VoYtek8 Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 A siejesz pszenicę ościstą? Miałeś z nią styczność? Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 ja zasiewy robię bliżej Michała (czyli około 29), parę dni w przód lub tył. a odmiana jaką sieję to Zyta. Quote
pawelxy1 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 A ja około 15stego bd siał pszenżyto;dI rzepak bo tak jakoś się opóźnia;d Quote
przemek2092 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Ja czekam na deszcz to powoli orkę zaczął bym robic ale coś słabo z tym deszczem a u was padało coś ? Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 U mnie popadło tydzień temu bardzo obficie. Padało wczoraj i teraz też pada. Ja orke mam już za sobą i czekam na zasiew. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 3, 2013 Report Posted September 3, 2013 Ja zawsze robię tak że orka jeden dzień a na następny dzień już uprawiam żeby mi sie nie zeschło, robię tak z powodu ciężkich ziem jakie mam u mnie też troszkę deszczu było więc pewnie niedługo też ruszę w pole pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 W mazowieckim okolice Mińska maz.pogoda dobra deszcze padają i można w polu robić ja pod jesienny zasiew poorałem tylko na wiosenne mi zostało a siew tak około 20wrzesnia, a ziemia najlepiej jak poleży po orce ze dwa tygodnie;]tak jest w mojej okolicy ziemia piaszczysta.pozdrawiam;] Quote
VoYtek8 Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Zawsze ziemia powinna poleżeć po zabiegach różnych, po orce jak najbaedziej, ale po talerzowaniu czy sprężynowaiu też. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted September 21, 2013 Report Posted September 21, 2013 Panowie jak tam u was z siewem zbóż ozimych? Bo u mnie pada, pada, pada i w dodatku pada deszcz Pole gotowe do zasiewu, nasiona czekają, a w błoto przecież siał pszenicy nie będę... Dziś miałem nadzieję że zasieje bo wczoraj jakoś przetrzymało z opadami, a dziś wstaje rano i słyszę jak krople deszczu dzwonią o dach i tak do południa było :/ I znowu będę musiał conajmiej do wtorku poczekać z sianem, a mamy już 21 września. Jedyne co dziś zrobiłem to w końcu skosiłem kukurydzę i stależowałem pole po tej uprawie, ale ona rosła na piachu i to że jest mokro tylko sprzyjało pracy. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted September 21, 2013 Report Posted September 21, 2013 A u mnie pada od czasu do czasu. Jutro deszczyk też zapowiadają. Z siewem czekamy do października. Quote
anesia Posted September 21, 2013 Report Posted September 21, 2013 Może ja nie pan,ale też odpowiem.U nas w mazowieckim już ze 3 dni nie pada i do południa mąż zasiał 2,5 ha pszenżyta a teraz tną kukurydzę.Już najwyższa pora bo w tym roku szybko schnie.Po niedzieli pewnie siane będzie żytko .Pszenica troszkę poczeka ,bo ciężka ziemia i musi po tych ulewach przeschnąć.Mam nadzieję,że znów nie zacznie padać. Quote
VoYtek8 Posted September 21, 2013 Report Posted September 21, 2013 Oj przepraszam że Cię nie uwzględniłem z moim poście Po prostu nie mogę się przyzwyczaić że od pewnego czasu na to forum regularne zaglądają kobiety Szczerze mówią to Cię podziwiam, jesteś kobietą, a wiesz wszystko co się w gospodarstwie dzieje i wnioskując z Twoich postów naprawdę znasz się na rolnictwie. Taka żona to marzenie dla każdego gospodarza. Oby więcej takich kobiet na forum jak Ty! Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Cisnę tatę że już w tamtym roku mieliśmy zasiane pszenżyto a on że poczekamy do połowy października.Czy dobrze On myśli?A i jeszcze w tym tygodniu buraki wybieramy pastewne Quote
