Jump to content

Recommended Posts

• Replies 56
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Osobą z woj małopolskiego i śląskiego polecam #http://www.zasole.biz/

Osobą z woj małopolskiego i śląskiego polecam #http://www.zasole.biz/

w tym roku cena wyjściowa kury z jajkiem to 18 zł ( przy większych ilościach możliwość negocjacji)

mają w ofercie kury z ściółki i z klatek

Posted
Jest taka opcja nie można w sklepie sprzedawać jaj nieoznakowanych ( taka sprzedaż była by nielegalna w przypadku wykrycia takiej sprzedaży właściciel miał by kłopoty z sanepidem a ty z weterynarią )
Posted

W sprzedażny bezpośredniej oznakować można pieczątkami na jajkach ale wystarczy etykieta na opakowaniu o treści SB i numer nadany przez weterynarie przy prowadzeniu już fermy i sprzedaży powyżej ok 2500tys jajek tygodniowa każde jajko musi mieć pieczątkę z numerem nadanym przez weterynarie, oczywiście możesz sprzedawać jajka bez tego np na targach w małych ilościach nie powinien nikt się do ciebie doczepić ale tak jak mówię póki nikt się tym nie zainteresuje to nawet możesz ugadać się z sklepem i już ale jak ktoś się tym zajmie mogą być kłopoty.

Reasumując bez żadnych papierów to można sobie mieć kurki dla siebie na jajka bądź jeszcze dla znajomych sprzedawać ale sprzedawanie do sklepu czy hurtowni to już inna bajka i tu papiery są potrzebne bo w razie wpadki albo jak ktoś zachoruje to kupa smrodu będzie

Posted

Jeszcze takich ras nie widziałem ani nie słyszałem.

Te co podalem sa sprawdzone....tylko nie wiem jak niosą.

Jak można nazwać kurę nioskę sprawdzoną jeśli się nie wie jak niesie??

A po ile te kury w tym Miechowie?? te ceny tam podane to chyba nie za 8 tyg bo jeśli tak to szok

Posted
Ja bym od ciebie jajek bez numeru gospodarstwa i określonego sposobu chowu kur jajek nie kupił, na targach jest wiele babek co mają jajka bez pieczątek i sprzedają je jako ( wiejskie-ekologiczne) i niestety nikt tym się nie zajmuje. A tych jajek nie można nazwać eko bo nie mają certyfikatu co więcej często nie można je nazwać wiejskimi bo te osoby kupują pasze gotową bądź robią swoja dodając dodatki i zboża modyfikowane a nie rzadko nawet mączkę rybną ( i nikt tego nie kontroluje bo nie jest to nigdzie zarejestrowane) Z mojej fermy mogę z czystym sumieniem powiedzieć ze jajka są wiejskie bo podlegam kontroli i certyfikacji ekologicznej plus weterynarii która pobiera próbki paszy i je bada. A cena hmm ja do sklepów dostarczam po 60gr one sprzedają po 80gr-1zł a te niby wiejskie na targu kosztują tez 80gr-1zł ale ludzie są coraz bardziej świadomi i wiedzą ze jeśli nie ma papieru to to ze ktoś coś nazywa ekologicznym nie znaczy ze to ekologiczne jest naprawdę
Posted
Kto by się takimi babciami zajmował? Raz czy dwa razy w tygodniu staną na rynku z 30 jajkami, mają stałych klientów i zawsze sobie parę groszy do niskiej emerytury dorobią. Raczej nie sądzę żeby taka babcia miała na gotową paszę dla kur, a pasze robi z własnych zbóż czy ziemniaków. Pozdrawiam :)
Posted
100 zł za sztukę??? Przecież to się wcale nie kalkuluje za taką cenę możesz mieć 5 kur (w cenie 18 zł) i jeszcze Ci trochę zostanie, z resztą nie za bardzo wierzę żeby kura przez cały rok znosiła 2 jajka dzienni. Pozdrawiam :)