Jump to content

Recommended Posts

Posted

u mnie śląskie sucho nie pada prawie miesiąc czasu dziś się chmurzyło ale nic z tego wiatr duży wieje cały czas na piątek zapowaidają deszcz i burze w sobote ochłodzenie ale czy to się sprawdzi na razie jest tragicznie u nas na tych pieprzonych glinach ....

Posted

Ciekawe jak będzie wyglądała ta burza piaskowa. I czy to bujda czy faktycznie występujące w naszej szerokości geograficznej zjawisko atmosferyczne. Deszcz by się bardzo przydał.Na razie cały czas mocno wieje. Dolny Śląsk okolice Ślęży i około 40 km od Wrocławia. 

Posted
u mnie w prognozie już pare dni pada i jeszcze ma pare padać, może choć z dwie godziny przyzwoicie popada . Też mam siać gryke i soje ale puki niepopada to nie zaczynam. Mam to nowe 2.5 ha po karczowaniu brzóz - można zbierać skiby i budować z tego a nie siać.
Posted
było tego nawet w tysiącach także wyrywanie odpadało, wyrwać to pikuś ale co później z dziurą i pniakiem zrobić ? wszystko wycinałem na płask, równo z ziemią. Zdarłem 4 prowadnice i na zmiane miałem 4 łańcuchy. Obrzeża 12m pryskałem żeby mi nie cieniowało to tyle zaorałem a reszta pod talerzówke i wiele lat zamierzam to tylko talerzować i glifosat . Brzozy miały od kilku do kilkudziesięciu cm. a i pare było z 40 cm. Jak nie musisz tego orać to sobie odkop troche pniaka i tnij na płask żeby opony nie uszkodzić. Jak wyrwiesz z korzeniami to parszywa robota żeby odzyskać ziemię z pniaka i wybrać korzenie.
Posted

wieczorem wyjechałem kombajnem z pod wiaty bo po gryke przyjeżdżają i pada deszcz!

Gorsza sprawa bo stał normalnie na powietrzu a po przejechaniu 100 m zaczeło schodzić i mam robote.

Nie wiem czy nie będę szukał opony 23.1 x 26

Posted
no, wybieram sie w pole sprawdzić ile przelało. Z racji niedzieli handlowej byłem w biedronce i tak z braku pomysłu kupiłem pare agrestów i cza by to posadzić. Mam nadzieje że sie obroni przed sarnami bo czerwona porzeczka ledwo zipi...