Jump to content

Recommended Posts

Posted

Próchnica nie przemieszcza się bo jest koloidem. Tam gdzie uprawiane są okopowe tam brak próchnicy, stąd zawsze ziemniaki były związane ze świńmi, a buraki cukrowe z bydłem. Ale po części masz rację. Spływają części spławialne gleby, a te utrzymują poziom próchnicy w glebie (ograniczają tzw. "naturalne spalanie próchnicy"). Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted
Witam i jak kiedy planujecie ruszyć w pole, u mnie na polu pod owies jeszcze z tydzień musi być tak jak teraz bez opadów i przymrozki w nocy to obeschnie ,na tyle aby dało sie wjechać z rozrzutnikiem.
Posted

angole, niemcy, holendrzy rószyli, u niemców dużo widać gorczych zeszłorocznej, ale nie orzą tylko agregat idzie.

U mnie podobno jeszcze niema szans, planuje po 15 III wrócić, u szwedów woda stoji na polach, śniegu nie widziałem w skandynawi, co najwyżej szron do wysomości oslo - sztokcholm

czytaĺem że powodzie w australji, ukraina nieda pszenicy, może produkcja rolnika zacznie być doceniana

Posted
tak czy inaczej wiosna się zbliża, 

wziąłem się ostatnio za przycinanie drzewek i stare sekatory już chyba swoje zrobiły

przyszedł czas na nowe narzędzia, da się kupić coś solidnego w rozsądnej cenie ?

• 2 weeks later...
Posted
austryjacy w niedziele siali, tylko sie kurzyło. Słowacja obsiana i deszczownie rozłożone. Sąsiad uprawiał to ciągnika nie widać taki kurz. Terz sie wybieram przelecieć agregatem a później łubin i gorczyce siać
Posted

U mnie też gdzie piachy to kurzy się ,a tam gdzie było mokro da się robić, jutro sieje 1 owies a jak ogarne uprawe to mieszanka mi została do siewu, ale dla ciekawości wczoraj pojechałe

em orać pod nostrzyk to ziemia zamarznięta, wierzcie lub nie,ale tak było pług w ziemie nie chciał wejść, tyle że las od wschodu zasłania,dziwna wiosna tego roku

Posted
Na sobote zapowiadają deszcz ,deszcz potrzebny ale w dołkach gdzie glina pod spodem nie da się wjechać, jutro uprawiam ile się da tzn kończęco dziś zacząłem,a w piątek sieje ,oby pogoda pozwoliła bo prędko bym nie wjechał