Jump to content

Recommended Posts

Posted

U mnie w nocy przed 23 też pokropiło. Przez szybę przez sen brzmiało to tak jak by lało, ale rano niemal sucho w podwórku. O wychodzeniu w pole nie ma mowy. Pół godziny dałem radę i teraz dopiero za jakieś 3 godziny odważę się wejść. Takie u mnie słońce.

Posted

I ja sie wreszcie doczekałem :) kolo 6 rano była niezła ulewa i w sumie to przez cały dzień co jakiś czas coś pokrapuje :) tak że wszystko powinno po tym "skwarku" odżyć.

Pozdrawiam

Posted
Ja właśnie wróciłem do siebie po opolagrze, regatach w szczecinie i paru godzinach w zimnym i pochmórnym świnoujściu i mogę powiedzieć,, że trochę padało myślę że w nocy bo drogi suche. Jest 14 st. pochmórno i wieje silny wiatr. Zaglądnąłem do kuku za domem i jest podeschnięta, niestety......
Posted

pewnie że przyda ;) wracając do zbóż to w mojej okolicy zimowe jako takie ale jara to masakra... połowa nie nadaje sie do koszenia bo wyschła zanim sie wykłosiło. 10 C na plusie aktualnie i deszczu brak, lekki wiatr ;)

Posted

Pada i to solidnie .Jare odbijają i coś będzie z tego .Natomiast żyto w dołkach się kładzie po dzisiejszym deszczu ,a w innych na wypaleniskach wyschło .Najciekawiej wygląda łubin na 6 klasie .ma ze 30cm i prawie od ziemi strączki .

Posted

Witam. Aktualnie u mnie czyli w Wielkopolsce( wsi Sierakowo) 17 stopni, pochmurno i przelotne opady.

Prognoza pogody przewidująca długie terminy podaje, iż za tydzień mają być upały po 30-36 stopni.

Byle tylko tym upałom towarzyszył deszcz, by nie wypaliło słońce zbóż.

Posted
Wczoraj w dzień po padało trochę jak na zboża to zbawienne było bo juz sucho a żyta żółte się robią z dnia na dzień, niestety teraz zapowiadają upały wiec na zboża średnia pogoda, ale za to ludzie trawy pokosza.
Posted

Pogoda marna na owoce, czereśnie spękały a truskawki brzydkie, blade. Na zboża najlepsze opady i chłodzik....

O dziwo u mnie wszystko zielone, ale dla tego , że wszystko później siane niż w centralnej polsce. W tym roku wczesny siew nie wyszedł na dobre jarym, u mnie dostało się kukurydzy te parę dni upałów sprawiło, że wszystko zźółkło, ale już staje na nogi oczywiście kuku dostała ponad planową paletę mocznika....

Koło mnie jakaś połowa łąk nie wykoszona i nie będą kosić, przechodzi to w ugory, ale nikt nie wydzierżawi tu ziemi.