pawelxy1 Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 simson54 właśnie łąki teraz w tym okresie się ma kosić ale nie można;/ tofikarius jak masz na imię w sensie;d Quote
simson54 Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 U mnie na polu jak bd dalej padał deszcz to z mieszanki którą mam zasiane ok 2 hektary pola nic nie będzie bo zrobi się cała żółta i zgnije z ziemniakami też nie bedzie ciekawie wtedy zapale swoją 30 stke i trzeba będzie zaorać to pole bo nie bedzie sensu kombajnu wpuszczać w takie pole gdzie nic nie bd bo zboże wygniło z powodu dużych opadów Quote
pablos Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 u mnie 4 ha kisi się na pokosie trawa jest już stracona czekam tylko kiedy woda opadnie aby zebrać to co gnije może drugi pokos uda się jakoś zebrać ! Quote
jacob Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 u mnie woda w wiśniach stoi w sadzie, mam nadzieje, że sezon nie będzie stracony...ostatnim razem w 1997 jak były te wielkie powodzie, to było po wiśniach :/ Quote
pawelxy1 Posted June 6, 2013 Report Posted June 6, 2013 Koledzy sukces;d Pierwszy dzień nie pada a właściwie drugi;dOby tak dalej bo już ziemia przesycha tylko na polu gdzie jest niżej stoi;d Quote
simson54 Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 to że nie pada 2 dzień trzeba w kalendarzu zapisać dziś sąsiad wjechał rotacyjną na swoją łąkę by ukosić trawę do krów i tak skopał tą łąke jakby była przejechana agregatem jest tak mokro że musiało by z tydzień nei padać by to obeschło wszystko albo i dłużej a ciągle deszcz i burze nadają Quote
rysiek1965 Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 Wczoraj wreście udało mi się zrobić kiszonkę z trawy , chociaż nie z wszystkich łąk które pościnałem , bo nie da się na nie wjechać . Ale jest nadzieja bo drugi dzień nie pada. Pozdrawiam. Quote
pawelxy1 Posted June 8, 2013 Report Posted June 8, 2013 U mnie dziś lekko pokropiło a na 2 dni kolejne zapowiadają burze z deszczem;/ Oby się nie sprawdziło, bo za te 2 dni 5 dni jest słonecznych i chciałbym w końcu ściąć trawę.I przesuszyć na sianko;dBo już by się przydało;d\Teraz tak ile w Wielkopolsce kosztuje kostka mała siana? Quote
VoYtek8 Posted June 8, 2013 Report Posted June 8, 2013 U mnie zaczynało ostatnio przysychać, ludzie kosili trawy, ja przymierzałem się do pryskania kukurydzy, a dzis była taka pompa że woda znowu wszędzie stoi, a nawet chmury nie było widać. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted June 9, 2013 Report Posted June 9, 2013 Jak dobrze pójdzie to jutro koszę łąkę;d Quote
simson54 Posted June 9, 2013 Report Posted June 9, 2013 jak dobrze pójdzie jak nie będzie padało to jade radełkami w ziemniaki Quote
VoYtek8 Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 U mnie jest już sucho, opryskałem kukurydzę i tamtego dnia to chyba wszystkie opryskiwacze we wsi działały . Ogólnie nie pada, na piaskowych polach robi się już troche sucho, ale jest dobrze. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 U mnie tak jak u Wojtka.Ale Wczoraj w nocy lało i to mocno. Na szczęście bez gradu co było 25km ode mnie i to padał wielkości kulek od ping ponga.A u mnie 34 stopnie na słońcu i bezchmurne niebo;d Quote
kubusjettaII Posted June 20, 2013 Report Posted June 20, 2013 u mnie od co najmniej tygodnia ładna pogoda, przed wczoraj trochę chmur, zdążyłem w ziemniakach porobić, siano zebrać, prasę popsuć i naprawić, skosić następną trawę na siano i jak nic się nie zmieni dziś zbiorę.pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted June 20, 2013 Report Posted June 20, 2013 U mnie od tygodnia piękna pogoda. Sianko już w stodole co ma daszek prawie naprawiony;d2 dni temu ziemniaczki za radlone;d przed radleniem nawóz saletra amonowai teraz czekać na plony;d Quote
Tofik Posted June 24, 2013 Author Report Posted June 24, 2013 Noi nabylo sie pogody teraz czas na deszcz tylko zeby znowu jakich kataklizmow nie bylo:(Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 Zgadza się panowie 1/4 siana została na polu leży od soboty nie ruszane wjechać się nie da, woda stoi jeszcze 2-3 dni i po nim zostanie tylko nawóz ale co zrobić [siła wyższa] mam tylko nadzieję że żniwa będą pogodne pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted June 24, 2013 Report Posted June 24, 2013 chyba każdy z nas oczekuje dobrej pogody na żniwa Quote
pawelxy1 Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 Dokładnie tak mój sąsiad ma 30 ha w jednym kawałku rzepaku i ja modlę się by było ładnie na żniwa;dJa także mam jakiś tam areał rzepaku .A u mnie od nocy pada ale nie mocno. To jeden plus bo od 2 tyg nie padało.Jutro już ma być ładnie A u was jak tam jest? Quote
pawelxy1 Posted July 4, 2013 Report Posted July 4, 2013 Siedzę sobie na ławeczce pod daszkiem, i zaczyna kropić. Świeci słońce. Jest przyjemnie ciepło. Nagle zaczyna wiać lekki wiaterek i padać kropisty deszcz. Lubię kiedy pada, bo powietrze jest takie czyste i ma ładny zapach.Zaciągnąłem się kilka razy po czym usłyszałem grzmot.Na początku myślałem że ktoś wysypuje coś. Później przypominało to wybuch i rozsypanie w drobny mak jakiegoś budynku.Na końcu wiedziałem że idzie burza. Rozpadało się mocno a ja biegłem między kropelkami zamknąć folię. Jak przybiegłem byłem cały mokry.Kocham to;d Quote
kubusjettaII Posted July 11, 2013 Report Posted July 11, 2013 nie przesadzajmy, będzie dobrze panowie. mnie na razie żniwa nie w głowie, dziś zawiozłem żonę do szpitala. Quote
pawelxy1 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Piękna pogoda dziś gospodarz wyjechał na młócenie jęczmienia;di później na usługi na żytko;d Quote
VoYtek8 Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 U mnie jęczmienie w okolicy są wykoszone, w żyta już wszyscy planują wjeżdżać, u mnie też pszenica ma twarde ziarko i jak będzie pogoda to pewnie pod koniec tygodnia będzie skoszona. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted July 16, 2013 Report Posted July 16, 2013 Byłem na polu w niedzielę to żytko na pół suche ale jeszcze tydzień dobrej pogody a tu pada i zimno pochmurno o owsie to zapomnieć na jakiś miesiąc zielony w kiściach mleko[pszenicy to w około mnie nikt nie sieje,pozdrawiam Quote
Recommended Posts