Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja zawsze robię tak że orka jeden dzień a na następny dzień już uprawiam żeby mi sie nie zeschło, robię tak z powodu ciężkich ziem jakie mam ;) u mnie też troszkę deszczu było więc pewnie niedługo też ruszę w pole ;) pozdrawiam
Posted
W mazowieckim okolice Mińska maz.pogoda dobra deszcze padają i można w polu robić ja pod jesienny zasiew poorałem tylko na wiosenne mi zostało a siew tak około 20wrzesnia, a ziemia najlepiej jak poleży po orce ze dwa tygodnie;]tak jest w mojej okolicy ziemia piaszczysta.pozdrawiam;]
  • 3 weeks later...
Posted
Panowie jak tam u was z siewem zbóż ozimych? Bo u mnie pada, pada, pada i w dodatku pada deszcz :( Pole gotowe do zasiewu, nasiona czekają, a w błoto przecież siał pszenicy nie będę... Dziś miałem nadzieję że zasieje bo wczoraj jakoś przetrzymało z opadami, a dziś wstaje rano i słyszę jak krople deszczu dzwonią o dach i tak do południa było :/ I znowu będę musiał conajmiej do wtorku poczekać z sianem, a mamy już 21 września. Jedyne co dziś zrobiłem to w końcu skosiłem kukurydzę i stależowałem pole po tej uprawie, ale ona rosła na piachu i to że jest mokro tylko sprzyjało pracy. ;) Pozdrawiam :)
Posted
Może ja nie pan,ale też odpowiem.U nas w mazowieckim już ze 3 dni nie pada i do południa mąż zasiał 2,5 ha pszenżyta a teraz tną kukurydzę.Już najwyższa pora bo w tym roku szybko schnie.Po niedzieli pewnie siane będzie żytko .Pszenica troszkę poczeka ,bo ciężka ziemia i musi po tych ulewach przeschnąć.Mam nadzieję,że znów nie zacznie padać.
Posted
Oj przepraszam że Cię nie uwzględniłem z moim poście ;) Po prostu nie mogę się przyzwyczaić że od pewnego czasu na to forum regularne zaglądają kobiety :P Szczerze mówią to Cię podziwiam, jesteś kobietą, a wiesz wszystko co się w gospodarstwie dzieje i wnioskując z Twoich postów naprawdę znasz się na rolnictwie. Taka żona to marzenie dla każdego gospodarza. ;) Oby więcej takich kobiet na forum jak Ty! Pozdrawiam :)
Posted
  'VoYtek8 said:

Oj przepraszam że Cię nie uwzględniłem z moim poście ;) Po prostu nie mogę się przyzwyczaić że od pewnego czasu na to forum regularne zaglądają kobiety :P Szczerze mówią to Cię podziwiam' date=' jesteś kobietą, a wiesz wszystko co się w gospodarstwie dzieje i wnioskując z Twoich postów naprawdę znasz się na rolnictwie. Taka żona to marzenie dla każdego gospodarza. ;) Oby więcej takich kobiet na forum jak Ty! Pozdrawiam :)

[/quote']

Może nie na wszystkim się znam,ale mój mąż jest po operacji na kręgosłup i dużo mu pomagam,bo jak mam później słuchać jak jęczy ,że boli to pracujemy razem i dzięki temu mniej narzeka.Niestety nawet po tak ciężkiej operacji musi robić i to długo,bo mamy gospodarstwo od 5 lat.Pogoda dziś ładna,ale podobno nie na długo.

Posted
U mnie dziś nie pada ,wczoraj niestety padało a miałem siać pszenice - będe siał za tydzień . Pawel ja przężyto za tydzień zamierzam siać razem z pszenicą ( oczywiście jak pogoda się utrzyma ).
Posted
Witam wczoraj zasiałem żyto pszenżyto 2ha dziś je opryskałem od miotły, i zaorałem 1,2ha na zimę na którym będzie łubin,zostało mi jeszcze wywieść obornik i zaorać na owies ale nie śpieszę się z tym mam 80arów,pogoda była niezła tylko trochę wiało
Posted
Ja wczoraj zaorałem z myślą o jutrzejszym siewie, ale dzisiaj do 19:00 prawie że bez przerwy padało. Siew stoi pod wielkim znakiem zapytania. Zobaczy się jak pole będzie wyglądało jutro po południu... A jak nie jutro to w czwartek... Tylko wystarczy już na razie tego deszczu.
Posted

A u mnie na szczęście bez deszczu na razie. Ktoś ma jakieś wieści o tegorocznej zimie?

Ja słyszałem że ma być sroga podobno

Ja z kolei, że ma być łagodniejsza, przynajmniej wg pszczelarzy. Ostatnia zima trwała pół roku, to już przegięcie ze strony matki natury z całym szacunkiem :sleepy: