Vademecum Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 U mnie jeszcze wczoraj daĺo się siać, ale taki ziąb ciągnął, że dziś za oknem u mnie biało i -2. Teraz lizanie ran, Quote
Sołtys Michał Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 Znowu pada, ale na plusie 1. Znowu czekanie. Łąka za mokra by wjechać, spróbowałem w zeszłym tygodniu i się wycofałem, dobrze, że choć w tym kawałku sadu, który mam mogłem trochę porządku zrobić. Quote
Robert ;-) Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 No i u mnie pada a raczej kropi,zimno bo koło zera, od wczoraj napadało 5l na m2, miałem dziś z rana siać nawuz na łąke ale jak kropi nie ma sensu Quote
Vademecum Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 nawóz pewnie azotowy, a łąka mokra także lepiej sie wstrzymać. U mnie biało, śnieg i cały tydzień ma być taki, a terminy uciekają Quote
Robert ;-) Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 Nie no tak,pewnie że poczekam aż będzie pogoda, no azotowe miałem siać najgorsze z3 ozime mam nie opryskane ,bo na jesieni było za mokro a i wiosna nie lepsza ,i w końcu bedzie za puźno.. Quote
Vademecum Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 nie będzie za późno, ledwie wegetacja ruszyła. Quote
Robert ;-) Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 I obyś miał racje bo najbardziej szkoda by mi było pszenicy i pszenżyta, owsa i reszty nie prysam w ogóle Quote
Vademecum Posted April 13, 2021 Report Posted April 13, 2021 no , jak masz miotłe to z pszenicy lipa, Co.stosujesz ? Quote
Vademecum Posted April 14, 2021 Report Posted April 14, 2021 U mnie biało, z 10 cm dosypało i sypie, drzewa oblepione śniegiem jak w grudniu.Cięzarówki stoją na drogach, Pół kwietnia zima , a ja jeszcze ok. 14 ha do siania.Prognozy nie są optymistyczne. Quote
Robert ;-) Posted April 14, 2021 Report Posted April 14, 2021 No i u mnie śnieżek sypie ale zaczyna ,to ze zimno jak ma tą porę roku to ten rpbi co może ,żeby połowa kwietnia a tak było Vademcum co do mojej pszenicy to na tym kawałku może być miotła ,a mam oprysk DicuRex flo 500sc Quote
Vademecum Posted April 14, 2021 Report Posted April 14, 2021 To musisz nie mieć przytulji, maku. Ja na przytulje z daleka dmucham.U mnie to przytulje i gĺuchy owies cza brać jako zagrożenie. natomiast jest ciągłą plagą chwastnica i wĺosnice, które tylko zatrzymac można przy ziemi ale.cholerstwo.potrafi sie wysiać i niema chemi skutecznej, szybka uprawa pożniwna ogranicza te chwasty, ale jak mokre zniwa to niema czasu, mokro i różnie z tym bywa. Quote
Robert ;-) Posted April 14, 2021 Report Posted April 14, 2021 U mnie to miotła haber o rumianek przeważnie, sa i inne ale ich nazw nie znam rosną niskie,po żniwach jade talerzówką i sieje poplon jak się uda oczywiście, a tak mówiłem pryskam tylko po ozimych, reszta prawie eko Quote
Vademecum Posted April 14, 2021 Report Posted April 14, 2021 z niskich to może być fiołek, gwiezdnica, żółtlica chociaż ta jak ma warunki i i metr pójdzie, Rumian też mocny chwast , na dobrej ziemi idzie jak burza, a u mnie niegroźny na obrzeżach jak sie trafi to rękami wyrywam, ale ubogo rośnie w nowej hucie , to krzewił się mocno i jeden potrfiĺ zająć nawet metr kwadratowy. Quote
Robert ;-) Posted April 15, 2021 Report Posted April 15, 2021 No nie wiem nie znam sie na zielach,a u mnie znowu pada od poniedziałku napadało 22lna m2 ,na podwórku bagno sie robi a co mówić w polu,słaba ta wiosna,aby dało posiać do końca w tym miesiącu bo owies majowy to dla krowy Quote
Vademecum Posted April 15, 2021 Report Posted April 15, 2021 u mnie biało i pada śnieg, nie taje w ogóle. w moim terenie oziminy nie wystartiwaĺy w pełni.Tu u mnie o tyle dobrze , że jeden dzień słoneczny i można wjeżdżać w pole, a najmokrzejsze przy lesie posiałem. Zobaczymy, ale nie widać optymizmu Quote
Robert ;-) Posted April 15, 2021 Report Posted April 15, 2021 No u mnie to dwa trzy będzie mało aby wjechac chic wiosną szybko woda wsiąka i paruje no ja ti lubie czarnowidzić ale kiszka sie szykuje Quote
Sołtys Michał Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 2 na plusie i cały czas pada. Wczoraj śnieg, śnieg z deszczem, bardzo mokro, a to nie koniec. Już mówią, że może w poniedziałek przestanie. Quote
Vademecum Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 U mnie od kilku dni biało, nie taje , a sypie, wg. prognoz ma tak być dĺugo.Nawet z lasu nie idzie nic przywieź, bo pod spodem błoto, a ja nie daje rady jak sie do butów pare kilo błota oblepi Starośc wyłazi - bokiem Quote
Robert ;-) Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 Poszedełem na pole to woda sroi bruzdy pelne wody po sianym w poniedziałek owsie przejść nie idzie nogi sie zapadają,u mnie zimno ale niebpada dziś i oby nie padało na dzień dzisiejszy wody wystarczy, łąki ruszyły więc aby tylko obeschło jade z nawozami i niech się buja w górę Quote
Vademecum Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 u mnie biało, ja pare gratów kupiłem wcześniej upatrzonych w kółku 300 km , właśnie wracam. Quote
Robert ;-) Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 To niezła wycieczka ,u mnie też padał deszcz ale mało to i to dobre że mało ,ja kupilem ostanio dwa graty po jeden jechałem pod Ciechanów 100 w jedną stronę a drugi blisko bo 30 ale za to 600 kg na przyczepce ciągłem małą osobókwą dobrze że miała pezyczepka hamulec Quote
Sołtys Michał Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 A u mnie pada cały czas, łąka jest podmokła lekko, jest miękka jak guma, będzie schło 4 dni albo lepiej. Na polu tez się zapadam, świeżo poorane. Te deszcze to by się w maju przydały. No nic zobaczymy co będzie, ma być cieplej, od poniedziałku. Ale padać ma do środy. I z robotą stoimy. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 16, 2021 Report Posted April 16, 2021 Suchy marzec, ciepły kwiecień, mokry maj. Zboże rośnie jak gaj.Leje właśnie. Została mi "dzierżawa". Zaorałem w sobotę i nic więcej nie mogę zrobić. Ziemia była trzy lata nie orana. Pozdrawiam! Sołtys Michał 1 Quote
Robert ;-) Posted April 17, 2021 Report Posted April 17, 2021 O 17 była burza najpierw deszcz potem grad o brzmiało na drzewa bez liści to zimny i mokry rok wedle starych przepowieści, u nas drugi raz słyszałem grzmoty w tym roku Quote
Vademecum Posted April 17, 2021 Report Posted April 17, 2021 ja to burzy jeszcze nie słyszałem w tym roku ale zimno i śnieg po polach, nie chce sie nic robić Quote
Recommended Posts