Jump to content

Recommended Posts

Posted

U mnie pochmurno ale nie szaro. Woda w basenie kaczek zamarzła na 6 mm. Teraz jest 0 stopni Celsjusza. Zima ma już się ku końcowi i już chyba można zacząć ją podsumowywać. U mnie było kilka mroźnych dni ale temperatura nigdy nie spadała poniżej -20 stopni w nocy i poniżej -16 w najcieplejszej porze dnia. Można przyjąć że była łagodna gdyż u mnie po 20 lutym  trakie spoadki właściwie się nie zdarzały od 1987 r.. Przeglądając Forum zwróciłem uwagę że zima, a właściwie jej „tęgość” była w tym roku bardzo zróżnicowana. U większości z nas zima przebiegała łagodnie podobnie jak u mnie, ale jednego z kolegów z Mazowieckiego zima była wyjątkowo surowa. Pojawił się u tej zimy u niego nawet pingwin, co wskazuje na nawet nie na arktyczną zimę, ale wprost na antarktyczną zimę. Pingwina widać wyraźnie na zdjęciach które zostały przez tego kolegę zamieszczone w galerii.
http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/568-g%C4%99sia-rodzina/
http://www.rolnik-forum.pl/gallery/image/569-g%C4%99si/
Byłem przekonany, że polski biegun zimna znajduje się w okolicy Suwałk, a tymczasem jest on w sąsiednim województwie od którego mieszkam zaledwie kilka kilometrów.
Pozdrawiam wszystkich na Forum!

P.s.

:D

Posted

No kolego simson, ja dziś około południa  przejeżdżałem przez Częstochowę i szczególnie obserwowałem gniazda boćków i łudziłem się, że choć jednego zobaczę, bo one zwiastują wiosnę..... Jechałem od Dąbrowy gór. przez Woźniki, Lubliniec, Kluczbork - z powrotem Częstochowa, Olsztyn , Szczekociny.....

Ani jednego klekota nie widziałem !!!!!!!!!!  Przez całą drogę towarzyszyło mi słońce, a wiatru nie odczułem :)

Posted
dziś pogoda średnia, ale co mnie zaciekawiło to widok siedmiu kluczy dzikich gęsi w niewielkich odległościach. Piękne i niepowtarzalne widowisko. Natomiast wożąc nawóz obserwowałem przy trasie gniazda klekotów przejeżdżając obok siedmiu. Nie widziałem ani jednego. Czyżby zima nie odpuszczała i zamierzała wrócić ?
Posted

u mnie na północnych stokach grubo śniegu, polne drogi miejscami metr śniegu. W piątek pojechałem skrutem przez pola i skończyło się cofaniem na długości około 4 km.

Dziś w tej chwili zaczyna przedzierać się słoneczko, jest optymistycznie :)

Posted

Witam :)  Apropo optymizmu, dzisiaj rano wyjeżdżając z domu widziałem bezchmurne i słoneczno niebo. Pozytywnie nastawiony, zostałem zaskoczony silnym wiatrem oraz dużym zachmurzenie

(tzn. świata nie było widać :D) oraz deszczem ze śniegiem gdzieś przed południem. Następnie po upływie dosłownie godziny wyszło rażące słońce. Wnioski, pogoda zmienna jak kobieta jest :D Czuje, że zima jeszcze długo będzie nas zaskakiwać..

Posted

U mnie mazowieckie do południa było słonecznie i ciepło;-) a około 13 zrobiło się pochmurno i wiatr zaczął wiać :-( opadów na szczęście brak.ale ci mądrzy synoptycy coś o zimie mówią wiec kto wie?

prawda taka że to początek marca, więc wszystko możliwe.

Posted

A u mnie między 17-stą a 18-stą spadło około 10 cm śniegu, a wcześniej co wydaje mi się anomalią to ostro wielokrotnie zagrzmiało i było kilka błyskawic.

Rano przyszedł dziki kocurek z lasu, a on zawsze przychodzi na załamanie pogody i tak sobie pomyślałem ciekawe, słońce świeci ale coś się wydarzy i ta śnieżyca.... Brrrrrr.....   tak się zastanawiałem bo boćków niema.....  Wiosna się ociąga, a natura jest nie omylna.

leśny kocurek przychodzi do domu jak ma padać śnieg, grad, wichury, albo wielodniowy deszcz. Nieomylny synoptyk....

Posted

Widzę, że nie tylko u mnie anomalia pogodowe wystąpiły ;) A swoją drogą fajnego masz tego synoptyka i ciekawie przekazujesz swoje spostrzeżenia. Widać, że żyjesz z natura za pan brat :D Pozdrawiam ;)