Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pierwszy dzień pogody i ponoć ostatni. Błoto w polach, zszedłem do wąwozu i prawie wszedłem do gniazda dzików, 2 tylko pasiaki. Na moje szczęście nie było matki.

W bruzdach kaczki pływają.

Posted

owies siany 3 tygodnie temu pod wierzchem i nie spieszy się, też -4 a na jutro zapowiadają -5.

Ja mam jeszcze około 3 ha do siania owsa, pewnie dziś skończe plus gryka, sĺonecznik ale to musi poczekać na ciepło.

Posted
Dziś fakt był spory mróz, objechałem pola obsiane owsem slabo to wygląda, ziarko owsa zrobiło się ciemno brązowe i raczej będzie lipa ze wschodów,te co wyciągnołem mleka dostały,słaby rok sie zapowiada
Posted

Ja dziś skończylem siać owies, Jeszcze około 5 - 6 ha gorczycy, ale jak ma być -5 to mam wątpliwości, jutro bym ją posiał ale ale. W srode osratni dzień pogody i znowu tydzień deszczu.

Łubin mi wychodzi i pewny jestem że będę siał co 12.5 cm a nie 25.

Rok cieńko się zapowiada i pasi ubezpieczyć sie choć od gradu.

Posted
U mnie sieja dzis jeszcze ci nie wiem, mój owies siany12 kwietnia ani myśli z ziemi wyjść ten z 2 kwietnia już dawno na wierzchu i ładny zielony, dziś słonecznie i ciepło oczywiście na słońcu w cieniu chłodny wiatr powiewa,mi został łubin gryka i kawałek owsa ale czy go tam dosieje ciężko powiedzieć gorzej mokro niż wcześniej tam było
Posted

mi tylko gryka i słonecznik zostały do posiania, nie wiem co z żytem bo marne, może go drapne agregatem i gryke posieje albo gorczyce i tak na to będę musiał dokupić nasiona.

Słonecznie, ja właśnie ubezpieczylem owies bezĺuskowy. 27 ha niecały tysiak, niema co żałować. Ubezpieczenie oczywiście w concordi.

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted
U mnie pierwszy opad od siewu, szkod że grad. od popołudnia 4 fale.gradu, a najdziwniejsze że przed chwilą czyli po 22 godzinie dawało ostro i musiałem auto przestawić i dylemat czy zostawić pod grad czy oddać we wladztwo kunom.
Posted
No to masz Vademecum po zbiorach,niestety pogoda robi swoje i się nie pyta czy może, u mnie od poniedziałku co dzień burze napadało nie wiele bo ciut ponad 55 llitrów na m2,zboża co bardziej posiane leżą plackiem,na podwórku połamało kilka drzew i woda stoi na łące za budynkami, gradu na szczęście nie było
Posted
no, kolego robert ja tam strat w owsie nie widze a to w tym roku głuwna roślina. Łubin jak po walcu i chwasty wygrają, słonecznik stoji ale sporo liści stracił. Przed chwilą sąsiad podjechał i ma fotki z kulkami 8 cm. Zciópało mu strone dachowek na stodole , a stodoła potężna.
Posted
nadomiar wszystkiego chyba tej nocy wywalili mi 3 auta gałęzi na pole. Jeden kiper zebraĺem rękami i wywloklem na droge polną może to służby postawi by szukać winnych bo inaczej nic nie robią
Posted
To jednak masz szczęście że ocalało po takim gradzie to myślałem że wsio położyło ,u mnie w 2016 był mniejszy a ile zła narobił, no niestety trzeba walczyć o swoje ,a ludzie też bez głowy aby komuś na pole wywalić
Posted
to nie bez głowy wywalili, to z głową ktoś wywalił zeby nie placić za utylizacje, to firma utrzymująca porządki . Jeździło kiedyś takie firmowe autko z zieleniną ale gdzieś dalej wozili
Posted
no, ja zrobiłem kółko czecy - bydgoszcz i u naszych sąsiadów widziałem kombajn w akcji ale co zbierał to nie wiem jak i nie poyrafie wymyślić. Natomiast jak południe dolane to centralna polska i północ wypalają się pola widać to po biaĺych zbożach i zwiniętej kuku. U mnie mokro ale gorczyca upalona.
Posted

Zazdroszczę Ci Vademecum tych kursów, zawsze jakieś oderwanie. Dobrze jest tak się wyrwać na krótki czas. Też musze sobie czegoś takiego poszukać. U mnie dzięki Bogu gradu nie było, ale pada bardzo intesywnie z przerwami praktycznie codziennie. Ale to tak leje z pół godziny mocno, a później nie. Na razie na sobotę zapowiadają dłuższe opady. Zobaczymy. Siano bez rewelacji, ale jest. Na razie nie wypala, ale zobaczymy co dalej będzie. 

Posted

No, nasz rząd nie chce by rolnik utrzymał się ze swojej pracy, potrzeba jest dorobienia poza gospodarstwem.

Natomiast miałem dziś szacowanie strat z powodu gradu i nawet fajnie poszło. Straty pomiędzy 15 a 20 procent. Jakaś kasa na żniwa jest wskazana