Sołtys Michał Posted April 23, 2019 Report Posted April 23, 2019 Sucho, mocno wieje, mam nadzieję, że idzie na zmianę pogody. Quote
Vademecum Posted April 23, 2019 Report Posted April 23, 2019 wieje od zimy, chciałem przetestować opryskiwacz i wracam cały mokry tak nieprzewidywalny jest wiatr Sołtys Michał 1 Quote
Robert ;-) Posted April 23, 2019 Report Posted April 23, 2019 Ja dziś zaliczyłem burze piaskową ,bo niby z mazowsza jestem :-), wieje kurzy się nie samowicie ,oby popadało bo sucho a niby deszcz porosił troche w niedziele , oj pogoda nie rozpieszcza Quote
simson54 Posted April 23, 2019 Report Posted April 23, 2019 u mnie śląskie sucho nie pada prawie miesiąc czasu dziś się chmurzyło ale nic z tego wiatr duży wieje cały czas na piątek zapowaidają deszcz i burze w sobote ochłodzenie ale czy to się sprawdzi na razie jest tragicznie u nas na tych pieprzonych glinach .... Quote
Sołtys Michał Posted April 23, 2019 Report Posted April 23, 2019 Ciekawe jak będzie wyglądała ta burza piaskowa. I czy to bujda czy faktycznie występujące w naszej szerokości geograficznej zjawisko atmosferyczne. Deszcz by się bardzo przydał.Na razie cały czas mocno wieje. Dolny Śląsk okolice Ślęży i około 40 km od Wrocławia. Quote
Robert ;-) Posted April 23, 2019 Report Posted April 23, 2019 No tak wygląda to tak jak wygląda. sucho pola nie dawno siane ,świeżo ruszone to przy takim wietrze a daje równo to norma że się kurzy.... Quote
Vademecum Posted April 23, 2019 Report Posted April 23, 2019 ja po 23- ciej jeżdżę po posianym jęczmieniu za dzikami a raczej płosząc je i co ciekawe to po koleinach auta jest takie podsiąkanie że jest mokro a to świadczy o potrzebie wałowania. DuzyGrzegorz 1 Quote
Sołtys Michał Posted April 24, 2019 Report Posted April 24, 2019 A tu susza porażająca, coś niby w nocy pokropiło, ale to szybciej wyschło lub wyparowało zanim niż wsiąkło. Quote
Robert ;-) Posted April 26, 2019 Report Posted April 26, 2019 Deszczu ani widu ani słychu ,wszystko chce rosnąć a tu wody mało,dziś mam siać kukrydze w takim popiele to prędko nie wzejdzie... A propo pogody w cieniu od północy 24 Quote
Vademecum Posted April 26, 2019 Report Posted April 26, 2019 u mnie w prognozie już pare dni pada i jeszcze ma pare padać, może choć z dwie godziny przyzwoicie popada . Też mam siać gryke i soje ale puki niepopada to nie zaczynam. Mam to nowe 2.5 ha po karczowaniu brzóz - można zbierać skiby i budować z tego a nie siać. Quote
Robert ;-) Posted April 26, 2019 Report Posted April 26, 2019 No niestety pogoda nie rozpieszcza ,też czekam deszczu ,a te brzozy grube były ?wyrywałeś z korzeniami ,ja mam takie 15cm średnicy, myśle wyrwać kilka bo musze przejazd na pole zrobić Quote
Vademecum Posted April 26, 2019 Report Posted April 26, 2019 było tego nawet w tysiącach także wyrywanie odpadało, wyrwać to pikuś ale co później z dziurą i pniakiem zrobić ? wszystko wycinałem na płask, równo z ziemią. Zdarłem 4 prowadnice i na zmiane miałem 4 łańcuchy. Obrzeża 12m pryskałem żeby mi nie cieniowało to tyle zaorałem a reszta pod talerzówke i wiele lat zamierzam to tylko talerzować i glifosat . Brzozy miały od kilku do kilkudziesięciu cm. a i pare było z 40 cm. Jak nie musisz tego orać to sobie odkop troche pniaka i tnij na płask żeby opony nie uszkodzić. Jak wyrwiesz z korzeniami to parszywa robota żeby odzyskać ziemię z pniaka i wybrać korzenie. Quote
Robert ;-) Posted April 26, 2019 Report Posted April 26, 2019 Też racja ,może być bul. chce tak 4-5 szerokosci na 20m oczyscic Quote
Vademecum Posted April 26, 2019 Report Posted April 26, 2019 tnij to na płask efekt pewny i niewiele roboty, szkoda życia na te pniaki. Robert ;-) 1 Quote
Vademecum Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 wieczorem wyjechałem kombajnem z pod wiaty bo po gryke przyjeżdżają i pada deszcz!Gorsza sprawa bo stał normalnie na powietrzu a po przejechaniu 100 m zaczeło schodzić i mam robote.Nie wiem czy nie będę szukał opony 23.1 x 26 Quote
Sołtys Michał Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 U mnie rano padało, a właściwe to mżawka była. Śladu już nie po tym zdarzeniu. Słońce, 14 C , mały wiaterek. Kicha generalnie. Quote
Vademecum Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 no niestety u mnie to postraszyło deszczem, mokre jest mniej niż 1 cm. Zrobiło się zimno i może dobrze bo mniej wody ucieknie, a cały czas w prognozach u mnie pada.... Quote
Sołtys Michał Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 U mnie tez tak prognozują i nić... Miało padać dziś i jutro, oby padało... Quote
Robert ;-) Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 U mnie dziś miało zacząc a padać miało jutro i poniedziałek ,jest pochmurno i zimno koło 15 stopni ,stan na godzine 19,30 Quote
simson54 Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 w końcu pada deszczyk brawo każda kropla na wagę złota Quote
Vademecum Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 u mnie też siąpi, a zapowiadają ulewy na południu PL Quote
Robert ;-) Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 No to super że u was pada ,u mniew nocy pokropiło tyle co ziemia nasiąkła na 1cm może dwa ,mało i to bardzo mało ale jest pochmurno to może coś popada Quote
Vademecum Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 no, wybieram sie w pole sprawdzić ile przelało. Z racji niedzieli handlowej byłem w biedronce i tak z braku pomysłu kupiłem pare agrestów i cza by to posadzić. Mam nadzieje że sie obroni przed sarnami bo czerwona porzeczka ledwo zipi... Quote
simson54 Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 a mnie się nie chce wychodzić z domu bo zimno pada sobie to niech pada mała drzemka w sam raz po obiedzie miłej niedzieli Quote
Recommended Posts