Vademecum Posted January 18, 2022 Report Posted January 18, 2022 czyli wszystko po staremu jeśli chodzi o dobrą kulture ziemi, tylko nazwa sie zmieniła.W dolinach próchnicy nie powinno brakować w przeciwieństwie do wyżyn z ktorych to co najlepsze spływa. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 18, 2022 Report Posted January 18, 2022 Próchnica nie przemieszcza się bo jest koloidem. Tam gdzie uprawiane są okopowe tam brak próchnicy, stąd zawsze ziemniaki były związane ze świńmi, a buraki cukrowe z bydłem. Ale po części masz rację. Spływają części spławialne gleby, a te utrzymują poziom próchnicy w glebie (ograniczają tzw. "naturalne spalanie próchnicy"). Pozdrawiam! Quote
Sołtys Michał Posted February 1, 2022 Report Posted February 1, 2022 Sypie śnieg, ale na plusie, zapowiadają Niż i silny wiatr. Quote
Vademecum Posted February 1, 2022 Report Posted February 1, 2022 dziś jest spokojnie, bez wiatru a i słońce przygrzało. Wiosennie Quote
Robert ;-) Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 U mnie dziś pochmurno,na polach biało śniegu jest koło10cm,z dachu kapie ale i śnieg padał ,ogólnie zima jak na luty przystało. Quote
Vademecum Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 e, na luty to powinno być przyzwoite -20 Quote
Robert ;-) Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 No tak ale ostatnie zimy takie są że w miare ciepło i w ogóle.nie to co opowiadali jak to było za dawnych lat, zaspy mruz itp Quote
Sołtys Michał Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 + 2 , pada deszcz, ale ciepło. generalnie porażka, a nie zima. Podobno w górach mocno przysypało. Quote
Vademecum Posted February 2, 2022 Report Posted February 2, 2022 U mnie dosypało konkretnie, ale ciepło z dachu jedzie niemal na bieżąco, ciepło i wilgotno Quote
Sołtys Michał Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 + 6 , słoneczko, wiosna w pełni chciałoby sie powiedzieć, żadnej chmurki na niebie, no po prostu pięknie, idę sadzić drzewa bananowe Quote
Vademecum Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 może nie bananowe bo zaraza grzybowa po świecie szaleje, ale ziemniaki ręcznie można by próbować za 2 - 3 tygodnie. Quote
Robert ;-) Posted February 3, 2022 Report Posted February 3, 2022 A u mnie też możliwy dzień, z dachu kapie nie wieje może tak byc Quote
Sołtys Michał Posted February 4, 2022 Report Posted February 4, 2022 może nie bananowe bo zaraza grzybowa po świecie szaleje, ale ziemniaki ręcznie można by próbować za 2 - 3 tygodnie.Żartuję , mogą być cytryny albo oliwki Quote
Robert ;-) Posted March 5, 2022 Report Posted March 5, 2022 Witam i jak kiedy planujecie ruszyć w pole, u mnie na polu pod owies jeszcze z tydzień musi być tak jak teraz bez opadów i przymrozki w nocy to obeschnie ,na tyle aby dało sie wjechać z rozrzutnikiem. Quote
Vademecum Posted March 5, 2022 Report Posted March 5, 2022 angole, niemcy, holendrzy rószyli, u niemców dużo widać gorczych zeszłorocznej, ale nie orzą tylko agregat idzie.U mnie podobno jeszcze niema szans, planuje po 15 III wrócić, u szwedów woda stoji na polach, śniegu nie widziałem w skandynawi, co najwyżej szron do wysomości oslo - sztokcholmczytaĺem że powodzie w australji, ukraina nieda pszenicy, może produkcja rolnika zacznie być doceniana Quote
gk21 Posted March 11, 2022 Report Posted March 11, 2022 tak czy inaczej wiosna się zbliża, wziąłem się ostatnio za przycinanie drzewek i stare sekatory już chyba swoje zrobiły przyszedł czas na nowe narzędzia, da się kupić coś solidnego w rozsądnej cenie ? Quote
Sołtys Michał Posted March 19, 2022 Report Posted March 19, 2022 -4 w nocy w dzień plus 8 , deszczu brak, niestety. Przydałoby się by padał. Quote
Robert ;-) Posted March 19, 2022 Report Posted March 19, 2022 No ogólnie deszczu brak pd dawna ,ale u nas takie pola że mokro jeszcze ,mało kto robi ,na piachach tak ale sa miejsca co nie da rady spokojnie uprawić roli Quote
ali Posted March 20, 2022 Report Posted March 20, 2022 Ja na piachu tydzień temu owies posiałem . A z jęczmieniem na rędzinie czekam bo zimno. Może po niedzieli Quote
Sołtys Michał Posted March 22, 2022 Report Posted March 22, 2022 Jest plus 10 , a ma być 19 ! Sucho, a w nocy -3 , jak na saharze . Quote
Vademecum Posted March 22, 2022 Report Posted March 22, 2022 austryjacy w niedziele siali, tylko sie kurzyło. Słowacja obsiana i deszczownie rozłożone. Sąsiad uprawiał to ciągnika nie widać taki kurz. Terz sie wybieram przelecieć agregatem a później łubin i gorczyce siać Quote
Robert ;-) Posted March 22, 2022 Report Posted March 22, 2022 U mnie też gdzie piachy to kurzy się ,a tam gdzie było mokro da się robić, jutro sieje 1 owies a jak ogarne uprawe to mieszanka mi została do siewu, ale dla ciekawości wczoraj pojechałeem orać pod nostrzyk to ziemia zamarznięta, wierzcie lub nie,ale tak było pług w ziemie nie chciał wejść, tyle że las od wschodu zasłania,dziwna wiosna tego roku Quote
Sołtys Michał Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 Dziś lato plus 22,sucha, w nocy na -1, ziemia jeszcze zmarznięta szczególnie w dołkach. Jeszcze poczekam z dwa, trzy dni. Quote
Vademecum Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 ja uprawiłem dziś z 10 ha , ale nałamałem zębów , 20 metrów od lasu jeszcze zamarznięte, a 50 m zero wilgoci w ziemi. Quote
Robert ;-) Posted March 23, 2022 Report Posted March 23, 2022 Na sobote zapowiadają deszcz ,deszcz potrzebny ale w dołkach gdzie glina pod spodem nie da się wjechać, jutro uprawiam ile się da tzn kończęco dziś zacząłem,a w piątek sieje ,oby pogoda pozwoliła bo prędko bym nie wjechał Quote
Recommended Posts