Jump to content

Recommended Posts

Posted

Więc tak mam 0.89 hektara i chciałbym ubiegać się na dotację jak największą by powiększyć powierzchnie areału i by dokupić sprzęty i zwierzaki.

Istnieje jakaś możliwość bym otrzymał takie dofinansowanie??

I jeszcze sprawa jak takie coś dostać?

Jakie pisma złożyć?

Posted

Proszę o szybką odpowiedź.

Od jutra można ubiegać się o dofinansowania w moim województwie więc chciałbym wiedzieć

co muszę tam zanieść, jakie pisma wypełnić i jakie spełniać wymogi?

Posted

pawel, z tego co wiem to na powiększenie czyli zakup areału niw masz szans, jedyne co było to dla młodego rolnika. Ale ten areał to tutaj tez z maszynami będzie krucho. Napisz z jakiego działania występujesz, tzn chesz wystąpić o te dotacje unijne? Modernizacja gospodarstw czy rozwój mikroprzedsiębiorstw. Jesteś na krusie?

Posted
No dokładnie trzeba mieć conajmniej 1ha na siebie zapisany no ibyć ubezpieczonym w KRUS-ie bo bez tego niczego nie zrobisz. Na inne dotacje jak np. "Młody Rolnik" nie licz bo nie masz wykształcenia rolniczego. Pozdrawiam :)
Posted
Pola o powierzchni 11 arów to raczej nie kupisz chyba że jakąś działkę budowlaną za potężne pieniądze. Ja Ci proponuje żebyś poszukał jakiegoś większego kawałka za niską cenę np. jakiegoś błota czy ugoru tylko po to żebyś miał na siebie hektar i ubezpieczył się w KRUS-ie. Pozdrawiam :)
Posted
Przeciez jak masz pole na siebie to placisz podatek gruntowy(od 1ha to sa groszowe sprawy) i musisz placic krus (bo jak masz 1 ha na siebie to cie nie zarejestruja jako bezrobotny) chyba ze masz jakas inna robote i pracodawca oplaca ci zus no to krusu juz nieplacisz
Posted

aa ok;d nie pracuje nigdzie ponieważ jeszcze się uczę.

Czyli jak będę miał ponad 1hektar i się ubezpieczę w krusie to ile mnie wyniesie stawka do płacenia

na krus?

Posted
Jak im kasy nie zabraknie to morze i beda ale dokladnie to niewiem z tego co wiem to w tym roku niemozna wejsc w pakiet (5lat) rolnosrodowiskowy bo na niego kasy niemaja:( chyba ze ktos juz jest w tym pakiecie no to kase dostanie:)
Posted

mnie interesuje tylko rolnictwo.

Czyli że jeśli bym sobie załatwił z zaprzyjaźnionym gospodarzem by przepisał 30 arów na mnie ziemi bym mógł wziąć dofinansowanie to ile mogę wyjąć za hektar tego dofinansowania?;d

Posted

aa gdzieś czytałem że nawet do hektara do 50 tys można dostać.

A na powiększenie gospodarstwa ile można dostać??

Jak mam 1 ha i chcę powiększyć tak do 5 ha??

Albo chcę kupić maszyny?

Posted
50 tysi do ha? pierwsze slysze, na mlodego rolnika to bylo 70 czy 75 tysi jeszcze jest cos na modernizacje gospodarstwa ale tak dokladnie to nie wiem jak to idze, pogadaj moze z DURZYM GRZEGORZEM on ma sporo wiedzy:) na ruzne tamaty to moze ci pomorze Pozdrawiam
Posted
Zeby dostac 75tys na mlodego rolnika musisz miec 10ha i iles tam arow a te 800zl nie jest na rozwoj tylko to jest stala dotacja co roku do 1 ha jak masz np. 10 ha to masz 8000