Jump to content

Recommended Posts

Posted

U mnie tyle było .Teraz jest ciepło w dzień oczywiście .Ja mieszkam w dole i u mnie zawsze o te 2,3 stopnie jest różnica .Latem na plus ,a zimą na minus .Śniegu było u mnie ok 10 cm .Lód już stopniał na polnym błotku  ,ale miał 1,5 cm grubości .To ten lód jest sprawką Świętego Mikołaja ,czy mrozu kolego Vademecum ?.

Posted

A u mnie ciepło a czy mokro to tak sobie bo szalu w ziemi nie ma :( bo ostatnio wierciłem dziury pod słupki to świder wchodził ze 30cm a później skorupa że trzeba było łupać łopatą tak że jak nie będzie większych śniegów to przyszły rok może być dość suchy dla upraw :(

Pozdrawiam

Posted
ja dziś orałem to z pod kół chlapało do kabiny przez otwarte drzwi wodą. Miejscami kałurze o co drugi dzień pada, po kukurydzy nie pojedzie nawet takie błociaro. Po talerzówce niema problemów z orką tylko więcej paliwka idzie bo mimo wszystko miejscami ciągnik ślizga się.
Posted

O to mi właśnie chodziło że na sztycha kupa wilgoci a pod spodem bida :(

W studni którą posiadam :) co jakiś czas wypompowuje wodę i bez wątpienia widać że żyły wodne zanikają bo jeszcze w zaszlym roku woda ciurkała z trzech stron a teraz na jesieni ledwo co z jednej strony :(

Posted

Witam u mnie podobnie trochę wietrznie trochę słońca trochę chmur ale bez deszczu.

Słyszałem że po niedzieli ma coś zimą postraszyć  ciekawe tylko na jak długo? :)

Pozdrawiam

Posted

Jestem z wlkp. z wtorku na środę ma być 0 stopni C i potem przez dwa tygodnie po kilka stopni mrozu nocami i w dzień też....

To dobrze bo jęczmień ozimy mi zaczyna żółknąć a jesienią nie było oprysku :/

Posted
wczas siane zboża ucierpią, a najbardziej jęczmień ozimy. Niebyłbym pewny czy po kilkunastu stopniach nagłe przymrozki jeszcze bardziej go nie nadwyrężą. Ja z 3 lata temu wyleczyłem się z jęczmienia ozimego.
Posted

Dokładnie pogoda sprzyja rozwojowi grzybów .U mnie ostatnio jest bardzo ciepło i prawie ,co dzień pada .Zyto po łubinie i ziemniakach bardzo się zagęściło i jest ciemno zielone mimo ,że nic nawozu z jesieni nie sypałem .Jęczmienia też nie uprawiam ozimego po tym ,jak 2 krotnie mi go przymrozki wiosenne uszkodziły .