Jump to content

Recommended Posts

Posted
U mnie biało, z 10 cm dosypało i sypie, drzewa oblepione śniegiem jak w grudniu.Cięzarówki stoją na drogach, Pół kwietnia zima , a ja jeszcze ok. 14 ha do siania.Prognozy nie są optymistyczne.
Posted

No i u mnie śnieżek sypie ale zaczyna ,to ze zimno jak ma tą porę roku to ten rpbi co może ,żeby połowa kwietnia a tak było

Vademcum co do mojej pszenicy to na tym kawałku może być miotła ,a mam oprysk DicuRex flo 500sc

Posted

To musisz nie mieć przytulji, maku. Ja na przytulje z daleka dmucham.

U mnie to przytulje i gĺuchy owies cza brać jako zagrożenie. natomiast jest ciągłą plagą chwastnica i wĺosnice, które tylko zatrzymac można przy ziemi ale.cholerstwo.potrafi sie wysiać i niema chemi skutecznej, szybka uprawa pożniwna ogranicza te chwasty, ale jak mokre zniwa to niema czasu, mokro i różnie z tym bywa.

Posted

U mnie to miotła haber o rumianek przeważnie, sa i inne ale ich nazw nie znam rosną niskie,po żniwach jade talerzówką i sieje poplon jak się uda oczywiście, a tak mówiłem pryskam tylko po ozimych, reszta prawie eko

Posted
z niskich to może być fiołek, gwiezdnica, żółtlica chociaż ta jak ma warunki i i metr pójdzie, Rumian też mocny chwast , na dobrej ziemi idzie jak burza, a u mnie niegroźny na obrzeżach jak sie trafi to rękami wyrywam, ale ubogo rośnie w nowej hucie , to krzewił się mocno i jeden potrfiĺ zająć nawet metr kwadratowy.
Posted
No nie wiem nie znam sie na zielach,a u mnie znowu pada od poniedziałku napadało 22lna m2 ,na podwórku bagno sie robi a co mówić w polu,słaba ta wiosna,aby dało posiać do końca w tym miesiącu bo owies majowy to dla krowy
Posted

u mnie biało i pada śnieg, nie taje w ogóle. w moim terenie oziminy nie wystartiwaĺy w pełni.

Tu u mnie o tyle dobrze , że jeden dzień słoneczny i można wjeżdżać w pole, a najmokrzejsze przy lesie posiałem. Zobaczymy, ale nie widać optymizmu

Posted

U mnie od kilku dni biało, nie taje , a sypie, wg. prognoz ma tak być dĺugo.

Nawet z lasu nie idzie nic przywieź, bo pod spodem błoto, a ja nie daje rady jak sie do butów pare kilo błota oblepi :) Starośc wyłazi - bokiem

Posted
Poszedełem na pole to woda sroi bruzdy pelne wody po sianym w poniedziałek owsie przejść nie idzie nogi sie zapadają,u mnie zimno ale niebpada dziś i oby nie padało na dzień dzisiejszy wody wystarczy, łąki ruszyły więc aby tylko obeschło jade z nawozami i niech się buja w górę
Posted
To niezła wycieczka ,u mnie też padał deszcz ale mało to i to dobre że mało ,ja kupilem ostanio dwa graty po jeden jechałem pod Ciechanów 100 w jedną stronę a drugi blisko bo 30 ale za to 600 kg na przyczepce ciągłem małą osobókwą dobrze że miała pezyczepka hamulec
Posted

A u mnie pada cały czas, łąka jest podmokła lekko,  jest miękka jak guma, będzie schło 4 dni albo lepiej. Na polu tez się zapadam, świeżo poorane. Te deszcze to by się w maju przydały. No nic zobaczymy co będzie, ma być cieplej, od poniedziałku. Ale padać ma do środy. I z robotą stoimy.