rafaello3 Posted December 16, 2015 Report Posted December 16, 2015 U mnie wczoraj napadało z 10 cm śniegu i w nocy było -8 st .Trochę w dzień stopniało ,ale już zaczyna się ukochana zima . Quote
Robert ;-) Posted December 17, 2015 Report Posted December 17, 2015 U mnie rano było -1 a teraz jest 4 stopnie na plusie w Sulejówku pod Warszawą, śniegu brak, w przeciwieństwie do kolegi ja nie lubię zimna(śnieg tak ale w górach);-) Quote
Vademecum Posted December 17, 2015 Report Posted December 17, 2015 Rafaello ! tekie,temleratury to na dalekiej syberii Quote
rafaello3 Posted December 18, 2015 Report Posted December 18, 2015 U mnie tyle było .Teraz jest ciepło w dzień oczywiście .Ja mieszkam w dole i u mnie zawsze o te 2,3 stopnie jest różnica .Latem na plus ,a zimą na minus .Śniegu było u mnie ok 10 cm .Lód już stopniał na polnym błotku ,ale miał 1,5 cm grubości .To ten lód jest sprawką Świętego Mikołaja ,czy mrozu kolego Vademecum ?. Quote
Robert ;-) Posted December 18, 2015 Report Posted December 18, 2015 Jak wracałem z roboty było 11 stopni, a wróciłem może z pół godziny temu Quote
Vademecum Posted December 18, 2015 Report Posted December 18, 2015 może wmieszamy w to dziadka mroza Quote
Tofik Posted December 19, 2015 Author Report Posted December 19, 2015 A u mnie ciepło a czy mokro to tak sobie bo szalu w ziemi nie ma bo ostatnio wierciłem dziury pod słupki to świder wchodził ze 30cm a później skorupa że trzeba było łupać łopatą tak że jak nie będzie większych śniegów to przyszły rok może być dość suchy dla upraw Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 19, 2015 Report Posted December 19, 2015 ja dziś orałem to z pod kół chlapało do kabiny przez otwarte drzwi wodą. Miejscami kałurze o co drugi dzień pada, po kukurydzy nie pojedzie nawet takie błociaro. Po talerzówce niema problemów z orką tylko więcej paliwka idzie bo mimo wszystko miejscami ciągnik ślizga się. Quote
Robert ;-) Posted December 19, 2015 Report Posted December 19, 2015 U mnie w okolicy na polach mokro, nawet na piaskach robi się błoto jak się trochę po jeździ w te i z powrotem, ogólnie deszcz nadal potrzebny bo susza zrobiła swoje ze studniami i wody nadal mało. Quote
Tofik Posted December 19, 2015 Author Report Posted December 19, 2015 O to mi właśnie chodziło że na sztycha kupa wilgoci a pod spodem bida W studni którą posiadam co jakiś czas wypompowuje wodę i bez wątpienia widać że żyły wodne zanikają bo jeszcze w zaszlym roku woda ciurkała z trzech stron a teraz na jesieni ledwo co z jednej strony Quote
kubusjettaII Posted December 25, 2015 Report Posted December 25, 2015 u mnie typowo wiosennie... żeby nie choinka można by rzec ze Wielkanoc... Quote
henryk Posted December 25, 2015 Report Posted December 25, 2015 u mnie w cieniu 10 na plusie i świeci słoneczko- za 2 miesiące i jeden tydzień będę orał poplon pod owies,chyba że zima zawita-pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 25, 2015 Report Posted December 25, 2015 no ja jeszcze w wigilie orałem, 15 mam spłatane, żeby tylko przymrozki nie przyszły, jeszcze ta niedziela po świętach.... Quote
kubusjettaII Posted December 25, 2015 Report Posted December 25, 2015 ja w adwencie ziemi nie ruszam... henryk 1 Quote
Vademecum Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 dziś 13 stopni, słoneczko i wiatr co chce głowe ukręcić. W lesie tak go nie czuć, pogoda wiosenna ziemia owiana ..... Quote
adam1208 Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 U mnie też ostry wiatr i trochę popaduje deszcz.. Aż się nie chce z domu wychodzić Quote
Vademecum Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 Eeeeee, u mnie słońce i aż sie chce łazić wszędzie Quote
Robert ;-) Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 Że jestem z mazowieckiego, pogoda jak u Adama wieje ale nie pada,w sumie dzień był taki sobie ja wychodziłem jam musiałem dać jeść zwierzakom,a tak to w domu się siedzi;-) Quote
Tofik Posted December 26, 2015 Author Report Posted December 26, 2015 Witam u mnie podobnie trochę wietrznie trochę słońca trochę chmur ale bez deszczu.Słyszałem że po niedzieli ma coś zimą postraszyć ciekawe tylko na jak długo? Pozdrawiam Quote
edek Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 Jestem z wlkp. z wtorku na środę ma być 0 stopni C i potem przez dwa tygodnie po kilka stopni mrozu nocami i w dzień też....To dobrze bo jęczmień ozimy mi zaczyna żółknąć a jesienią nie było oprysku :/ Quote
Vademecum Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 wczas siane zboża ucierpią, a najbardziej jęczmień ozimy. Niebyłbym pewny czy po kilkunastu stopniach nagłe przymrozki jeszcze bardziej go nie nadwyrężą. Ja z 3 lata temu wyleczyłem się z jęczmienia ozimego. Quote
rafaello3 Posted December 26, 2015 Report Posted December 26, 2015 Dokładnie pogoda sprzyja rozwojowi grzybów .U mnie ostatnio jest bardzo ciepło i prawie ,co dzień pada .Zyto po łubinie i ziemniakach bardzo się zagęściło i jest ciemno zielone mimo ,że nic nawozu z jesieni nie sypałem .Jęczmienia też nie uprawiam ozimego po tym ,jak 2 krotnie mi go przymrozki wiosenne uszkodziły . Quote
Recommended Posts