anesia Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 'VoYtek8 said: Oj przepraszam że Cię nie uwzględniłem z moim poście Po prostu nie mogę się przyzwyczaić że od pewnego czasu na to forum regularne zaglądają kobiety Szczerze mówią to Cię podziwiam' date=' jesteś kobietą, a wiesz wszystko co się w gospodarstwie dzieje i wnioskując z Twoich postów naprawdę znasz się na rolnictwie. Taka żona to marzenie dla każdego gospodarza. Oby więcej takich kobiet na forum jak Ty! Pozdrawiam [/quote']Może nie na wszystkim się znam,ale mój mąż jest po operacji na kręgosłup i dużo mu pomagam,bo jak mam później słuchać jak jęczy ,że boli to pracujemy razem i dzięki temu mniej narzeka.Niestety nawet po tak ciężkiej operacji musi robić i to długo,bo mamy gospodarstwo od 5 lat.Pogoda dziś ładna,ale podobno nie na długo. Quote
pawelxy1 Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Anesia miło że pomagasz mężowi. Pewnie docenia twoją pomoc ;dU mnie pogoda ładna, słoneczna, ciepło ale pochmurno.Oby nie padało;d Quote
adam1208 Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 U mnie dziś nie pada ,wczoraj niestety padało a miałem siać pszenice - będe siał za tydzień . Pawel ja przężyto za tydzień zamierzam siać razem z pszenicą ( oczywiście jak pogoda się utrzyma ). Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2013 Report Posted September 22, 2013 Witam u mnie dwóch posiało nie wiem co bo nie było mnie w domu,pogoda to tak w kratkę ale dziś nie pada więc jutro pewnie pszenżyto zasieje i żyto ;] pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Witam wczoraj zasiałem żyto pszenżyto 2ha dziś je opryskałem od miotły, i zaorałem 1,2ha na zimę na którym będzie łubin,zostało mi jeszcze wywieść obornik i zaorać na owies ale nie śpieszę się z tym mam 80arów,pogoda była niezła tylko trochę wiało Quote
przemek2092 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Mi tylko zostało zaorać 1,5 ha i obsiać pszenżyta, reszta później na zimę i na wiosnę kukurydzę ;D i to by było na tyle na ten rok ;d Quote
anesia Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Pogoda no właśnie ,była ładniutka,bo już znów pada.U nas dziś posiano żytko i pszenżyto,a jutro się zobaczy,jaka pogoda. Quote
Robert ;-) Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 przed chwilą zauważyłem że pada deszcz znowu nie zaszkodzi to mojemu opryskowi przeciw miotle i zielu który robiłem około 4-5 godzin temu Quote
pawelxy1 Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 A u mnie na szczęście bez deszczu na razie. Ktoś ma jakieś wieści o tegorocznej zimie?Ja słyszałem że ma być sroga podobno Quote
*SSaPeRR* Posted September 24, 2013 Report Posted September 24, 2013 Ja wczoraj zaorałem z myślą o jutrzejszym siewie, ale dzisiaj do 19:00 prawie że bez przerwy padało. Siew stoi pod wielkim znakiem zapytania. Zobaczy się jak pole będzie wyglądało jutro po południu... A jak nie jutro to w czwartek... Tylko wystarczy już na razie tego deszczu. Quote
jacob Posted September 25, 2013 Report Posted September 25, 2013 Quote A u mnie na szczęście bez deszczu na razie. Ktoś ma jakieś wieści o tegorocznej zimie?Ja słyszałem że ma być sroga podobno Ja z kolei, że ma być łagodniejsza, przynajmniej wg pszczelarzy. Ostatnia zima trwała pół roku, to już przegięcie ze strony matki natury z całym szacunkiem Quote
ZbyszekW8 Posted September 25, 2013 Report Posted September 25, 2013 Czytałem ostatnio artykuł, ze ma być zima stulecia - rosjanie twierdza, że ma być mroźno ale słonecznie, a amertykanie, że bardzo ciepło i deszczowo.Jak bedzie naprawde to się dopiero okaże:/ Quote
Recommended Posts