Kowalik Posted October 6, 2010 Report Posted October 6, 2010 Wiadomo że oderwanie sił a od matki jest najbardziej dramatycznym przezyciem dla każdego zwierzecia, dotyczy to także zwierząt gospodarskich świń, bydła i każdego innego. Ja odsadzanie prosiąt przeprowadza się najczęściejdo 30go dnia życia, chodzi by osiagneły wagę około 7,5kg. Wiadomo fajnie jak uda się szybko ponownie pokryć maciorę. Ruszta są łatwiejsze w utrzymaniu ale ja uważam że lepsza dl prosiąt przynajmniej na poczatku jest podkładanie słomy i odpowiednia temperatura. Jak wy długo trzymacie z lochą? Quote
Guest Gość Posted October 6, 2010 Report Posted October 6, 2010 Tak to prawda prosięta w momencie odsadzania przeżywają silny stres, dlatego należy stworzyć im jak najlepsze warunki utrzymania i żywienia, dlatego odsadza się je razem z całym miotem, nie tylko po to by nie były agresywne ale także po to własnie by się nie denerwowały i lepiej zniosły rozstanie zlochą. Warchlakarnia przed zasiedleniem powinna być czysta i sucha. W odchowalni do jednego kojca najlepiej przenieść zwierzęta z tego samego miotu. Przy łączeniu miotów odsadzane prosięta należy przydzielać cło poszczególnych grup lub kojców, uwzględniając przede wszystkim wagę i wyrównanie zwierząt. Utrzymywanie prosiąt mniejszych lub odstających w jednej grupie z większymi może wywołać agresję u zwierząt. Większe sztuki szybko opanowuj;) dostęp do koryta lub karmidla, co powoduje spadek pobierania paszy i słabszy rozwój małych prosiąt. W nowym miejscu odsądzonym prosiętom trzeba zapewnić komfortowe warunki, aby jak najmniej odczuły brak lochy. Bezwzględnie przed umieszczeniem prosiąt w odchowalni należy wcześniej pomieszczenie dokładnie umyć i zdezynfekować z zastosowaniem zasady ?cale pomieszczenie puste - cale pomieszczenie pełne". Tylko wówczas możliwe jest uchronienie zwierząt przed narażeniem na zarazki chorobotwórcze. Jeżeli przed myciem liczbę bakterii w chlewni przyjmiemy jako 100%, to po czyszczeniu zmniejsza się ona do 10%, a po dezyn- fekcji do 0,001%. Warchlakarnię przed zasiedleniem należy ogrzać do temperatury 26-28°C. Poziom ten utrzymujemy przez 5-7 dni. W kolejnych tygodniach obniżamy o 1°C aż do uzyskania temperatury optymalnej dla wieku warchlaków i stosowanego systemu utrzymania. Pomiar temperatury powinien być wykonywany na wysokości zwierząt. Należy zapewnić nie tylko właściwą temperaturę, ale także zwrócić uwagę na to, by nie było przeciągów. Należy unikać niepotrzebnego niepokojenia zwierząt, gdyż zwiększa to stres, oraz nie zagęszczać zbytnio zwierząt w kojcu. W kojcach na odchowalni przeznacza się 0,3 m2 powierzchni na jedno prosię. W jednym kojcu na podłożu rusztowym utrzymuje się nie więcej niż 30 prosiąt, a w kojcu na głębokiej ściółce maksymalnie 200 zwierząt. W obiektach z podłogami rusztowymi wskazane jest używanie mat w miejscach legowiskowych dla prosiąt. W przypadku utrzymywania warchlaków na podłodze rusztowej szerokość otworów nie powinna być większa niż 14 mnij natomiast beleczek przynajmniej 50 mm. Quote
Kowalik Posted October 6, 2010 Author Report Posted October 6, 2010 Jasne że ruszta dla prosiaków się nie sprawdzają. W obiektach z podłogami rusztowymi wskazane jest używanie mat w miejscach legowiskowych dla prosiąt. W przypadku utrzymywania warchlaków na podłodze rusztowej szerokość otworów nie powinna być większa niż 14 mnij natomiast beleczek przynajmniej 5cm. Trzeba też pamiętać o dobrym ustawieniu karmidełek i poidełek. Z drugiej strony zbyt duże pobranie składników pokarmowych może łatwo przeciążyć przewód pokarmowy i doprowadzić do biegunek. W tym okresie stosuje się także jako dodatki do pasz preparaty zawierające cynk lub różnego typu zakwaszacze dodawane do paszy lub wody w pierwszych tygodniach po odsądzeniu. Należy unikać zarówno nagłych zmian paszy, jak i zbyt; późnego przyuczania prosiąt do pobierania karmy stałej. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.