. Nie możesz od razu kupić 10 czy 20 hektarów, to kup 0.5ha i dalej zbieraj pieniądze aż będziesz miał to co sobie zaplanowałeś. Pozdrawiam :)

Posted
To chyba o mnie mówili w tych wiadomościach wody to ja na polach mam tyle że ze dwie wioski bym obdzielil u mnie nikt nawet owsu nie posial na ląkach woda stoi normalne bagno.z tydzień trzeba czekać zanim da się coś robić ja w tym roku to już nie wiem czy owies siać,normalnie zalamka;-[ .
  • 2 weeks later...
Posted
No co prawda to prawda,w tym roku pogoda nas nie oszczędziła i to miesięczne opóźnienie widać niemal w każdej z branży,nie tylko w rolnictwie,sadownicy także mają duży problem. teraz trawa szybko poszła w górę,lada moment czeka nas koszenie. Ale to dobrze,bo chyba wszystko wraca do normy.
  • 2 weeks later...
Posted

Noi ladnie napadalo tyle ze z tego co widze w tv to miejscami nie ciekawie to wszystko wyglada Ja mialem gradobicie 2 lata temu (jak kuze jajo) wiec wspulczuje wszystkim strat poniesionych przez ulewy i wichury

Pozdrawiam

Posted
Wlkp powiat kaliski też dosyć mokry, na cięższych ziemiach woda stanęła i stoi do tej pory, żytka już wszystkie leżą ;P mam nadzieje że deszczu za dużo już nie będzie, teraz potrzebne jedynie słońce i wyższa temperatura ;)
Posted

Jak tam Pawle ta twoja stodola?

wygoiles sie juz?

Pozdrawiam

Teraz tak i gdy będę miał wolną chwilę to zrobię remont tej stodoły i gdy oczywiście nie bd padało bo na razie codziennie pada i to mnie już irytuje;/

Posted
W domowej piwnicy wody trochę miałem, teraz już znika i dziennie wynosze po 3 wiaderka, ale były dni że wynosiłem 25 wiader pełnych wody. I jeszcze woda wyszła w piwnicy co buraki trzymałem, ale już w zimę je sprzedałem i teraz stoi pusta. Pozdrawiam :)
Posted
no ta pogoda panowie to jedna wielka porażka ciągle pada pada i pada a ziele w polu rośnie u sąsiada mieszanka cała żółta nic z niej nie bedzie raczej ponad hektar pola bedzie miał do zaorania bo jak będzie tak dalej nom to marne szanse by coś z niej było w ziemniakach w radlinach woda stoi przekichane ten rok dla nas rolników to jedna wielka porażka wszystko będzie drogie bo nic nie urośnie ludziom w ogródku i na polu bo ciągle pada i pada a ziemia nie ma już gdzie tej wody zgromadzić
Posted

Tofikarius a jak mam się do ciebie zwracać?

U mnie wczoraj było nawet nawet i nie padało dziś już w nocy zaczęło lać;/

I ma być podobnie przez ten tydzień

Nie rozumiem Pawle twojego pytania?

A co do deszczu to juz powoli masakra sie w polu robi bo zbyt duzo deszczu nic dobrego nie przyniesie:(

Pozdrawiam

Posted
u mnie na wsi jeszcze nikt łąki nie skosił i nie wysuszył siana bo ciągle leje i leje kilku osobom udało się zrobić kiszonke i nic więcej a łąki o tej porze to już dawno powinny być pokoszone